gos1k 31.07.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Mam pytanko zakupilismy w/w projekt i interesuje nas etapowe powstawanie naszego domku, czy ktos z forumowiczów buduje ten wlasnie domek jak tak to prosze o odpowiedz!!!Dzieki z góry:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluteq 05.08.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Mam pytanko zakupilismy w/w projekt i interesuje nas etapowe powstawanie naszego domku, czy ktos z forumowiczów buduje ten wlasnie domek jak tak to prosze o odpowiedz!!!Dzieki z góry:) Bardzo fajny projekt - mi jednak bardziej podoba się Tokio II http://images.domeria.pl/pictures/003/ec1/view_500.jpg To co mi 'nie siedzi' to kuchnia od strony północnej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 06.08.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Mnie też ten projekt zainteresował. gos1k możesz napisać jak wysoka jest ścianka kolankowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gos1k 10.08.2009 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 hej nie potrafię konkretnie odpowiedzieć na Twoje pytanie bo aktualnie nie posiadam projektu przy sobie ale prawdopodobnie ta ścianka ma 1m-może 1,5m a w jednej sypialni tej z przodu najprawdopodobniej 1,9m-2m napisze dokladnie jak chwyce projekt bo teraz przebywam za granicą!!!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drejku 04.09.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Witam! Właśnie kupiliśmy projekt DCP 190a, jeśli ktoś będzie miał doświadczenia z budową domów "Tokio" to chętnie skorzystamy z waszych informacji, a i sami podzielimy się doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_ella 05.09.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 A mi sie baaardzoo podoba Neapol od Lipńskich: http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=92709&offset=32&backcmd=Energo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drejku 28.03.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Zabraliśmy się ostro do roboty i domek zaczyna powstawać . Dla zainteresowanych: tu jest nasz dziennik -> http://forum.muratordom.pl/bunki4-i-tokio-ii,t184045.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 26.04.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Buduje jeszcze ktoś któryś z domów Tokio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minid 20.11.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Nikt się nie wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minid 21.11.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 A może ktoś wybudował i chce się podzielić odczuciami swoimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 21.11.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Mam chwilę, to się poczepiam trochę. Na wizualkach dom wygląda dość fajnie, ale już widok elewacji frontowej średnio mnie przekonuje. Bez 2 kolorów tynku i akcentów drewnianych będzie wyglądał dużo gorzej, więc warto trzymać się proponowanego projektu elewacji. Od podwórka jest znacznie ładniejszy Nieoczywiste jest usytuowanie budynku względem stron świata. Położenie kuchni i wielkie okno w salonie wskazywałoby, że działka ma wjazd od południa, no ale w takim układzie bardzo mocno przeszklona jest również elewacja północna. Nieenergooszczędne zwłaszcza te wielkie okna będące tłem dla schodów i okna połaciowe na tą stronę. Może tu jednak ma być elewacja południowa? Wtedy wielkie okno w salonie północne (na wizualkach wnętrz wpada przez nie słońce, więc jednak nie). Garaż doklejony do domu, ale nie skomunikowany z domem. Brak nawet propozycji jakiegoś lekkiego zadaszenia, żeby od drzwi garażu do drzwi wejściowych w razie opadów przejść bez moknięcia. Kotłownia mała, tu również wrysowano pralkę. Nie mogę znaleźć, jakie ogrzewanie domu przewidziano w projekcie. Po rysunkach wychodzi, że prawdopodobnie kocioł gazowy z wbudowanym zasobnikiem CWU, bo osobnego zasobnika na rzucie nie ma. Wejście na klatkę schodową z salonu - trochę mniej prywatności, ale nie jest to specjalnie duża wada, bo w końcu salon to przestrzeń wspólna, a w domach o niedużym metrażu po prostu szkoda metrów na wydzieloną klatkę schodową i dojście do niej. Szacunkowe koszty budowy. Te 204 tys. to kwota całkowicie nierealna. szacowałabym jakieś 300 tys. do deweloperskiego systemem gospodarczym. Bardzo duże przeszklenia, uskoki bryły, dużo ścian nośnych, taras na garażu - trochę kasy pociągną. Tyle wad. Reszta mi się podoba. A - jeszcze telewizor i kominek na jednej ścianie niezbyt fajne jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minid 22.11.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Hej bowess! dzięki za opinię Co do kosztów to wczytaliśmy się w te zakładki na stronie projektantów. Okazuje się, że te 207 tys. to na dobrą sprawę koszty materiałów, a metodę gospodarczą rozumieją w inny sposób, a mianowicie, że w większości dom budujesz sam i nie zatrudniasz ekip. Ot taki chwyt. Jak się kliknie w więcej informacji to tam wyskakuje 330 tys. do stanu deweloperskiego budując ekipami, a to wydaje nam się realne zresztą pokrywa się z Twoimi szacunkami. My też jesteśmy realistami i w takie cuda nie wierzymy "Instalacje grzewcza i przygotowania ciepłej wody użytkowej: gazowa z zastosowaniem kotła kondensacyjnego typu Vitodens 200 (Viessmann)" to jest podane jeśli chodzi o ogrzewanie i ciepłą wodę. Szukaliśmy domu z wjazdem od południa i w takiej zakładce znaleźliśmy więc ten projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ary_zet 22.11.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Hej bowess! dzięki za opinię Co do kosztów to wczytaliśmy się w te zakładki na stronie projektantów. Okazuje się, że te 207 tys. to na dobrą sprawę koszty materiałów, a metodę gospodarczą rozumieją w inny sposób, a mianowicie, że w większości dom budujesz sam i nie zatrudniasz ekip. Ot taki chwyt. Jak się kliknie w więcej informacji to tam wyskakuje 330 tys. do stanu deweloperskiego budując ekipami, a to wydaje nam się realne zresztą pokrywa się z Twoimi szacunkami. My też jesteśmy realistami i w takie cuda nie wierzymy "Instalacje grzewcza i przygotowania ciepłej wody użytkowej: gazowa z zastosowaniem kotła kondensacyjnego typu Vitodens 200 (Viessmann)" to jest podane jeśli chodzi o ogrzewanie i ciepłą wodę. Szukaliśmy domu z wjazdem od południa i w takiej zakładce znaleźliśmy więc ten projekt. Cześć - przeglądając allegro trafiłem na coś takiego -http://allegro.pl/projekt-domu-tokio-iii-dcp190b-energooszczedny-i2810876537.html ktoś chce odsprzedać projekt domu który rozważasz- 450 zł oszczędności to zawsze coś- a może telefonicznie coś jeszcze utargujesz - oczywiście jak dalej ten projekt będzie ci pasował - Pozdrawiam:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 23.11.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Hmm, rozważałabym w takim razie, czy nie zmniejszyć przeszkleń od północy. Spójrz na przykład, jak zrobiono w tym projekcie: http://projekty-domow.dom.pl/dom_przy_alabastrowej_2.htm Powierzchnia otworów od północy znacznie mniejsza niż w Tokio. Oczywiście wygląd elewacji ogrodowej nie jest już tak atrakcyjny - nad urodą przeważyła praktyczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 28.11.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Owszem korzystać, czemu nie. Ale ze świadomością kosztów i funkcjonalności danego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 29.11.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 No pewnie!! Tutaj pełna zgoda. Chodzi mi tylko o świadomość rozwijających się technologii i o to, że zmniejszanie otworów okiennych i pozbywanie się przeszkleń nie jest dzisiaj jedyną metodą na obniżenie zapotrzebowania energetycznego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minid 29.11.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Wszystko z umiarem. Nowe nie zawsze znaczy lepsze. Czasem lepiej odczekać jakiś czas, żeby inni sprawdzali za nas. W końcu lepiej uczyć się na cudzych błędach. Ale jeśli chodzi o technologie związane z ocieplaniem budynków, czy oknami energooszczędnymi to wszystko raczej idzie w dobrym kierunku. tylko te ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minid 02.12.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Czekamy na kolejne opinie, za które będziemy bardzo wdzięczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minid 17.12.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Jak sądzicie, czy przestrzeń pod schodami można w tym projekcie wykorzystać jako mini spiżarnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 17.12.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Tak - powstałby spory schowek, znacznie przestronniejszy niż ta maleńka spiżarenka, która jest teraz przy kuchni. Osobiście z tego maleństwa wolałabym zrezygnować, kuchnia byłaby większa, ustawniejsza, z atrakcyjniejszymi możliwościami aranżacji.Jednak zrobienie schowka pod schodami wiąże się z zastosowaniem innego okna, bo przy dwuskrzydłowym oknie do samej podłogi, to nawet nie ma jak sensownie ustawić półek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts