Paweł_123 14.11.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 witam, mam zamiar zaadoptować poddasze,w lato między krokwie 10cm włożyłem wełnę 7-8cm (ciąłem 15 w połowie wysokości) i na tym zakończyłemkilka dni temu zacząłem budowę rusztowania pod poprzeczną warstwę wełny (15, lambda 0.035)dziś zauważyłem, że deski i krokwie robią się zimne i wilgotne, w miejscach gdzie nie ma desek (dom ma już swoje lata) i można dotknąć papy czuć, że jest ona wilgotna, przy kalenicy i murłacie mniej, zaś najbardziej w połowie wysokościobawiam się, że na skutek różnicy temperatur ciepłe powietrze przenikające przez wełnę skrapla się i wełna zacznie gnić zanim położę drugą warstwę wełny i zrobię paroizolację, czy moje obawy są słuszne?czy powinienem zdjąć wełnę, dać deską pooddychać i poczekać do wiosny/lata? z góry dziękuję za odpowiedz,pozdr,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.11.2012 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Skoro dach deskowany, na nim papa, pod deskami, z tego co mi wiadomo, powinieneś zrobić odpowiedni przewiew (wentylacja). Skoro tego brak, drewno będzie ciągnąć wilgoć. Stad takie niespodzianki.Dopytaj znawców (wykonawców).Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.11.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Skoro dach deskowany, na nim papa, pod deskami, z tego co mi wiadomo, powinieneś zrobić odpowiedni przewiew (wentylacja). Kolega ma rację musi być coś takiego bo inaczej wełna zawilgotnieje i deski zgniją , a sama izolacja nie spełni żadnej roli. więcej poczytaj: http://www.farmer.pl/drukuj/5274.html Edytowane 15 Listopada 2012 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_123 15.11.2012 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 witam,dziękuje za zainteresowanie! zdaje mi się, że wilgoć bierze się z wewnątrz, poddasze niezagospodarowane i nieogrzewaneteoretycznie między wełna a deskami mam 2-3cm przestrzeni, z wlotem powietrza problemu nie będzie, gorzej z wylotemdeski przy kalenicy mam szczelnie złączone i przykryte papąponad tym jest blacho-dachówkajakie widzicie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.11.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 gorzej z wylotem deski przy kalenicy mam szczelnie złączone i przykryte papą ponad tym jest blacho-dachówka jakie widzicie rozwiązanie? Może jakieś kominki wentylacyjne? ale to trzeba by skonsultować z dekarzem wtedy dobierze i ilość i pole przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_123 16.11.2012 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 ocieplać a potem położyć szczelną paroizolację, samo się ustabilizuje w następnym sezonie wełna i deski nie zgniją do tego czasu? nie robić wentylacji? myślałem też, żeby wstawić jakiś piecyk gazowy i kilka godzin dziennie włączać w celu osuszenia pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts