Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła obudowa kominka - foto relacja.

Atomic

Recommended Posts

Witam

Przedstawiam moją wizję obudowy kominka, do której dojrzewałem 4 lata.

Wkład Uniflam Selenic 700 14 KW obudowany będzie cegłą szamotową murowaną na sztorc (grubość ścianki 64mm).

Będzie to niewysoki prosty klocek zamknięty od góry płytami krzemianowymi. Połowa rury spalinowej będzie zaś wystawać ponad obudowę.

Aby ochronić wkład przed przegrzaniem z boku i od góry wstawione będą kratki wentylacyjne. Ponad to pod wkładem mam doprowadzone powietrze z zewnątrz rurą fi 160 oraz dodatkowy wlot powietrza z pomieszczenia przez otwór 300x230mm.

Odległość bocznych ścianek od wkładu to około 100mm, a od tylnej około 150mm.

Wyglądać to ma mniej więcej tak jak na poniższej fotce.

Mam nadzieję, że nie popełnię jakiś rażących błędów podczas budowy, jednak wszelkie sugestie mile widziane, a i krytykę przyjmę z pokorą na klatę.

Obudowa kominka.jpg

Prace rozpoczęte.

Pierwsze trzy warstwy murowane na klej elastyczny do kafelek (Mapei adesilex p10). Po wielu latach użytkowania wkładu wiem, że te warstwy nie nagrzewają się zbyt mocno nawet po całodniowym paleniu. Reszta cegiełek zaś na TERMO KLEJ TK1100/60.

Co trzecią warstwę cegły kotwie do tylnej ściany taśmą perforowana własnej roboty.

Tylna ścianka izolowana płytami krzemianowymi, które przykleiłem także klejem do kafelek.

100_9786.jpg

100_9788.jpg

100_9791.jpg

100_9792.jpg

witam ja mam powietrze z zewnątrz podłączone do wkładu a dolot reguluje przepustnicą chodzi tu o powietrze potrzebne do palenia .Niestety nie mam zdjęc ale u ciebie chyba to powietrze tylko studzi wkład bo na zdjęciu nie masz połączenia z wkładem .A do obiegu montuje się kratki i wykorzystuje powietrze z wewnątrz nie uzywając go z kolei w ogóle do palenia proponuje sprawdzić bo ja tak mam i wszystko pięknie hula i elegancko się pali żadnego dymu żadnych problemów pozdrawiam.

Kilka fotek z realizacji.

Ścianki pną się w górę i doszedłem do etapu nadproża. Postanowiłem wykonać go z dwóch płyt szamotowych sklejonych razem.

Jeszcze kilka warstw do zamknięcia konstrukcji, więc czas pomyśleć o kratkach wywiewnych. Będą dwie boczne o wymiarach 170x300mm i dwie na płycie górnej, choć jeszcze nie wiem jakie.

Na tym etapie po rozpaleniu w kominku już po 1 godz. cegły były mocno ciepłe (prawie gorące), a po wygaśnięciu oddawały jeszcze przez 3 godz.

Także mogę śmiało stwierdzić, że osiągnąłem zamierzony cel.

100_9793.jpg

100_9801.jpg

100_9802.jpg

Nie widzę sensu abyś robił dodatkowe kratki w górnej płycie. Wystarczy, jak boczne o 1/3 będą większe od wlotowej.

W ten sposób dłużej bryła będzie ciepła, a przynajmniej górna część.

W katalogu te wkłady również są z przyłączem powietrza z zewnątrz. Nie ma sposobu aby połączyć Twój wkład do tej piknej rury?

Kilka fotek z realizacji.

Ścianki pną się w górę i doszedłem do etapu nadproża. Postanowiłem wykonać go z dwóch płyt szamotowych sklejonych razem.

Jeszcze kilka warstw do zamknięcia konstrukcji, więc czas pomyśleć o kratkach wywiewnych. Będą dwie boczne o wymiarach 170x300mm i dwie na płycie górnej, choć jeszcze nie wiem jakie.

Na tym etapie po rozpaleniu w kominku już po 1 godz. cegły były mocno ciepłe (prawie gorące), a po wygaśnięciu oddawały jeszcze przez 3 godz.

Także mogę śmiało stwierdzić, że osiągnąłem zamierzony cel.

witam nie chce się wymądrzać ale to masz piec jak ci się nagrzewa cegła bo wkład od tego ma radiatory żeby się nagrzewały i pużniej oddawały ciepło ale jak jesteś zadowolony to ok w końcu o to chodzi pozdrawiam.

nie chce się wymądrzać ale to masz piec jak ci się nagrzewa cegła.

Właśnie oto chodziło.

Dla wkładu nie ma to większego znaczenia bo czy obudowa ciepła czy zimna, temperatura w środku taka sama. Mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że w ciepłej ciut niższa bo część ciepła odbierają cegły.

Witam.

Gites ... tylko trochę z tą rurką pod kominkiem, jak już wcześniej inni pisali, dałeś czadu ...

Jak byś ją zatkał na "amen" i poszukał innej możliwości dostarczenia powietrza do domu (zwykły nawietrzak w ramie albo skrzydle okiennym) to Twój kominek będzie się dużo lepiej nagrzewał a i trzymał ciepło będzie też ze dwa razy dłużej ...

Pozdrawiam.

Mam zainstalowany nawietrzak (fi 160) w pomieszczeniu gospodarczym, obok pieca CO. Nie wiem czy to jednak wystarczy.

Oczywiście nigdy nie palę jednocześnie w kominku i piecu.

Mam jeszcze jedną możliwość. Zastanawiam się czy nie podpiąć tej rury do kominka. Jakoś dałbym radę wpiąć się w popielnik od spodu.

Przecież to nie musi być wycięta dziura, wystarczy nawiercić "kilka" otworów.

• 3 weeks później...
Tak jak pisałem wcześniej, kominek użytkuję bez obudowy od 4 lat i nie zauważyłem aby wkład się wychładzał, nawet w bardzo mroźne dni. Może dlatego, że rura leci pod posadzką na dość długim odcinku (około 10m).

bo wklad kominkowy grzeje najlepiej gdy nie ma zadnej obudowy ,a juz zupelnie jest super gdy nad wkladem umiesci sie wentylator spychajacy powietrze na dol.Testowalem takie rozwiazanie w trakcie budowy i wiem co mowie ,bo zabudowujac kominek grzeje on pomieszczenie w ktorym sie znajduje duzo gorzej . na szczezcie przewidzialem to w tarkcie projektowanai remontu i nie chodzilo mi zeby grzal tylko pokoj w ktorym stoi ,bo on nagrzewa grawitacyjnie (bez zadnych instalek DPG)6 pomieszczen.Pzdr