Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła problem, dolne źródło

shareds

Recommended Posts

kolega shareds juz ma tez chyba uruchomiona instalacje.

Ja zrozumiałem, że uruchamia i ma problem. Ne wiem na jakim jest etapie i na ile może cokolwiek poprawić. Ja po uruchomieniu parę rzeczy poprawiałem, choćby wymianę z cu22 na cu28 dobiegówki od pc do rozdzielaczy gz, po roku wywaliłem bufor, dopracowałem sterowanie i parę innych drobiazgów. To jest zaleta, gdy zleca się naprawę gwarancyjną i poprawki do lustra ;-)

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie,

Dzisiaj był instalator (producent pompy) i chyba się udało :) Dzieki wszystkim perturbacjom wiele rzeczy wyszło na jaw. Mała ilość glikolu na początku, brak prawidłowego przepływu i co najgorsze - jedna pętla jest zapchana, na szczęście najkrótsza. Po dokładnym odpowietrzeniu dolnego źródła przepływ oscylował w granicach 2m3/h. Odpowietrzenie i poprawny obieg nie przyniosły zamierzonego efektu. Powodem nieprawidłowej pracy w głównej mierze było przytkanie przepływu czynnika w parowniku. Wszystko zostało wyczyszczone i zobaczmy jutro/pojutrze. Dam znać :)

pozdrawiam

• 2 months później...
  • 3 months później...

Witam wszystkich, jestem nowa na tym forum

zastanawiamy się z mężem nad założeniem pompy ciepła, czy ktoś z Was może nam polecić kogoś sprawdzonego do poprowadzenia nas za tzw rączkę przy pierwszych krokach aż do końca montażu PC tak aby nie było przykrych niespodzianek później. Jesteśmy z Mazowsza

witaj

obawiam się że w złym wątku napisałaś - ten wątek dotyczy problemów z Dolnym Źródłem, wiec nie zaglądają tu wszyscy ...

najlepiej załóż osobny topik albo napisz w głownym - pompy ciepła - opinie itp.

ja Ci niestety nie poradzę bo sam wybieram PC od jakichś 3 lat

i jeszcze nie mam:P

w tym roku będę miał i wtedy Ci mogę poradzić :)

Witam wszystkich, jestem nowa na tym forum

zastanawiamy się z mężem nad założeniem pompy ciepła, czy ktoś z Was może nam polecić kogoś sprawdzonego do poprowadzenia nas za tzw rączkę przy pierwszych krokach aż do końca montażu PC tak aby nie było przykrych niespodzianek później. Jesteśmy z Mazowsza

Pod sama reka masz ecopol. To producent z Minska Pompy godne uwagi

• 1 year później...

Witam i proszę o pomoc.

Mam pytanie dotyczące odwiertów pod pompę ciepła.

Razem z instalatorskie ustaliliśmy że dwa odwierty będą wykonane w obszarze między budynkiem a ogrodzeniem , szerokość tego miejsca to 5m. Na szerokości 4m. będzie wyłożona kostka brukowa na pozostałej części będzie trawa lub jakiś sypki kamień. I tu moje pytanie czy w tej części 1m mogą być wykonane odwierty czy raczej będzie to zły wybór .Konkretnie chodzi o wodę deszczową ,która jak słyszałem dobrze wpływa na regenerację gruntu w bezpośrednim sąsiedztwie z sondami .

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam i proszę o pomoc.

Mam pytanie dotyczące odwiertów pod pompę ciepła.

Razem z instalatorskie ustaliliśmy że dwa odwierty będą wykonane w obszarze między budynkiem a ogrodzeniem , szerokość tego miejsca to 5m. Na szerokości 4m. będzie wyłożona kostka brukowa na pozostałej części będzie trawa lub jakiś sypki kamień. I tu moje pytanie czy w tej części 1m mogą być wykonane odwierty czy raczej będzie to zły wybór .Konkretnie chodzi o wodę deszczową ,która jak słyszałem dobrze wpływa na regenerację gruntu w bezpośrednim sąsiedztwie z sondami .

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Przy odwiertach nie ma to znaczenia.

• 1 year później...

Cześć,

Użytkuję pompę z poziomym kolektorem drugi sezon. Nastała oto taka sytuacja, w której mam notorycznie alarm niskiego cisnienia a tem. na powrocie DZ wynosi -10C. Domyślam się, że przymarzł parownik... ale dlaczego i jak to odkręcić. Wymusiłem pracę dolnego obiegu ale temperatura wzrasta do -8 i znowu spada do -10C. Co teraz?

Problemy rozpoczęły się jak pomajstrowałem z dwutaryfowym działaniem pompy. Czynności, które wykonałem:

1. poprzykręcałem cześć zaworów podłogówki (nieużywane pomieszczenia) - to już odwróciłem

2. Ustawiłem harmonogram blokowania sprężarki poza tanią taryfą

3. Dodałem w taniej taryfie +10 vs standardowa krzywa grzania nad ranem i w południe

Wydaje mi się, że problematyczne są tu pkt.2 i 3. - całkowite odcięcie sprężarki i intensywna praca w krótkim czasie.

Jakieś pomysły jak to odkręcić? (poziom glikolu stabilny, nie wydaje się aby kolektor był zapowietrzony)

Edytowane przez JacekKa

• 8 months później...

Witam, pracuję nad wykonaniem DZ. Wczoraj zamówiłem koparkę aby zrobić próbne wykopy. Docelowo planuję (planowałem) zrobić DZ jako 3 liniowe pętle po 200 metrów każda. Grunt glina, iły, kurzawa i mnóstwo wody. Zamówiłem koparkę z łyżką o szerokości 30cm. Wykopała około 10 metrów i efekty z grubsza jak na zdjęciach. Do głębokości około 1m było jeszcze w miarę stabilnie. Poniżej jest już tylko nasączona wodą kurzawa / żwirek z którego od razu sączy się woda. Ta powoduje, że po chwili ściany wykopu zapadają się. No i cóż, grunt wręcz doskonały dla DZ ale rury PE są praktycznie nie do umieszczenia w zapadającym się po chwili dole. Nie wiem co z tym zrobić? Ma ktoś jakiś pomysł?

3.jpg

2.jpg

Witam, pracuję nad wykonaniem DZ. Wczoraj zamówiłem koparkę aby zrobić próbne wykopy. Docelowo planuję (planowałem) zrobić DZ jako 3 liniowe pętle po 200 metrów każda. Grunt glina, iły, kurzawa i mnóstwo wody. Zamówiłem koparkę z łyżką o szerokości 30cm. Wykopała około 10 metrów i efekty z grubsza jak na zdjęciach. Do głębokości około 1m było jeszcze w miarę stabilnie. Poniżej jest już tylko nasączona wodą kurzawa / żwirek z którego od razu sączy się woda. Ta powoduje, że po chwili ściany wykopu zapadają się. No i cóż, grunt wręcz doskonały dla DZ ale rury PE są praktycznie nie do umieszczenia w zapadającym się po chwili dole. Nie wiem co z tym zrobić? Ma ktoś jakiś pomysł?

U mnie było nieco podobnie. Mniej wody i wolniej się sączyła ale również zawalało się dość szybko podczas kopania wąską łyżką pomimo mini-kopareczki.

Rozwiązaniem było użycie normalnej koparki i kopanie łyżką szeroką na 80 cm, tak aby układać od razu 2 rury, czyli zasilanie i powrót.

Dzięki.

Koparka nie miała problemów z gliną gromadzącą się w łyżce? To była zwykła koparko-ładowarka czy jakaś większa na gąsienicach? Rury pewnie były układane zaraz za koparką?

U mnie była normalna koparko-ładowarka.

Jak już pisałem u mnie było mniej wody bo wolniej się sączyła i nic sie nie zawalało gdy było dużą łyżką kopane. Może to też dlatego, że dużą koparką szło szybciej i mniej się boki obruszały. Małą koparką to ze 2-3 dni trwało by kopanie a dużą to niecały dzień (4x48-49m plus dobiegi).

A jak nie to zostaje Ci koparka łańcuchowa lub wybranie ziemi na całej powierzchni wymiennika i na czas układania rur wstawienie jakiejś pompy. Lub też szersze kopanie tak by nawet przy zawalaniu brzegów posadowić w tym błocie rury na te 1.5 m

Ewentualnie poczekać na jakieś suche lato :-)

• 3 months później...

Pomóżcie! Jeszcze nie mieszkam, pompa działa od 23 listopada, dotąd było ustawione na 15 st w domu bo różne prace trwają. Chodziła po 10h w taniej taryfie i wszystko grało a temp w domu 11 st parter, 15st piętro. Przyszły mrozy -15st dzień do -17st , -20stC noc, pompa ustawiona na 24 h plus grzałka stopień 1 (3kW) a w domu 2-5st parter 10st piętro.Wymagana temp zasilania podłogówki 35 st, a przy -11st na zewnątrz ledwo ciągnie 21st na wejściu (17st powrót) i więcej nie dobija. Mam 3 odwierty po 85m, jeden nie działał i był odpowietrzany, ale chyba dalej nie działa bo wizualnie ani drgnie a pozostałe dwa są w ciągłym ruchu. Temp DZ na wejściu 1st, powrotu -0,6, podczas pracy, około 3-4st na wyłączonej, czasem 6st.. Opis domu i pompy 9,7kW w stopce. Nie było wcześniej regulowane nic na podłogówce, była odpowietrzana i pewnie przepływy tam są na maksa. Pompa i grzałka chodzą non stop. Czy to tylko zablokowany 1 odwiert, czy te przepływy na podłogówce też? Wszystko już ocieplone, brak drzwi wewn, nie wiem co jest grane... PS teraz nastawione jest 20st w domu jako wymagana temp, ale ni huhu! Jak zobaczyłam 2st na parterze to zbladłam, spadło nawet w domu do 0stC a w nieogrzewanym garażu zamarzła rura główna z wodą.

Za radą forumowicza przykręciłam przepływy na podłogówce na piętrze aby więcej poszło w parter i zwiększyłam moc grzałki na 9kW. Parter temp 10stC, piętro 13stC więc tu się poprawiło ale temp zasilania GZ dalej niska. Kominek się robi właśnie ale w przestojach murowania możemy palić i dogrzewamy kominkiem - w dużejmierze jego zasługa pewnie - pc ma sterowanie pogodowe. Pompa teraz ustawiona na pracę w godzinach 20-6, 11-15 a weekendy non stop (taryfa G12W). Problem dalej pozostał, prawie codziennie , albo nawet dwa razy dziennie pompa wyłącza się bo temp. zasilania obiegu pierwotnego przekroczyła wartości minimalne. No i ta niska temp zasilania GZ, przy 20stC zadanych w domu powinna mieć minimum 30stC a nie 15-20stC na zasilaniu. Zamarza mi na parowniku? Czy za mały przepływ w DZ czy zapowietrzone DZ, czy wszystko na raz? Instalator ma mnie od świąt w nosie - skoro nie mieszkam to nic pilnego.