Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Zostal mi styropian ktory moglbym zastosowac na podloge. Niestety zgodnie z projektem i z tym co jest faktycznie, na izolacje mam 8 cm, co daje U=0,3588 W/m2K. Moglbym jeszcze powalczyc i zastosowac styropian PLATINUM tym samym zejsc powiedzmy do U=0,33. Czy przegroda na poziomie U=0,3588 W/m2K, bedzie odczuwalna dla uzytkownika? W niektorych miejscach chcialbym jeszcze wykonac ogrzewanie podlogowe (5cm styropianu+3cm maty pod podlogowke), czy przy takiej grubosci styropianu moga pojawiac duze straty? Dzieki za pomoc. Pozdr. M.
https://forum.murator.pl/topic/173666-izolacja-podlogi-na-gruncie-8-cm-styropianu-u03588-wm2k-czy-wystarczy/

w pierwszym sezonie grzewczym tak

w następnych już nie, bo grunt się wygrzeje do +20 i tak mu zostanie na zawsze

Właśnie niedawno myślałem o ociepleniu podłogi i temperaturze, która pod nią panuje. Zawsze do tego podchodziłem jak do stałej tempartury panującej w gruncie (nie wiem ile ona wynosi, chyba kilka stopni?) i odizolowania się od tego warstwa styropianu. Twoje podejście jest inne ale chyba błędne, gdyby ten grunt sią faktyczni wygrzał do +20 to przecież ciepło by uciekało w dół gdzie jest kilka stopni. Ogrzewałbyś grunt pod domem a od tego przecież chroni styropian pod jastrychem.

sucha ziemia bardzo słabo przewodzi ciepło, a dodatkowo im niżej tym cieplej

poniżej izotermy henoka jak to w praktyce wyjdzie po kilku sezonach grzewczych

[ATTACH=CONFIG]148553[/ATTACH]

no to pasuje proporcjonalnie do 8cm na podłodze

Moge starac sie jeszcze dokupic na pierwsza warstwe Platinum Plus 0,031 W/(m·K) . Na ta chwile mam do dyspozycji styropian o lambdach:

1. 0,037 W/(m·K)

2. 0,035 W/(m·K)

Czy bedzie odczuwalna roznica przy 5cm styropianu pomiedzy 0,031 W/(m·K) a 0,037 W/(m·K)?

Pozdr. M.

sucha ziemia bardzo słabo przewodzi ciepło, a dodatkowo im niżej tym cieplej

poniżej izotermy henoka jak to w praktyce wyjdzie po kilku sezonach grzewczych

[ATTACH=CONFIG]148553[/ATTACH]

no to pasuje proporcjonalnie do 8cm na podłodze

Wklej to proszę jeszcze raz bo mi coś takiego wyskakuje "Załącznik nieokreślony. Jeśli wszedłeś na nieprawidłowy link, proszę powiadom administratora" a temat frapujący. Z tego linka ściągnąłem tylko pliczek attachment.php

Edytowane przez Duży Boban
15% :)

Zamowilem. Efekt przy 15% bardziej psychologiczny, ale nie bede mial sobie za zle na przyszlosc... Pozostala tylko piana PIR gdyby tylko nie cena.:-). Pozdr. M.

Dzięki wielkie, jestem trochę w szoku tą ciepłą ziemią pod domem. Te izotermy są zmierzone przy zaizolowanej podłodze? Skądś się energia do rozgrzania tej ziemi musi wziąć.

Jak to skąd - z domu przez styropian.

Coś mi się wydaje, że niektórzy nie dowierzają tej teorii, bo w 100 lat i tak ta ziemia się nagrzeje, więc straty będą takie same. Chyba że nie zrozumiałem czegoś.

Nagrzeje się do temperatury proporcjonalnej do ilości energii cieplnej przesyłanej przez izolację na gruncie.Grubsza izolacja=niższa temp.pod chudziakiem.Niższa temp.=mniejsze straty ciepła=grubsza izolacja.