Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dogrzewanie pomieszczań piecykiem gazowym

Leony

Recommended Posts

Witam

Czy dogrzewal ktos z was pomieszczenia, lub pokoje w MIESZKANIU takimi piecykami ? http://www.ceneo.pl/14753089#tab=reviews

Czy jest to bezpieczne ? Czy dziala dobrze ? Czy czuc gaz ?

Za wszelkie informacje serdecznie dziekuje. Planuje kupic taki do mieszkania. Jest rogowe. Caly blok jest maly. Sami emeryci i blok jest mega nie dogrzany i zimny.

btw. Co oznaczaja wilgoc na oknac ? tzn na szybie masa "rosy" po nocy.

pzdr.

Miałem kiedyś problem tegu typu że musiałem dogrzewać pewne pomieszczenie. Moje uwagi:

- Tak, czuć gazem, im bardziej zużyty katalizator tym bardziej czuć - ale na pocieszenie gaz nie jest szkodliwy dla zdrowia (w takich stężeniach), ale śmierdzi.

- Generuje sporo dwutlenku węgla i wilgoci - w niedogrzanych pomieszczeniach sprawia to poważne problemy.

- Grzeje z bardzo dużym udziałem promieniowania, a więc po wyłączeniu bardzo szybko robi sie chłodno, jednak po uruchomieniu szybko jest ciepło.

- Spore zużycie gazu jak na możliwości, trzeba wentylować pomieszczenie co marnuje sporo ciepła.

- Promiennik nie może stać skierowany na łatwo palne materiały, na zasłony, papiery itp.

Rosa na oknach oznacza właśnie niedogrzane mieszkanie, powieważ człowiek wydziela wilgoć to musi być ona stopniowo usuwana, przy odpowiednio ogrzewanych i wentylowanych pomieszczeniach tego problemu nie ma.

Edytowane przez chris_w

1) Podczas pracy takiego piecyka MUSI być cały czas doprowadzone powietrze np. uchylone okno. Produkuje on ogromne ilości pary wodnej, która musi być usunięta przez wentylację. Jest to urządzenie do garażu, altany a nie do mieszkania.

2) Energia z LPG kosztuje więcej niż prąd w II taryfie.

3) Blok ocieplić, podłączyć gaz ziemny i zrobić normalne ogrzewanie.