Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła problem, dolne źródło

shareds

Recommended Posts

U Jasków

Obecna delta DZ niepokojąco niska (oby błędny pomiar). Odczytałaś i zapisałaś temperatury DZ i GZ po uruchomieniu PC w listopadzie?

Rozumiem, że obecnie PC pracuje razem z grzałką 9kW.

Po dłuższym czasie od startu sprężarki (np. po 1h) odczytaj temperatury DZ i GZ.

Następnie wyłącz grzałkę, wtedy delta GZ zacznie spadać i gdy się ustabilizuje odczytaj ponownie temperatury GZ.

Po pomiarach załącz grzałkę.

Nadal nie masz pewności, czy wszystkie odwierty pracują?

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomóżcie! Jeszcze nie mieszkam, pompa działa od 23 listopada, dotąd było ustawione na 15 st w domu bo różne prace trwają. Chodziła po 10h w taniej taryfie i wszystko grało a temp w domu 11 st parter, 15st piętro. Przyszły mrozy -15st dzień do -17st , -20stC noc, pompa ustawiona na 24 h plus grzałka stopień 1 (3kW) a w domu 2-5st parter 10st piętro.Wymagana temp zasilania podłogówki 35 st, a przy -11st na zewnątrz ledwo ciągnie 21st na wejściu (17st powrót) i więcej nie dobija. Mam 3 odwierty po 85m, jeden nie działał i był odpowietrzany, ale chyba dalej nie działa bo wizualnie ani drgnie a pozostałe dwa są w ciągłym ruchu. Temp DZ na wejściu 1st, powrotu -0,6, podczas pracy, około 3-4st na wyłączonej, czasem 6st.. Opis domu i pompy 9,7kW w stopce. Nie było wcześniej regulowane nic na podłogówce, była odpowietrzana i pewnie przepływy tam są na maksa. Pompa i grzałka chodzą non stop. Czy to tylko zablokowany 1 odwiert, czy te przepływy na podłogówce też? Wszystko już ocieplone, brak drzwi wewn, nie wiem co jest grane... PS teraz nastawione jest 20st w domu jako wymagana temp, ale ni huhu! Jak zobaczyłam 2st na parterze to zbladłam, spadło nawet w domu do 0stC a w nieogrzewanym garażu zamarzła rura główna z wodą.

Za radą forumowicza przykręciłam przepływy na podłogówce na piętrze aby więcej poszło w parter i zwiększyłam moc grzałki na 9kW. Parter temp 10stC, piętro 13stC więc tu się poprawiło ale temp zasilania GZ dalej niska. Kominek się robi właśnie ale w przestojach murowania możemy palić i dogrzewamy kominkiem - w dużejmierze jego zasługa pewnie - pc ma sterowanie pogodowe. Pompa teraz ustawiona na pracę w godzinach 20-6, 11-15 a weekendy non stop (taryfa G12W). Problem dalej pozostał, prawie codziennie , albo nawet dwa razy dziennie pompa wyłącza się bo temp. zasilania obiegu pierwotnego przekroczyła wartości minimalne. No i ta niska temp zasilania GZ, przy 20stC zadanych w domu powinna mieć minimum 30stC a nie 15-20stC na zasilaniu. Zamarza mi na parowniku? Czy za mały przepływ w DZ czy zapowietrzone DZ, czy wszystko na raz? Instalator ma mnie od świąt w nosie - skoro nie mieszkam to nic pilnego.

Skoro tak to może przedzwoń do przedstawiciela Vieśka na Twoje województwo i przedstaw jak się sprawy mają. Zero wsparcia u instalatora, szukasz pomocy na FM, moim zdaniem sprawa ruszy z miejsca.

hejnel, masz rację- ile jeszcze podobnych do tego przykładu wtop niemieckiego producenta kotłów.

Ale przy tej pogodzie jaką mamy ostatnie dni to 9kW grzałka powinna ogrzać taki dom. A jak nie daje rady to 9kW pompa też nie da. Chyba że coś mocno spartolone...

Ja najpierw to sprawdziłbym ile energii elektrycznej idzie z licznika w ciągu doby ...

Jeżeli jest grubo ponad 200kWh/ doba a temperatura ani drgnie to może czas zamknąć okna ...:cool:

Tu piwinien chyba ten co montował radzić... Skoro 9kW grzałka nie daje rady to chyba słaby przepływ na podłogówce.

Ps. Piękna reklama Viessman;)

A kolega wróżka? Już wystawileś ocenę nie znając całej instalacji, a jeżeli znasz, to podaj szczegóły - także spróbujemy ocenić.

Swoją drogą, wiedząc, że dolne źródło, (o ile zostało dobrze obliczone) pracuje na 2/3 "gwizdka" zaczął bym od wyłączenia okienek dobowych prądu.

A kolega wróżka? Już wystawileś ocenę nie znając całej instalacji, a jeżeli znasz, to podaj szczegóły - także spróbujemy ocenić.

Swoją drogą, wiedząc, że dolne źródło, (o ile zostało dobrze obliczone) pracuje na 2/3 "gwizdka" zaczął bym od wyłączenia okienek dobowych prądu.

Z opisu wynika że pompa ustawiona 24/24 ...

Nie wróże, nie wystawiam ocen instalatorowi. Ale jeśli nowa pompa nie działa to powinien działać instalator a nie forum... Jeśli taka duża firma na to pozwala to sorry

A skąd wiesz jaki to instalator montował ? Jak kupisz urządzenie marki "X" będziesz chciał reklamować, a sprzedawca będzie Cię zlewał, to wina producenta ?

U Jaśków, jeżeli instalator nie traktuje Twojego problemu poważnie (a obstawiam, że na razie nie naciskałaś na niego, niestety w sezonie z instalatorami bywa bardzo ciężko) - jest serwis 24h Viessmanna - zadzwoń tam, i napisz jaki był czas reakcji po stronie producenta.

Pomóżcie! Jeszcze nie mieszkam, pompa działa od 23 listopada, dotąd było ustawione na 15 st w domu bo różne prace trwają.

Czy juz na tego posta czasami Ci nie odpowiadalem?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7382754&viewfull=1#post7382754

Moze pochwal sie czy cos porady z watku wczesniejszego daly, zamiast przeklejac posta po forum :-)

Czy juz na tego posta czasami Ci nie odpowiadalem?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7382754&viewfull=1#post7382754

Moze pochwal sie czy cos porady z watku wczesniejszego daly, zamiast przeklejac posta po forum :-)

Coś tam pisała że temperatura się podniosła tyle że chyba nie mają cierpliwości czekać na efekty ...

Moim zdaniem jakieś ustawienia pompy poza godzinami pracy (?) uniemożliwiają rozwinięcie skrzydeł ...

W innym przypadku DZ zaczęło by się walić na pysk ...

Uciekłam z poprzedniego wątku bo tam były wpisy o poborze prądu, więc nie chciałam naciskać "nie w temacie".

Tyle, że ten wątek uzupełniłam już o reakcje po wpisach i radach z poprzedniego. Za radą Pyxisa, przykręciłam piętro na podłogówce i dołączyłam grzałkę 9kW (bo było 3kW). I w tym wątku uzupełniłam te dodatkowe informacje. Po weekendzie temp parter 11stC, piętro 15stC, pytanie czy to zasługa kominka, którym w przerwach murowania mogę palić - cały piątek i sobota, bo na zasilaniu podłogówki 15-20st (zamiast 30stC)

Zarówno w sobotę jak i w niedzielę miałam dwa awaryjne wyłączenia pompy bo temperatura zasilania obiegu pierwotnego przekroczyła wartości minimalne, tyle, że w czasie pracy widać temp zasilania DZ 1stC , na powrocie -1stC , czy to już wartości minimalne?.

Pompa nawet jak 50h chodzi non stop (teoretycznie, bo z awariami) to nie dobija wyżej, a grzałka widzę że jest załączona. Zużycie prądu przy pracy non stop ok 40 kW / doba (z grzałką 9kW), z okienkami w tygodniu 25kW (ale wcześniej była grzałka 3kW, więc porównania za bardzo nie ma), ale różnica wydaje się niewielka. Zaraz muszę Was wszystkich przeczytać od początku, bo nie wiem co jeszcze opisać...