Pyxis 17.01.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Dzwon do instalatora niech odpali ta grzalke. Nawet na 3 albo 6kW, jak sie boim na 9kW. Problemy sie skoncza, a jak wysuszysz chalupe i zamieszkasz, to grzala i przy -20*C sie pewnie nie zalaczy. Teraz jak widac DZ dostaje ostro po doopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 18.01.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Jest jeszcze opcja, że przepływ na DZ jest za mały bo przy odwiertach raczej nie powinno być tak szybkiego spadku temperatury na DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 18.01.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Jest jeszcze opcja, że przepływ na DZ jest za mały bo przy odwiertach raczej nie powinno być tak szybkiego spadku temperatury na DZ Może z 3 odwiertów pracuje tylko jeden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Jest jeszcze opcja, że przepływ na DZ jest za mały bo przy odwiertach raczej nie powinno być tak szybkiego spadku temperatury na DZ A gdzie tam widać za mały przepływ ...? Delta raptem dwa stopnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 18.01.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 mi nie pasują tak niskie temperatury DZ i niska delta....może nie wszystkie odwierty pracują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 18.01.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 w pierwszym poście na ten temat było tak: Pomóżcie bo osiwieję zaraz - jeszcze nie mieszkam, pompa działa od 23 listopada, dotąd było ustawione na 15 st w domu bo różne prace trwają, dom był dobrze wysuszony, ale wiadomo wietrzymy i suszymy cały czas. Chodziła po 10h w taniej taryfie i wszystko grało a temp w domu 11 st parter 15st piętro. Przyszły mrozy -15st dzień do -17st noc, pompa ustawiona na 24 h plus grzałka stopień 1 (3kW) a w domu 2-5st parter 10st piętro.Wymagana temp zasilania podłogówki 35 st, teraz przy -11st na zewnątrz a ledwo ciągnie 21st na wejściu (17st powrót) i więcej nie dobija. Mam 3 odwierty po 85m, jeden nie działał i był odpowietrzany, ale chyba dalej nie działa bo wizualnie ani drgnie a pozostałe dwa są w ciągłym ruchu. Temp DZ na wejściu 1st, powrotu nie znam, bo nie mam takiej funkcji. Opis domu i pompy 9,7kW w stopce. Nie było jeszcze regulowane nic na podłogówce, była odpowietrzana i pewnie przepływy tam są na maksa. Pompa i grzałka chodzą non stop. Czy to tylko zablokowany 1 odwiert, czy te przepływy na podłogówce też? Wszystko już ocieplone, brak drzwi wewn, nie wiem co jest grane... PS teraz od 2 dni nastawione jest 20st w domu jako wymagana temp, ale ni huhu! Jak zobaczyłam 2st na parterze to zbladłam pewnie dalej nie działa i to jest źródło problemów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.01.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Ale jeden stopień na wejściu też nie powinien być problemem w grzaniu. Moim zdaniem coś nie tak jest z samą PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Ale jeden stopień na wejściu też nie powinien być problemem w grzaniu. Moim zdaniem coś nie tak jest z samą PC. Moim zdaniem to wszystko jest Ok ... Trzeba tylko uruchomić faktycznie grzałki i "podnieść" chałupę do wymaganej temperatury... Teraz to PC robi co może w określonych godzinach jakie ma ustawione ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 18.01.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 @Liwko - to być może też....ale niekoniecznie kolejna PC firmy V z którą są problemy....to chyba problem z instalatorami Liwko, pamiętasz ten przypadek, gdzie zamiast bufora został zamontowany kaloryfer i pompa taktowała?? potem, jak to zostało poprawione, to wszystko było juz ok..dawno nie pisał, to był chyba photos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 18.01.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 photos też miał problemy z temperaturą DZ... a mi sie wydaje ze mam troche za niskie temp dolnego zrodla. Jak nie uzywam to temp jest okolo 8-9 stopni. Wczoraj wlaczylem rano pompe. Dzis miala przepracowane 13 godzin. Grzeje do 15 stopni bo nie mieszkam tam. Temp na zasilaniu spadla do 1.4 a powrot byl minus 0,5 stopnia. Nawet jak pracowala ponad 50 godzin non stop to tez byly takie temperatury w dolnym zrodle. Wystarczy ze wylacze na godzine i temp podbija do 5 stopni. Pompa 7,7 podlogi okolo 170 mb odwierty 2x 80 m. Sa jeszcze nieocieplone rurki w kotlowni od zrodla tez ale to chyba raczej nie przez to. Co o tym myslicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 photos też miał problemy z temperaturą DZ... A dlaczego "problemem" jest dodatnia na wejściu i ujemna na wyjściu ...? Jak dla mnie to problem zaczyna się od ujemnych na wejściu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 18.01.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Moim zdaniem to wszystko jest Ok ... Trzeba tylko uruchomić faktycznie grzałki i "podnieść" chałupę do wymaganej temperatury... Teraz to PC robi co może w określonych godzinach jakie ma ustawione ... Jak chodzi 24 h to i tak się awaryjnie 2 razy na dobę wyłącza ze względu na zbyt niską temp DZ... a jak ma okienka to się nie wyłącza, okienka i tak są skrócone - rano 5 h, po południu 3 h. Temp się utrzymuje w domu. Nie wiem, sama nie potrafię ocenić co lepsze. Nie chodzi też o grzanie na full, bo nie mieszkam a dorywczo są prace wykończeniowe w domu, dla których by temp 15 st starczyła, ale muszę najpierw doprowadzić chatę z pompą do równowagi, potem będę zmniejszać temp i regulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 18.01.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 @Liwko - to być może też....ale niekoniecznie kolejna PC firmy V z którą są problemy....to chyba problem z instalatorami Konsultant V sam stwierdził, że instalator nie powinien mnie zbywać "bo nie mieszkam, a on nie ma czasu", żadna wymówka i poprosił o dane instalatora, żeby się samemu rozmówić. Na telefon też konsultuje moje wątpliwości, ale wiecie jak to na odległość. Od strony samej firmy więc nie mam zarzutów ani trochę... tylko ja mam opory żeby podpieprzniczyć instalatora, no bo ten sam pewnie będzie mi potrzebny jeszcze nie raz czy dwa, na serwisie na przykład... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Jak chodzi 24 h to i tak się awaryjnie 2 razy na dobę wyłącza ze względu na zbyt niską temp DZ... a jak ma okienka to się nie wyłącza, okienka i tak są skrócone - rano 5 h, po południu 3 h. Temp się utrzymuje w domu. Nie wiem, sama nie potrafię ocenić co lepsze. Nie chodzi też o grzanie na full, bo nie mieszkam a dorywczo są prace wykończeniowe w domu, dla których by temp 15 st starczyła, ale muszę najpierw doprowadzić chatę z pompą do równowagi, potem będę zmniejszać temp i regulować. A jaka jest ustawiona minimalna temperatura na DZ ...? Jak 15* w budynku jest wystarczające to na tyle ustaw i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 18.01.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A dlaczego "problemem" jest dodatnia na wejściu i ujemna na wyjściu ...? Jak dla mnie to problem zaczyna się od ujemnych na wejściu... photos miał takie temperatury na początku listopada....co było niepokojące.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 18.01.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A jaka jest ustawiona minimalna temperatura na DZ ...? Jak 15* w budynku jest wystarczające to na tyle ustaw i tyle... Minimalna temp na DZ? To się ustawia? Nie wiem gdzie to sprawdzić nawet, ja w każdym razie takiej nie ustawiałam (ja ustawiam tylko temp wymaganą w domu, czas pracy pompy i ewentualnie czas pracy grzałki i moc - choć moc jak widać też nie ja ) Temp w domu 15st byłaby ok, gdyby taka była (nie chodzi mi o to że jeszcze na krzywej jest nieustawione a faktycznie 15st na pompie to było 6-10st parter i 13-17st piętro... chodzi o to że w czasie mrozów na nastawie 15st w domu spadło realnie do 0st i zamarzła rura z wodą (na zasilaniu GZ było też tylko 15st i nic więcej), i tu trza było ratować sytuację i sprawdzić o co chodzi, że nie dobija na zasilaniu GZ do wymaganej temp wg krzywej grzewczej. Teraz po przykręceniu przepływu na podłogówce na piętrze, temp na parterze wzrosły, temp zasilania GZ również, grzałka dalej nie działa, bo zablokowana (ale przynajmniej teraz już to wiem). A idą mrozy... I trza instalatora ściągnąć telepatycznie, bo na telefon jest głuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 18.01.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 To spytam jeszcze o dwie sprawy, może banalne, ale nie dla mnie: 1. Przykład nastawiam 20stC temp wymagana w domu,a co to temp zredukowana? Mam ustawione z głupia franc 16stC, ale... czy to temp w domu do której jak spadnie to załącza się pompa? Skoro nie mam czujników pokojowych, tylko pogodowy to skąd PC to wie? Czy przelicza po powrocie GZ wg krzywej grzewczej? Chyba że to nie o to chodzi... no i tu się kłania też sprawa kominka i dodatkowego grzania w celu odciążenia pc. 2. Ile mam tych sprężarek i od czego? Bo jedna 655h pracy to sprężarka pompki, te 307 h to wychodzi mi że grzałka (która nie zużywa prądu, mhmm) a te 452 h to co to jest? Po nocy grzania, gdzie wszystko chodzi, to tam przybywa np 2h... A, i jeszcze jedno, pompa od listopada przepracowała 655 h (czas pracy sprężarki 655h, ilość włączeń 104 razy) - natomiast z tego co wykopałam na ekranie, grzałka 307 h (tzw. przepł. podgrz.?...w tym od 23ciej do 6tej rano chodziła 6h). A miała się w ogóle nie włączać, no chyba że pogodowy armageddon... taaa, przy -2stC, albo plusowych. No i jest jeszcze jeden odczyt, również jakaś sprężarka 452h pracy, przy obciążeniu 1, taki prosty wykres słupkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 To spytam jeszcze o dwie sprawy, może banalne, ale nie dla mnie: 1. Przykład nastawiam 20stC temp wymagana w domu,a co to temp zredukowana? Mam ustawione z głupia franc 16stC, ale... czy to temp w domu do której jak spadnie to załącza się pompa? Skoro nie mam czujników pokojowych, tylko pogodowy to skąd PC to wie? Czy przelicza po powrocie GZ wg krzywej grzewczej? Chyba że to nie o to chodzi... no i tu się kłania też sprawa kominka i dodatkowego grzania w celu odciążenia pc. 2. Ile mam tych sprężarek i od czego? Bo jedna 655h pracy to sprężarka pompki, te 307 h to wychodzi mi że grzałka (która nie zużywa prądu, mhmm) a te 452 h to co to jest? Po nocy grzania, gdzie wszystko chodzi, to tam przybywa np 2h... Tak się zastanawiam czy serwis vieśka to panuje nad tymi ustawieniami... Motogodziny to zostaw na razie w spokoju... Czy oprócz czujnika temperatury zewnętrznej jest jeszcze jakiś czujnik temperatury wewnętrznej ...? Czy pompa obiegowa podłogówki pracuje cały czas czy tylko kiedy pracuje sprężarka...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 18.01.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Tak się zastanawiam czy serwis vieśka to panuje nad tymi ustawieniami... Czy oprócz czujnika temperatury zewnętrznej jest jeszcze jakiś czujnik temperatury wewnętrznej ...? Czy pompa obiegowa podłogówki pracuje cały czas czy tylko kiedy pracuje sprężarka...? Prócz pogodówki nie ma nic. Obieg wtórny (pompa podłogówki u mnie) pracuje również poza pracą sprężarki, wydaje się, bo na schemacie kręci się symbol obiegu, ale właściwie to nie wiem jak to sprawdzić. Sprężarka i obieg pierwotny jest wyłączony, a obieg wtórny chodzi i miesza tą wodę w rurkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Prócz pogodówki nie ma nic. Obieg wtórny (pompa podłogówki u mnie) pracuje również poza pracą sprężarki, wydaje się, bo na schemacie kręci się symbol obiegu, ale właściwie to nie wiem jak to sprawdzić. Sprężarka i obieg pierwotny jest wyłączony, a obieg wtórny chodzi i miesza tą wodę w rurkach. To jest w takim razie typowy układ pogodowy ... Ustaw temperatury wymaganą i zredukowaną na tyle samo np 19*, krzywą grzewczą na jakieś niskie podbicia np 1 ... Przy takich ustawieniach pompa powinna cyklicznie się uruchamiać i po jakimś czasie wyłączać jak osiągnie wymaganą temperaturę dyktowaną przez krzywą grzewczą ...( Nie będzie "widziała" okienek ...) Opisz co się dzieje przy takich ustawieniach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts