Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany z uśmiechem

Recommended Posts

Witam!

Wraz z Mężem i dwójką dzieci mieszkamy sobie na ok 38m2. Od niedawna oddaliśmy maluchom naszą sypialnię, a my przenieśliśmy się do salonu.

W związku z tą zmianą, muszę zaplanować pokoik dziecięcy i salon! :wiggle:

Od pewnego czasu nurtem minimalistycznym redukuję ilość posiadanych rzeczy do niezbędnego minimum, w ten sposób odzyskałam dużo miejsca na i tak skromnej jak na 4 osobową rodzinę przestrzeni :) Aktualnie wszystkie nasze ciuchy, pościel oraz tym podobne mieszczą się w jednej jedynej szafie typu komandor w pokoju dziecięcym :D

Pomysły w głowie już mniej więcej się zarysowały, ale jestem otwarta na inne ciekawe propozycje. Co kilka głów.... ;)

Zaczynamy od pokoju dzieciaków.

Niestety nie mam programu w którym mogłabym zrobić rzut :( Czasu też nie za wiele, obmierzyłam wzdłuż i wszerz i wyszedł mi taki plan w paincie :rolleyes:

sypialnia.JPG

Dzieci to synek 2,5 roku i córcia 1 rok.

Zależy mi by każde miało jakoś wyodrębnioną swoją część, nie jakoś bardzo, ale tak zaakcentowane chociaż. Jakie kolory by pasowały dla nich?

Myślałam o wnętrzu w stylu skandynawskim, ale zupełnie białe ściany nie przejdą, myślałam o jakiejś tapecie na tej ciemnej ścianie, albo choć jej dolnej części. Po środku jej w pionie widać nieładne pęknięcie.

Sypialnia jest mało ustawna przez ten kaloryfer :bash: Myślę by go jakoś zabudować, zasłonić?

Zależy mi by zostały te mebelki, ewentualnie łóżko synka możemy przemyśleć inne, to jest rosnące i rozsunięte na 135cm teraz ale szerokie, standardowe są węższe ale 160cm...

Podoba mi się połączenie malinowego z limonką i jasnym niebieskim, tak by część Tosi miała róż/limonkę, a Jaśka niebieski / limonkę ?

Pomyślałam też o nalepieniu czegoś na ciemne drzwi przesuwne by rozweselić wnętrze.

Chciałabym jakieś półeczki dla dzieci, może zamocuję szafkę BESTA nad łózeczkiem ale pewności nie mam :)

TV podwieszany jest do likwidacji oczywiście!

Proponujcie!!!!

Zdjęcia zamieszczam by lepiej oddać proporcje które w planie się zagubiły na bank.

DSC07550.jpgDSC07537.jpgDSC07538.jpgDSC07542.jpg

Edytowane przez uśmiech

Nie, spokojnie, ten dział jest bardzo dobry :yes:

Całość proponuję pomalować na chłodny beż, do którego u córci dołożysz plamy różu i limonki, a u synka limonki i niebieskiego. Rozdzieliłabym łóżeczka, tak żeby pomiędzy nimi dało się wstawić np. stoliczki z krzesełkami (mamuty z Ikei) - czyli: jedno łózko na ścianę z drzwiami, drugie pod okno.

Drzwi szafy można okleić tapetą winylową lub spróbować pomalować farbą akrylową.

Edytowane przez joliska

jolisko - dziękuję za odzew!

niestety z łóżeczkiem jest problem - nie mieści się wzdłuż między ścianą a kaloryferem. gałka przeszkadza :( już żeśmy na wszelkie sposoby próbowali i to jedyne ustawienie gdzie się mieścił jak jeszcze była komoda wielka z ikei, ale już jej nie ma. Stoliczek tymczasowo stoi w salonie z krzesełkiem jednym. Synek tam często się bawi jak córcia śpi w ich pokoju.

Może polecisz mi jakiś program w ktorym mogłabym podstawowe rzeczy zaplanować ale nie za skomplikowany :rolleyes: ?

Intensywnie myślę o antresoli dla synka. Takiej na 120-140 żeby nie była za wysoka, ale on ma niecałe 3 latk ai nie wiem czy nie za mały na to:confused:

Odzyskałabym trochę miejsca pod spodem na zabawki albo na takie miejsce wypoczynku dla dzieci, kilka poduszek, półeczki na książki itp.

Czy da się taką antresolkę wykonać samemu?

A jak by wyglądało podzielenie tej ciemnej ściany na pół, po lewej chłodna malina - cała ściana. po prawej szerokie pasy biało limonkowe (pion lub poziom) - tylko co wtedy z bocznymi ścianami- (Tam teraz jest taki kolor białej czekolady - mógłby zostać?)

A na skrzydłach drzwi od szafy odwrotnie - malinowo białe pasy i limonkowa całość - mam to w głowie ale nie wiem czy jasno opisuję. A do wysokości 1/3 wysokości tych drzwi od szafy przykleić albo pomalować tablicową farbą? Bo marzy mi się ale już z miejscem na to ciężko będzie....