Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łączenie podłóg

sigielki

Recommended Posts

chcemy zrobic podłogi drewniane, z desek, w małym mieszkaniu (ok 50m, salon z kuchnią i drugi pokój).

Myśleliśmy żeby zrobić w salonie i częściowo w przedpokoju podłogę dębową lub jesionową a w małym pokoju sosnową. Wiem, że sosna miękka itd, ale trochę z sentymentu a trochę praktycznie (mogę kupić taniej dobre deski) zależy mi na sośnie. Natomiast rodzina uważa, że to niezbyt dobry pomysł, że takie łączenie podłóg w małym mieszkaniu wygląda kiepsko, i stwarza problemy na łączeniu.

Zależy mi na odpowiedzi czy jest to faktycznie problematyczne, zarówno techniczne jak estetycznie (wiadomo, to kwestia gustu, ale może ktoś takie ma albo gdzieś widział)

pzdr

Tutaj na zdjęciu widać takie połączenie .Klientmiał stara podłoge w pokoju i chciał ją odnowić a w reszcie mieszkania chciał nowy pakiet .

Na łączenie użyty został gotowy korek w pasku

Ps nie ma w tym nic problematycznego i nie stwarza kłopotów a po 2 to przeważnie łączenia i zmiany kierunków odbywają sie w drzwiach

http://img7.imageshack.us/img7/4640/dscf5065f.jpg

Edytowane przez monkey222

W tym przypadku deski juz tak były .

Co do układania podłóg jest kilka zasad .Np zazwyczaj układa się w strone głównego światła bo jest lepszy efekt wizualny lub kierunkiem układania można wizualnie powiekszyć lub zmniejszyć pomieszczenie ( tak samo jak kolorami)

Co do progów to jeśli nie ma różnicy poziomów to nie ma potrzeby ich stosować bo progi tylko przeszkadzaja i człowiek się o nie potyka ( tak samo jest też z listwami aluminiowymi.