Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła problem, dolne źródło

shareds

Recommended Posts

U Jasków

Obecna delta DZ niepokojąco niska (oby błędny pomiar). Odczytałaś i zapisałaś temperatury DZ i GZ po uruchomieniu PC w listopadzie?

Rozumiem, że obecnie PC pracuje razem z grzałką 9kW.

Po dłuższym czasie od startu sprężarki (np. po 1h) odczytaj temperatury DZ i GZ.

Następnie wyłącz grzałkę, wtedy delta GZ zacznie spadać i gdy się ustabilizuje odczytaj ponownie temperatury GZ.

Po pomiarach załącz grzałkę.

Nadal nie masz pewności, czy wszystkie odwierty pracują?

Ostatnich 2-3 tyg delta zawsze 2,0.

Notowałam prawie każdy dzień od początku pracy pompy, tylko nie wiedziałam jeszcze że to po godzinie pracy trzeba i pewnie o kant te moje zapiski, i od niedawna wiem też gdzie powrót DZ sprawdzić, bo podobno nie miałam takiej funkcji, a jednak ;) Ale jak dojadę do domu to wygrzebię te dane - może coś się z tego odczyta.

Po pracy pomierzę też GZ i DZ z grzałką i bez.

Nie wiem czy odwiert działa, wiem tylko że odpowietrzenie zajęło od wejścia na działkę do jej opuszczenia jakieś 35 minut.. mhmm

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko że zdalnie to sobie możemy. Niech ta niewiasta poda jakieś zużycie prądu za ten czas pracy. Najlepiej jakby był podlicznik na pc...

Od początku pracy pompy 1200 kW, pierwsze trzy dni było 100, 80, 60, a potem jakoś tak 28 i koło 20-25 kW dziennie leciało, przy dodatnich na dworze 13 -17kW nawet było parę razy, ale temp była nastawiona w domu na 15stC (rzeczywiście było w domu koło 11-13stC). Teraz przy nastawionej 20stC w domu jest w zależności od tego czy z okienkami czy non stop 20-40kW doba, ale to bez porównania bo dopiero od czwartku grzałka 9kW - wcześniej 3kW była.

Zarówno w sobotę jak i w niedzielę miałam dwa awaryjne wyłączenia pompy bo temperatura zasilania obiegu pierwotnego przekroczyła wartości minimalne, tyle, że w czasie pracy widać temp zasilania DZ 1stC , na powrocie -1stC , czy to już wartości minimalne?.

Czy aby na pewno masz wypełnione DZ glikolem a nie wodą ? Bardzo często najpierw zalewa się je wodą (aby ciśnienie nie zacisnęło sondy) a dopiero potem wymienia się ją na glikol.

Taki alarm może pojawiać się gdy DZ wypełnione jest wodą bo zamarza ona w wymienniku blokując przepływ.

Najprościej sprawdzić to upuszczając nieco cieczy z DZ i wkładając do zamrażarki ... albo nawet zostawiając na noc za oknem. Jeśli zamarznie, to znaczy, że jest to woda i mogą być z tego duże problemy.

Powodzenia i trzymam kciuki .

Od początku pracy pompy 1200 kW, pierwsze trzy dni było 100, 80, 60, a potem jakoś tak 28 i koło 20-25 kW dziennie leciało, przy dodatnich na dworze 13 -17kW nawet było parę razy, ale temp była nastawiona w domu na 15stC (rzeczywiście było w domu koło 11-13stC). Teraz przy nastawionej 20stC w domu jest w zależności od tego czy z okienkami czy non stop 20-40kW doba, ale to bez porównania bo dopiero od czwartku grzałka 9kW - wcześniej 3kW była.

Pompa o mocy 9,7kW pracując z pełną mocą powinna pobierać 2-2,5kW do tego grzałka 9kW razem w zaokrągleniu 11x24h=264kWh, a Ty masz zużycie 40kWh doba. Zakładając, że pompa w ogóle nie działa sama grzałka 9kW powinna dać >200kWh doba.

Wg. mnie wychodzi na to, że nie ma odbioru ciepła z pompy. Może jest problem z przepływem w podłogówce?

Z DZ nie pomogę...

EDIT albo grzałka fizycznie nie podpięta.

Edytowane przez hajnel

Czy aby na pewno masz wypełnione DZ glikolem a nie wodą ? Bardzo często najpierw zalewa się je wodą (aby ciśnienie nie zacisnęło sondy) a dopiero potem wymienia się ją na glikol.

Taki alarm może pojawiać się gdy DZ wypełnione jest wodą bo zamarza ona w wymienniku blokując przepływ.

Najprościej sprawdzić to upuszczając nieco cieczy z DZ i wkładając do zamrażarki ... albo nawet zostawiając na noc za oknem. Jeśli zamarznie, to znaczy, że jest to woda i mogą być z tego duże problemy.

Powodzenia i trzymam kciuki .

http://www.autoporady24.pl/images/b148099e1b42c78c3f99f9c22f446ee91.JPG

Ja pożyczam od znajomego ze sklepu motoryzacyjnego :yes:

:-) Ale jak nie wiadomo co jest w DZ to może pokazać błędne wyniki.

Niektórzy napełniają też etanolem/metanolem lub gliceryną więc wynik nie będzie nic mówić. Najprościej sprawdzić temperaturę zamarzania a nie gęstość (a tak to będzie pewny wynik).

Jak nie zamarznie przy minus kilku stopniach to trzeba jeszcze włożyć do zamrażarki razem z termometrem i obserwować przy jakiej temperaturze zacznie robić się lepkie.

Przecież to służy do mierzenia temperatury zamarzania ;)

Tak Ci się tylko wydaje :-D

To urządzenie mierzy gęstość i na tej podstawie naniesiona jest temperatura krzepnięcia. Ma to też jeden minus ponieważ zależność temperatury topnienia/krzepnięcia nie jest monotoniczna. Powyżej pewnego stężenia glikolu etylenowego temperatura krzepnięcia zaczyna rosnąć, ale nie stosuje się takich stężeń więc nie stanowi to problemu.

Zgadza się, na początku były wypełnione wodą, a do odpalenia pompy przyjechały beczki (albo beczka, jedna na pewno, a wcześniej nie było mnie w domu) z zielonym płynem. Zawory którymi dopuszczali glikol są bez zatyczek i tam z wierzchu jest nalane nad zaworem ja wiem, koło 50-100 ml (ciężko powiedzieć, bo wolę piwo niż wódkę i nie mam oka do tego ;) ) Zbiorę strzykawką ten płyn i wrzucę do zamrażarki, pytanie czy to nie za mała ilość będzie i na jak długo.

Zgadza się, na początku były wypełnione wodą, a do odpalenia pompy przyjechały beczki (albo beczka, jedna na pewno, a wcześniej nie było mnie w domu) z zielonym płynem. Zawory którymi dopuszczali glikol są bez zatyczek i tam z wierzchu jest nalane nad zaworem ja wiem, koło 50-100 ml (ciężko powiedzieć, bo wolę piwo niż wódkę i nie mam oka do tego ;) ) Zbiorę strzykawką ten płyn i wrzucę do zamrażarki, pytanie czy to nie za mała ilość będzie i na jak długo.

Skoro przyjechały beczki z kolorowym płynem i wpompowano ten płyn to raczej powinno być OK.

Nie potrzeba dużo tego płynu. Wystarczy kilka ml. Umieść je nawet nie w zamrażarce, ale za oknem na polu. Teraz w nocy są akuratnie temperatury, czyli ok -5-10 C i jeśli nie zamarznie to jest OK, jeśli zamarznie to nie jest OK. Tylko przykryj czymś fiolkę/kubeczek z tym płynem aby np. nie nasypało do niego śniegu

przez noc. Rano zanim się podniesie temperatura na zewnątrz to sprawdź jaka jest temperatura na polu i czy zamarzło.

Pompa o mocy 9,7kW pracując z pełną mocą powinna pobierać 2-2,5kW do tego grzałka 9kW razem w zaokrągleniu 11x24h=264kWh, a Ty masz zużycie 40kWh doba. Zakładając, że pompa w ogóle nie działa sama grzałka 9kW powinna dać >200kWh doba.

Wg. mnie wychodzi na to, że nie ma odbioru ciepła z pompy. Może jest problem z przepływem w podłogówce?

Z DZ nie pomogę...

EDIT albo grzałka fizycznie nie podpięta.

Tak również wychodziło mi z podlicznika - 2-3 kW godzina i może faktycznie tu siedzi gdzieś problem, że w pompie zapisane jest w jakichś ustawieniach blokada na najwyższy stopień grzałki 9kW. W listopadzie instalator mówił coś, że jest opcjonalnie załączony pierwszy stopień 3 kW grzałki, bo nie mieszkam a temp chciałam w domu 15st to pompeja sama da radę, bo to tylko do prac wykończeniowych. A to że ja zmieniłam sobie na 9kW w ogólnodostępnych ustawieniach to pompka ma w nosie. Do tego niskie temp DZ na wejściu i delta 2,0 bo albo woda albo zapowietrzenie i mamy efekt. Zrobię dziś tą próbę z odczytami, najpierw godzina z grzałką 9kW, potem bez grzałki godzina i znowu z grzałką.Napiszę tu co i jak.

Raju, dzięki że pomagacie!

Przy zwiekszeniu mocy grzewczej o dodatkowe 6kW z grzalki powinnas w zasadzie od razu zauwazyc, ze temperatura zasilania na wyjsciu z pompy zaczyna rosnac.

Majac podlicznik bardzo prosto jest zmierzyc chwilowa moc pobierana przez urzadzenie. Wystarczy stoper i umiejetnosc zliczenia mrugniec/obrotow na liczniku. :)

Wyposazona w tak prosty zestaw pomiarowy okreslisz bez problemu czy pompa reaguje na Twoje polecenia.

Coś już mamy!

1. Glikol - ok. 30 ml udało się zebrać do słoiczka, na noc na dwór, 6 rano płynny aż miło. Znaczy glikol! ...i to chyba w dobrym stężeniu : Dzisiaj ma być -10stC więc jeszcze dziś posiedzi na dworze - tak dla pewności.

2. Grzałka - częściowo tu jest pies pogrzebany. Jak sobie wcześniej wygdybałam, dzięki Wam właściwie, to że włączam 9kW , nie znaczy że te 9kW działa. Dokopałam się w ustawieniach serwisowych że "przepł.podgrz. stop.1" - podejrzewam więc... chyba od strony ustawień serwisowych jest blokada na wyższą moc grzałki. Ja mam zaznaczone w programie czasowym w pracy że grzałka 9kW,a a pompka swoje. Co więcej... w zużyciu prundu i na odczytach:

Pompka odpalona o 18stej. Na starcie pompy, zanim uruchomiła się jeszcze sprężarka, a ruszył tylko obieg pierwotny, przez sekundę dosłownie było 10st na DZ, ale to sekundę, po czym spadło do 3,4 (in); 1,4 (out) , 2, 1, ...0,6stC na wejściu DZ, w kilka sekund. Na powrocie DZ, zawsze 2st mniej czyli było -1,4stC...i obieg pierwotny się wyłączył. Odczekał kilka minut, temp DZ wzrosła do 4,0 / 2,0 i dopiero załączyła się na nowo i ruszyła sprężarka.

18:00 0 kW DZ in 4,0 / out 2,0; po kilku sek już 3,9 in / out 1,9 GZ 18,7 / 18,5 (pompa wyłączyła się o 15stej, więc jeszcze coś miała)

19:00 1,97 kW / 1h DZ 1,9 / -0,1 GZ 25,5 / 20,8 (tu już widać, że przykręcenie podłogówki piętro pomogło, bo temp zasilania >20stC)

20:00 2,0 kW / 1h DZ 1,5 / -0,5 GZ 26,1 / 21,4 (tu załączyła się grzałka, ale temp zasilania GZ już nie rosła za bardzo)

21:00 1,74 kW / 1h DZ 1,3 / -0,7 GZ 26,6 / 22,0 (dalej chodzi grzałka, a kW ani drgnie, temp zasilania GZ też nie szaleje)

22:00 1,98 kW / 1h DZ 1,2 / -0,8 GZ 26,9 / 22,4 (temp GZ już ledwo rośnie, grzałka działa, na podglądzie schematu instalacji mryga ze stopniem 1)

23:00 1,81 kW / 1h DZ 1,1 / -0,9 GZ 27,3 / 22,7

.....do północy było -2stC, nad ranem -6stC na zewnątrz...

6:00 13,18kW / 7h DZ 0,9 / -1,1 GZ 28,5 / 23,9

Cały czas na krzywej grzewczej nastawione (dla 20st w domu), nachylenie 0,6, poziom -4K, z tego co pamiętam dla 20st w domu i -2st na zewnątrz powinno być 32 czy 34 st chyba na zasilaniu GZ.

Po kW widać, że nawet grzałka 3kW nie działa a pokazuje, że włączona i pracuje ? A co dopiero 9kW?

Pompa sama ponad 30stC na GZ nie dobije niestety przy takim DZ - tak sobie gdybam. A to dopiero -2 do -6stC na zewnątrz. Dlatego na rozkręconej podłogówce przy -20stC temp w domu mi siadła do 0stC a zasilanie na GZ do 15st.

Jak pompa ma okienka off w ciągu dnia to nie wyłącza się awaryjnie przez zbyt niską temp DZ - znaczy trochę się regeneruje w tym czasie chyba. To moja interpretacja, dawajcie swoje.

A, i jeszcze jedno, pompa od listopada przepracowała 655 h (czas pracy sprężarki 655h, ilość włączeń 104 razy) - natomiast z tego co wykopałam na ekranie, grzałka 307 h (tzw. przepł. podgrz.?...w tym od 23ciej do 6tej rano chodziła 6h). A miała się w ogóle nie włączać, no chyba że pogodowy armageddon... taaa, przy -2stC, albo plusowych.

No i jest jeszcze jeden odczyt, również jakaś sprężarka 452h pracy, przy obciążeniu 1, taki prosty wykres słupkowy.

Czyli podsumowując: grzałka nie działa, DZ za niskie, ale nie przez glikol. Tak?

Nie wiem czy to logicznie opisałam ale tak się ma sytuacja. W domu od hajcowania wekendowego w kominku 13parter a piętro 17st, no i przykręcona podłoga na górze więc na zasilaniu GZ jest już duże coś.