Wadus 15.11.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) WItam, Mam pytanie czy wykusz jest traktowany jako sciana z otworami okiennymi? - 3 m od granicy działki, gdy dom jest zwrócony w stronę granicy ścianą bez otworów- 4 m od granicy działki, gdy dom jest zwrócony do granicy działki ścianą z otworami okiennymi i drzwiowymi chodzi mi o to, ze mam projekt, w ktorym sciana budynku lezy dokladnie 4m od granicy dzialki. Zastanawiam sie czy moge dorobic w wykusz na srodku sciany nie wiekszy jak 1 m. Pytam bo w przepisach jest sporo wyjatkow odnosnie tych 4 m m.in. okapów, gzymsów, balkonów, daszków nad wejściem, galerii, tarasów, schodów... Nie moglem tam znalezc slwoa wykusz wiec chce sie upewnic, ze wykusz moze byc traktowany jako sciana z otworami okiennymi wtedy rozumiem nie moge wyjsc wykuszem poza linie 4 m od granicy dzialki. Jeszcze nie mam wypisu i wyrysu z MPZP, ale w dzienniku czytam 6) „nieprzekraczalnej linii zabudowy” - należy przez to rozumieć odsunięcie od drogi lica budynku najmniej na odległość określoną w uchwale, linia zabudowy dot. głównej bryły budynku z wyłączeniem ryzalitów, balkonów, wykuszy, krużganków, garaży i podcieni; czyli jezeli dobrze to rozumiem wykusz moze wychodzic poza linie 4 m? Tu pisza o linii zabudowy - czy to tez dotyczy sie do odleglosci od granic dzialki po bokach? Edytowane 15 Listopada 2012 przez Wadus redagowanei tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozdzowka 15.11.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 nie wiem jakie przepisy sprawdzałeś, ale według "warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" wykusz traktowany jest jak ściana z oknami, ale ta odległość może być zmniejszona. Może ten ten dokument Ci pomoże http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020750690 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 16.11.2012 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Dzieki za odpowiedz, za raz zaborie sie do lektury, ale jeszcze aby byc dokladnym opisze szczegolowo to co ja wiem. ten fragment pochodzi z dziennika urzedowego, "DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO" Bydgoszcz, dnia 22 września 2010 r. Nr 149 tytul uchwaly: cyt:" UCHWAŁA Nr XLIV/465/10 RADY GMINY LUBICZ z dnia 23 kwietnia 2010 r. w sprawie uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego części wsi Grębocin" Rozdział 1Przepisy ogólne 5) „obowiązującej linii zabudowy” - należy przez to rozumieć odsunięcie od drogi lica budynku na odległość określoną w uchwale, linia zabudowy dot. głównej bryły budynku z wyłączeniem ryzalitów, balkonów, wykuszy, krużganków, garaży i podcieni; 6) „nieprzekraczalnej linii zabudowy” - należy przez to rozumieć odsunięcie od drogi lica budynku najmniej na odległość określoną w uchwale, linia zabudowy dot. głównej bryły budynku z wyłączeniem ryzalitów, balkonów, wykuszy, krużganków, garaży i podcieni; Możliwość naruszenia nieprzekraczalnej linii zabudowy przez wykusz budynku powinna wynikać z decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, a jeżeli decyzja na ten temat milczy, przekroczenie takiej linii nie jest dopuszczalne. Rozumiem, ze w cytowanych przeze mnie fragmentach jest opisany wyjatek pod nazwa wykusz. Co prawda w definicji „nieprzekraczalnej linii zabudowy” uzyto wylacznie odniesienia do drogi, ale jezeli dobrze rozumiem tak samo nazywa sie linie ktora stanowi granice domu do granic dzialki sasiadow? Czyli podsumowujac bazujac na punkcie 6) moge liczyc, ze dostane zgode na budowe domu, ktorego sciana jest oddalona 4 m od granicy a wykusz te granice troche przekracza? Edytowane 16 Listopada 2012 przez Wadus redagowanie tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozdzowka 17.11.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Powinieneś dostać zgodę, jeżeli plan zagospodarowania na to pozwala. Wydaje mi się, że tutaj dużo zależy od dobrej woli urzędników, niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.11.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Tu nic nie zależy od dobrej czy złej woli kogokolwiek.Linia zabudowy jest czymś innym niż odległości od granic. Jest elementem planu miejscowego. Linia zabudowy zwykle porządkuje zabudowę, i dotyczy najczęściej głównej bryły budynku. Podaje się tu najczęściej odległość od linii rozgraniczających drogę lub od osi jezdni. W tym wypadku odległość może nie dotyczyć wykusza - ale wszystko zależy od dokładnego zapisu w MPZP.Odległość budynku od granicy działek budowlanych jest odrębnym zagadnieniem i wykusz z oknem jest traktowany jako normalna ściana z oknami. Czyli nie wolno zmniejszyć odległości 4m (która notabene wynika z przepisów ppoż.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozdzowka 19.11.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 W teorii może nie, ale w praktyce różni ludzie różnie interpretują przepisy w Polsce szczególnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 19.11.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 prawda, że mamy czasem mało precyzyjne przepisy, ale w tym wypadku nie ma żadnych niejasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 20.11.2012 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 dziekuje jeszcze raz za odpowiedzi. Jezeli dobrze rozumiem te 4 m sa bardzo rygorystyczne i raczej rzadko komu udaje sie cos z tym zrobic jezeli wogole komus sie jeszcze udalo? Czy majac zgode sasiada na wykusz przekraczajacy 4 m moze to cos pomoc? Moze wydam sie upierdliwy z tym wykuszem, ale mam projekt ktory ma dokladnie 16 m szerokosci a dzialka jest 24 m. salon jest bardzo szeroki ale bez wykusza wiec wszystko jest w jednej linii. Jezeli nie da sie zrobic tego wykusza jakos to z zona przezyjemy, ale do poki jeszcze jestesmy w fazie czekania na wypis i wyrys z MPZP probuje sie dowiedziec jakie mamy mozliwosci. wiec mam opcje:1) - przesunac sciane zew. do srodka budynku o jakis metr i zrobic wykusz w miejscu pierwotnej linii, na ktorej stala sciana ( trzeba bedzie przeprojektowac fundametny, dach, ew. kombinowac ze slupami podtrzymujacymi dach 2) - sprobowac dostac zgode na zrobienie jakiegos wykusza, ktory przekroczy troche linie 4 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.11.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Dobrze wiem co kombinujesz...Poniżej przytaczam pełny tekst dotyczącego Cie przepisu.W przepisach nie ma czegoś takiego jak zgoda sąsiada, więc ona nic Ci nie da.Możesz zrobić wykusz na 1m, ale ściana skierowana w stronę granicy sąsiada nie może mieć okien. Możesz dać okna na bocznych ścianach wykusza, jeśli będą prostopadłe do granicy (wtedy nie jest to ściana zwrócona w stronę tej granicy). To też wykusz choć nie o "klasycznych" kształtach. § 12. [Warunki usytuowania] [10] 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60 i 271-273 lub przepisów odrębnych określających dopuszczalne odległości niektórych budowli od budynków nie wynikają inne wymagania, budynek na działce budowlanej należy sytuować w odległości od granicy z sąsiednią działką budowlaną nie mniejszej niż: 1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy, 2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy. 2. Sytuowanie budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy tej granicy, jeżeli wynika to z ustaleń planu miejscowego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. 3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się: 1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m, 2) sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli będzie on przylegał całą powierzchnią swojej ściany do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem że jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała długość i wysokość nie większe niż ma budynek istniejący lub projektowany na sąsiedniej działce budowlanej, 3) rozbudowę budynku istniejącego, usytuowanego w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 od granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli w pasie o szerokości 3 m wzdłuż tej granicy zostaną zachowane jego dotychczasowe wymiary, a także nadbudowę tak usytuowanego budynku o nie więcej niż jedną kondygnację, przy czym w nadbudowanej ścianie, zlokalizowanej w odległości mniejszej niż 4 m od granicy nie może być otworów okiennych lub drzwiowych, 4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych. 4. Usytuowanie budynku na działce budowlanej w sposób, o którym mowa w ust. 2 i 3, powoduje objęcie sąsiedniej działki budowlanej obszarem oddziaływania w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane. 5. Odległość od granicy z sąsiednią działką budowlaną nie może być mniejsza niż: 1) 1,5 m do okapu, gzymsu, balkonu lub daszku nad wejściem, a także do takich części budynku jak galeria, taras, schody zewnętrzne, pochylnia lub rampa, 2) 4 m do zwróconego w stronę tej granicy otworu okiennego umieszczonego w dachu lub połaci dachowej. 6. Budynek inwentarski lub budynek gospodarczy, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, nie może być sytuowany ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego na sąsiedniej działce budowlanej budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego lub budynku użyteczności publicznej, lub takiego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, z zastrzeżeniem ust. 3 pkt 4. 7. Odległości od granicy z sąsiednią działką budowlaną do podziemnej części budynku, a także budowli podziemnej spełniającej funkcje użytkowe budynku, znajdujących się całkowicie poniżej poziomu otaczającego terenu, nie ustala się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 20.11.2012 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Dzieki! Kiedys juz o tym rozwiazaniu myslalem, pytanie tylko jak wysune wykusz o 1 m i zrobie sciane na licu a po bokach okna czy jednak nie strace doswietlenia czesci jadalnej? sama sciana ma swoja grubosc jezeli ja odsune to musze tez uwzglednic ten wymiar, czyli wneke moglbym zrobic groa na 1m - grubosc sciany, wychodza wtedy bardzo waskie okna No trudno, jutro jade do urzedu gminy bo czekaja juz na mnie wypis i wyrys z MPZP zobacze co tam dokladnie jest napisane. Czy ktos z was wie jak aktualnie mierzy sie odleglosc 4 m? do sciany czy do tynku (steropian+siatka+tynk) ? Edytowane 20 Listopada 2012 przez Wadus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.11.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Oczywiście doświetlenie będzie mniejsze. Możesz pokombinować tak, żeby okna dać w licu ściany do samej niemal krawędzi i wewnątrz po skosie zakończyć ściankę.Mierzy się do wykończonej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdzieszko 16.03.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Cześć. Jestem nowy i podpinam się pod temat z wykuszem. Co myślicie o wykuszu na ścianie, na której mogą być otwory okienne ale na rogu ze ścianą na której nie mogę mieć okien?Tak, by szyba wykusza przedłużyła jakby tę ślepą ścianę. Dodam, że byłby to parter i ślepa południowa ściana kuchni, a wykusze na wschodzie i zachodzie.Ciekawe co na to przepisy....?Dzięki z góry za odpowiedzi.Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.03.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Cześć. Jestem nowy i podpinam się pod temat z wykuszem. Co myślicie o wykuszu na ścianie, na której mogą być otwory okienne ale na rogu ze ścianą na której nie mogę mieć okien? Tak, by szyba wykusza przedłużyła jakby tę ślepą ścianę. Dodam, że byłby to parter i ślepa południowa ściana kuchni, a wykusze na wschodzie i zachodzie. Ciekawe co na to przepisy....? Dzięki z góry za odpowiedzi. Z Ściana ślepa 3 metry od granicy, i na jej przedłużeniu okno wykuszu w tej samej płaszczyźnie - nie wolno, Równolegle do ślepej ściany wolno ale metr dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts