Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła problem, dolne źródło

shareds

Recommended Posts

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak temperatura jej spadła jak przyszły mrozy, to nie powinna ustawić krzywej wyżej?

To nie ma znaczenia bo i tak nie osiągnie zadanej przy większym podbiciu ...

Przy mało stromej krzywej łatwiej będzie osiągnąć zadaną temperaturę, pompa taktując będzie dawała odetchnąć DZ ...

Modlitwy wysłuchane, ale ... chyba z bóstwem nie trafiłam. Instalator poczuł się do obowiązku, choć go jeszcze nie wsypałam u Vieśka (tak jak konsultant V radził), bo trzymam tego asa na ostateczność (ale myśli, że go wsypałam do Vieśka, i dobrze). Dzisiaj pojawił się pracownik, który przykręcił jeszcze bardziej podłogówkę na piętrze - jak już pisałam zrobiłam to tydzień temu; odpowietrzał dalej DZ, ale nie skończył bo się śpieszył, a bez jakiegoś urządzenia mierzącego temp na DZ, na konkretnych nitkach, nie jest w stanie stwierdzić która nawala, a to że ja wiem, że ta "po prawo" to nic mu nie mówi, bo skąd mam pewność.. Ja to się boję i nie chcę tam sama dłubać,ale obserwowałam działania. Pan zamykał dwa z trzech obiegów DZ, obserwując by ciśnienie nie wywaliło instalacji i tym sposobem potwierdziło się, że ta "po prawo" zapowietrzona bo syki i bulgoty, no wiecie sami... Powiedział, że mogę tak sama tam porobić jak mam czas. No więc porobiłam, z ciekawości... sprawdziłam raz sama, już po wyjeździe magika, ale z odczytami na pompie temp DZ (jak już pisałam Instalator przekonywał mnie kiedyś, że nie ma tej opcji, a jednak ja się do niej dokopałam). Ja urządzenia specjalnego nie mam, ale skoro pompa ma to grzech nie skorzystać... A instalator nie chciał, żebym grzebała bo coś pewnie pozmieniam i tak też tłumaczy awarie, że pewnie ja coś gdzieś...baba no to zepsuje... Dalej tak tłumaczy... Ale do sedna: na dwóch nitkach (sprawdzanych pojedynczo) temp DZ na wejściu 4st, na powrocie 2st, na drugiej 3,2 / 1,2; a ta trzecia "zimna" jak na nią mówię, bulgocąca, 1,2 na wejściu, -0,8 na powrocie. Jak podłączone dwie dobre, i otworzę "zimną" od razu temp DZ spada. Znaczy tu jest pies pogrzebany. Jeden odwiert do bani. Nie wiem jeszcze od czego zależy delta 2,0st - dzisiaj się tego nie dowiedziałam, bo Pan nie wiedział, przyjedzie Szef to wyjaśni. Ale szybciej Wy mi wyjaśnicie podejrzewam. Czemu delta 2,0st to mało i czemu tak mało? Podejrzewam, że przepływy przez nitki mają wpływ również (dwie dobre 20-25 ustawione przepływy, trzecia zimna 45?)

Co do grzałki Pan powiedział, że przyjedzie szef to sprawdzi, bo nie jest w stanie sam, bo to trzeba na ustawieniach serwisowych coś... ale twierdzi że działa bo grzałka "mryga" na wyświetlaczu... A ja na to: mam się cieszyć że prundu nie pobiera,bo sprawdzałam i nie pobiera albo mikro ilości jak już pisałam. Pomyślałam sobie: Co ja narzekam? Baby tylko narzekają! Taka grzałka to skarb! Ale dalej jedziemy bez grzały (choć czas jej pracy wskazuje na co innego... no i mryga heh...). Sorry za taki długi wywód - baby tak mają :D

PS. Sprawa druga (raju, jeszcze dłuższy wywód - gorąco pozdrawiam Cierpliwych Forumowiczów) - jak odpalali pompę, napełnili zbiornik galmet cwu, a że do wykończenia chaty i zamieszkania jeszcze z pół roku, to poprosiłam żeby spuścić, bo wodę mamy ze studni i przez pół roku to glonami obrośnie zbiornik od środka, bo nie używany, a takiego syfu potem w rury nie chcę wpuszczać. Mieli załatwić temat po tygodniu ale łącznie 6 tyg zajęło do dzisiaj. Woda spuszczona dziś i się zastanawiam, czy tam już nie obrosło i nie zacznie teraz na pustym rdzewieć. Mhmmm... Co ja bez Was bym zrobiła!

Ustaw temperatury wymaganą i zredukowaną na tyle samo np 19*, krzywą grzewczą na jakieś niskie podbicia np 1 ...

Przy takich ustawieniach pompa powinna cyklicznie się uruchamiać i po jakimś czasie wyłączać jak osiągnie wymaganą temperaturę dyktowaną przez krzywą grzewczą ...( Nie będzie "widziała" okienek ...)

Opisz co się dzieje przy takich ustawieniach ...

Nie próbowałam jeszcze, bo się Instalator na dzisiaj zapowiedział, a nie chciałam żeby mnie o czarną magię posądzili, bo skąd wiem tyle ile wiem... Nie tłumaczę że forum mnie kształci, bo zawsze słyszę "Pani to se coś wyguglowała a nic tylko psuje"

M

Co do grzałki Pan powiedział, że przyjedzie szef to sprawdzi, bo nie jest w stanie sam, bo to trzeba na ustawieniach serwisowych coś... ale twierdzi że działa bo grzałka "mryga" na wyświetlaczu... A ja na to: mam się cieszyć że prundu nie pobiera,bo sprawdzałam i nie pobiera albo mikro ilości jak już pisałam. Pomyślałam sobie: Co ja narzekam? Baby tylko narzekają! Taka grzałka to skarb! Ale dalej jedziemy bez grzały (choć czas jej pracy wskazuje na co innego... no i mryga heh...).

Grzałka najwyraźniej nie przyłączona do instalacji elektrycznej.

Grzałka najwyraźniej nie przyłączona do instalacji elektrycznej.

Też miałam taką myśl...ale jeśli działa: musieliby ją podłączyć do sąsiada, bo na liczniku głównym też nie ma jej śladu, a tego już się nie ominie...: jeśli nie działa: czemu "mryga" na wyświetlaczu i lecą jej godziny pracy?

Edytowane przez U Jaśków

Automatyka pompy steruje pracą stycznika, nie "widzi" co dzieje się na samych grzałkach, czy mają one doprowadzone zasilanie czy nie, jednak zlicza czas wysterowanego wyjścia.

To by wiele tłumaczyło...w zasadzie wszystko w temacie grzałki...jak mogę to sprawdzić? chyba nijak...czekać na instalatora i uwierzyć w jego bajeczkę. Bo w moją (znaczy Naszą - Waszą) pewnie nie uwierzy. ..muszę patrzeć na ręce i wyłapać moment "a co za kabelek Pan podpina?"

To by wiele tłumaczyło...w zasadzie wszystko w temacie grzałki...jak mogę to sprawdzić? chyba nijak...czekać na instalatora i uwierzyć w jego bajeczkę. Bo w moją (znaczy Naszą - Waszą) pewnie nie uwierzy. ..muszę patrzeć na ręce i wyłapać moment "a co za kabelek Pan podpina?"

Oby tylko nie okazało się że te grzałki są tylko na sterowniku a fizycznie nie istnieją w tej pompie ...;)

Ten instalator zamontował Ci ta pompę za darmo że nie zmuszasz go do poprawy swojego partactwa? Czemu ty walczysz na forum a nie u samej góry?

"Sama góra" prosiła o podanie namiarów na instalatora, ale wiecie jak to brzmi, no tak wsypać bez pardonu...trzymam to jako ostateczność.

A na forum to chyba nie walczę :) tylko zbieram info, rady, Wasze doświadczenia i pomoc ! W końcu każdy majster/ instalator/ fachowiec powie mi tylko jedną "słuszną" najłatwiejszą dla niego wersję, a o pozostałych dowiem się tylko tu :) ...a może mój przypadek, pomoże komuś w przyszłości? a może i ja kiedyś komuś pomogę po takim forumowym doktoracie? :) Grunt to mieć też wiedzę w temacie, a nie jak typowa blondi dzwonić po majstra bo coś się popsuło. Pilnowałam każdego pustaka i chcę wiedzieć na czym mój dom stoi :)

Nie jestem pewna czy jako dodatkowa opcja, nie mam wiedzy w temacie, ale na 100% zawarta w mojej umowie.

Na ogół temat podłączenia, zalączenia grzałek jest zawsze konsultowany z inwestorem, przeważnie wymaga osobnego zabezpieczenia w rozdzielnicy elektrycznej, instalator jeżeli o tym nie wspominał to postąpił nieodpowiedzialnie, jednak skoro masz to w umowie, to nie powinno być problemu.

"Ostateczność" chyba właśnie przyszła....w nocy awaria. Błąd D3 - uszkodzenie pompy ciepła (st1), uszkodzenie pompy obieg pierwotny / wentylator, uszkodzenie przełącznika niskociśnieniowego, czujnika niskiego ciśnienia lub regulatora obiegu chłodniczego. Jedno z wielu. Bulgotało w rurach od soboty i podobno duży pęcherz wywaliło, ciśnienie spadło na łeb ....aż do ... z 2,2 tylko do 1,8? ... tak tłumaczy instalator - może dzisiaj przyjedzie, powiedział, że do południa. Ciekawe bo poprzednio w grudniu jak wywaliło taki powietrzny bąbel, to była awaria z powodu zbyt wysokiego ciśnienia, ale ja się nie znam. Od wczoraj pompa nie działa. Zaraz godz.14sta. Jak się do 16stej nie zjawi, dzwonię do serwisu.

U Jaśków

Przez kilka dni nie miałem dostępu do sieci, ale po przeczytaniu zaległych postów widzę, że do instalatorów to Ty szczęścia nie masz (delikatnie rzecz ujmując).

Jeśli instalator ma problem z ogarnięciem grzałki to nie powinno dziwić, że oddaje do użytku układ niesprawny, w którym część DZ "robi" za zbiornik powietrza.

Na efekty nie trzeba było długo czekać...

Wracając do stałej delty 2*C na DZ, to nie jesteś pierwszym użytkownikiem modelu Vitocal, który o tym pisze (sprawdziłem w notatkach).

Ktoś zajrzał do wnętrza tego model i stwierdził obecność tylko jednego (!) czujnika temperatury - na wejściu parownika.

Zatem wyświetlana wartość temperatury na jego wyjściu jest wartością fałszywą!

Faktyczna temperatura glikolu opuszczającego parownik może być znacznie niższa niż myślisz.

Proponuję zakup termometrów (np. tanie, cyfrowe, z czujnikiem na kabelku) i założenie na rurach DZ.

Jeśli instalator nie potrafi odpowietrzyć DZ - niech wezwie jakiegoś fachowca.

Wracając do stałej delty 2*C na DZ, to nie jesteś pierwszym użytkownikiem modelu Vitocal, który o tym pisze (sprawdziłem w notatkach).

Ktoś zajrzał do wnętrza tego model i stwierdził obecność tylko jednego

Wiesiek takie numery robi ? No nieźle, żeby za taką kasę drugiego termometru nawet nie dać.