subtle 14.11.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Witam, Mam mały problem ze światłami LED.A wygląda to tak:Mam połączonych 7 świateł Kanlux Sedna Power LED (1W; DC 350mA) http://www.kanlux.pl/en/7700To wszystko jest podłaczone do:panlux LED Power Supply (wejście 230V~50Hz; wyjcie 12V DC (max. 2500mA); max 30W). Jak np. odłącze 1 albo dwa światła, nic się nie zmienia... Ktoś wie o co chodzi? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.11.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 .... Ktoś wie o co chodzi? Problemu nie opisujesz a jedynie reklamujesz lampki. Zapewne chodzi o reklamę produktów KANLUX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subtle 15.11.2012 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Problemu nie opisujesz a jedynie reklamujesz lampki. Zapewne chodzi o reklamę produktów KANLUX? Dzięki za odpowiedż(?)... Nie ma to jak wyciągać pochopne wnioski... Więc: 1. Link podałem jako, że jest tam jednak troche wiecej opisu tych świateł i może ktoś bardziej znający się na rzeczy "wyczyta" więcej niż ja. 2. Zamiast komentować (w zasadzie bez sensu), jeżeli ktoś uważa, że jest zbyt mało informacji logiczną rzeczą byłoby zapytanie albo konkretnych pytań, albo o dokładniejsze opisanie problemu (z mała wskazówką zo dodać może). 3. Zazwyczaj osoby pytające robią to z tegoż powodu, iż nie mają odpowiedniej wiedzy aby samemu rozwiązać nurtujący problem, a co za tym idzie, w/w osoby często nie wiedzą jakie informacje są ważne i jakie informacje należy podać. Reasumując: Jeśli posiada pan, panie RobercieSz-ElitoForum, odpowiednią wiedzę itp. (i oczywiście ciągle ma ochotę i chęć aby pomóc), zapraszm. W przeciwnym razie proszę o natychmiastowe kliknięcię tego linku: http://forum.muratordom.pl/forum.php pozdrawiam, not-so-subtle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 15.11.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam, Jak np. odłącze 1 albo dwa światła, nic się nie zmienia... Ktoś wie o co chodzi? Z góry dzięki. Też nie rozumiem o co chodzi. W czym jest problem? Co się nie zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subtle 15.11.2012 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Nie zmienia się, w sensie że dalej mrugają.To mruganie wygląda tak, ze jest błysk, gasną na około 1-2sec, błysk... Zapomniałem jeszcze powiedzieć, że jak odłącze 4 z 7 świateł (czyli zostają podłączone 3) to jest ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 15.11.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Wygląda że uszkodzona któraś z lampek lub zwarcie się gdzieś robi po drodze. Ewentualnie zasilacz może być za słaby. A jakie podłączenie szeregowe czy równoległe, mieszane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.11.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Reasumując: Jeśli posiada pan, panie RobercieSz-ElitoForum, odpowiednią wiedzę itp. (i oczywiście ciągle ma ochotę i chęć aby pomóc), zapraszm. W przeciwnym razie proszę o natychmiastowe kliknięcię tego linku: http://forum.muratordom.pl/forum.php Posiadam wiedzę, uważnie słuchałem nauczycieli na lekcjach fizyki. Do rozwiązania tego istotnego problemu nie potrzeba wiedzy inżynierskiej tylko trochę doświadczenia. Jednak, za namową klikam i znikam pomagać innym bardziej grzecznym forumowiczom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subtle 16.11.2012 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 @fenix2 Połaczenie równoległe. Zasilacz wydaje mi się, że jest OK. Moc trafo obliczałem wg jakiegoś wzoru z elektrody (nie pamiętam go już ani nie udało mi się go znaleźć ponownie, żeby przedstawić). Ale jak umiesz policzyć i potwierdzić (lub przeciwnie) to na pewno się przyda... A teraz ciekawa sprawa (apropos uszkodzonych lampek): Pierwsze podłączenie świateł robił elektryk (przy okazji układania kabli w kuchni - jako extra). Dzwoni i mówi: "migają". Więc kazałem odłączyć. Po powrocie z pracy myśle "jak to migają"? Więc podłaczyłem sam. Świecą i nic nie miga. Z tym, że jedna nie świeciła, i były 2wie co świeciły jakby z połową mocy. Myślę, trza wymienić. Pojechałem do sklepu, wymieniłem. Przyjechałem podłączyłem - MIGAJĄ. Zwarcie gdzieś w instalacji też wydaje mi się wykluczyłem... jak są podłączone 3 to nie migają. Bez względu na to czy są podłączone w gniazdach 1,2,3 czy 1,3,5 czy 3,5,7. Nie ma znaczenia gdzie. Jak 3 to nie migają. Więcej migają... @elita RSZ Jednak, za namową klikam i znikam pomagać innym bardziej grzecznym forumowiczom. To nie była namowa. To był wolny wybór ("zapraszam" vs. "kliknięcie"). Ja zaprosiłem do pomocy (w miarę chęci). Pan wybrał (według własnego uznania i interpretacji tekstu). Jeśli faktycznie byłoby "klikam i znikam" nie byłoby tego postu.... "Bardziej grzecznym forumowiczom"? - Przepraszam bardzo, ale to nie ja oskarżam kogoś o spamerstwo i podszywanie się za kogoś innego tylko z tego powodu, że jest link do strony i osoba ma 2 posty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.11.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 No OK.Zasilacz jest 12V a lampki też na 12V bo wiemy tylko że (1W; DC 350mA)? Podaj dokładny typ zasilacza bo może on się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subtle 17.11.2012 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Zasilacz jest taki: http://www.svetla-svitidla.cz/zbozi-dr020-350-driver-20w%2C-350ma-234 (po czesku co prawda strona ale idzie zrozumieć). Wydaje mi się, że szukając więcej informacji na Twoje drugie pytanie, mogłem znaleźć rozwiązanie (a w zasadzie powód).Na jednym ze sklepów internetowych gdzie mają te światła jest takie coś: "Uwaga: W przypadku podłączenia więcej opraw niż 1 szt. oprawy łączymy szeregowo!"Z tym, że ani na stronie producenta ani nigdzie na opakowaniu/ulotce nic takiego nie ma. Myślisz, że może to być powodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.11.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Wydaje mi się że to wina zasilacza. Przy połączeniu równoległym musisz mieć zasilacz ze stabilizacją napięcia. A ten co podałeś jest do połączenia szeregowego ma stabilizację prądu (JA wolę to rozwiązanie). Jeżeli faktycznie masz taki zasilacz jak w linku to pozostaje ci połączyć lampki w szereg, albo wymiana zasilacza.Tylko że jeżeli lampi są na 12V to przy tym konkretnym zasilaczu możesz podłączyć max 4 lampki. P.S.(Wcześniej napisałeś że ma 2500mA na tej stronie jest podane że ma 350mA)??? Edytowane 17 Listopada 2012 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subtle 19.11.2012 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 P.S. (Wcześniej napisałeś że ma 2500mA na tej stronie jest podane że ma 350mA)??? No, zły link wkleiłem. Sorki. Mam ten zasilacz: http://www.svetla-svitidla.cz/zbozi-drt030-12-driver-30w%2C-12v-1290 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 23.11.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Moim zdanie winny zasilacz. Miałem podobny problem. Co prawda inny zasilacz ale po wmontowaniu jednego halegena przestało migać. Sprawdź to u siebie. Wymień 1 leda na halogena.Wina leży w za silnym zasilaczu a dokładnie minimalnej mocy pobieranej. Niektóre zasilacze nie mogą pracować z małym prądem.,Ty pobierasz 7W a on jest 30W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 23.11.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Moim zdanie winny zasilacz. Miałem podobny problem. Co prawda inny zasilacz ale po wmontowaniu jednego halegena przestało migać. Sprawdź to u siebie. Wymień 1 leda na halogena. Wina leży w za silnym zasilaczu a dokładnie minimalnej mocy pobieranej. Niektóre zasilacze nie mogą pracować z małym prądem., Ty pobierasz 7W a on jest 30W. Tylko że jak sa 3 to świecą dobrze a jak 7 to migają. Więc to nie wina obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macgregor 27.11.2012 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Subtle - sprawdź, czy w obwodzie załączającym LED'y nie masz włącznika z neonówką. Przepływ minimalnego prądu rzędu pojedynczych mA jest w stanie dostarczyć wystarczający ładunek, żeby kondzioły w zasilaczu lampek wysłały impuls do mrugnięcia LED'y.Spróbuj to też na szybko sprawdzić "wkręcając" do oprawy tradycyjny halogen. Jeśli to w tym problem to halogen "zeżre" ten ładunek i LED'y nie będą mrugać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popak20 22.12.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Witam Z tego co widzę to zastosowałeś zwykły transformator do halogenów. Podejrzewam że jak wymieniasz na zasilacz do ledów problem zniknie. Zobacz na stronie kanlux.pl w swojej ofercie ma zasilacze przeznaczone do zasilania ledów. Przykład: http://www.kanlux.pl/pl/7302 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna Czemerys 17.04.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Subtle - sprawdź, czy w obwodzie załączającym LED'y nie masz włącznika z neonówką. Przepływ minimalnego prądu rzędu pojedynczych mA jest w stanie dostarczyć wystarczający ładunek, żeby kondzioły w zasilaczu lampek wysłały impuls do mrugnięcia LED'y. Spróbuj to też na szybko sprawdzić "wkręcając" do oprawy tradycyjny halogen. Jeśli to w tym problem to halogen "zeżre" ten ładunek i LED'y nie będą mrugać. U nas właśnie to było przyczyną mrugania ledów. Odłączyliśmy tą nenówkę i wszystko gra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 27.04.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Z neonówką będą błyskały wtedy kiedy wyłącznik jest wyłączony. W tym przypadku stawiałbym na zasilacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna Czemerys 27.04.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Tez prawda;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts