aligator99 13.11.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 WITAM !!!!!Chciałabym położyć linoleum w korytarzu .Mój problem polega na tym że nie wiem co mam dać pod spód linoleum aby moje lino nie popękało i przy okazji pozbyć się Echa W Korytarzu. Dzięki za każdą odpowiedz ZDESPEROWANY ALIGATOR99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 14.11.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) Pod linoleum można zastosować podkład gumowo-korkowy o grubości 2-3-4 mm. w tej chwili trwa taka instalacja na jakiejś budowie MON w Wawie gdzie zastosowano tego typu podkład pod lino. Jest to sprawdzone i skuteczne rozwiązanie. Podkład gumowo korkowy działa jako izolacja tłumiąca odgłosy uderzeniowe , czyli odgłosy kroków ale spełnia też doskonale rolę maty odprężającej więc lino na pewno nie popęka Ale jeśli chodzi o samo linoleum to jest parę szczegółów, których warto pamiętać zanim zacznie się je układać . Przede wszystkim - aklimatyzacja, przewinięcie rolek na drugą stronę, i odpowiednio mocne podłoże oraz odpowiedni klej.Mam nadzieję,że to wszystko nie jest Panu obce:) Lino jest piękne ale wymagające... w razie pytań proszę o kontakt. Edytowane 14 Listopada 2012 przez Pawel_krak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 14.11.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 WITAM !!!!! Chciałabym położyć linoleum w korytarzu . Mój problem polega na tym że nie wiem co mam dać pod spód linoleum aby moje lino nie popękało i przy okazji pozbyć się Echa W Korytarzu. Dzięki za każdą odpowiedz ZDESPEROWANY ALIGATOR99 Nie wiem czy udało mi się wysłać Panu odpowiedź na priva - bo coś nie widzę jej w wysłanych. w każdym razie można to kupić tutaj: http://www.listwy-dekoracyjne.pl/podklady-korkowe/732-gumo-korkowy-podklad-tlumiacy-grubosc-2mm-15m2.html Rolki mają długość 10 lub 15 mb i szerokość 1m. Poziom tłumienia Lw ( czuli odgłosów uderzeniowych) w zależności od konstrukcji podkładu i rodzaju okładziny wynosi 19-22 dB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 15.11.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 bdb pomysł..gumokorek powinien lekko wytłumic..tylko musi byc idealnie nałozony.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 15.11.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 oczywiście - ale pod linoleum podłoże musi być przygotowane tak jak pod każdą inną wykładzinę elastyczną- to wystarczy. Ważne jest przygotowanie linoleum do instalacji - to o czym pisałem powyżej. Jeśli się tego nie zrobi - linoleum potrafi się mocno skurczyć. podkład gumowo-korkowy najlepiej jest docisnąć walcem - tak jak wykładzinę PCV. Jeśli to są duże powierzchnie to walec jest niezbędny. Ale w mieszkaniach można to zrobić nawet ręcznie małą rolką lub klockiem dociskowym owiniętym filcem albo innym miękkim materiałem. Ważne jest aby był dociśnięty na całej powierzchni i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts