Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PUK - ktoś w tym domu chce zamieszkać

Recommended Posts

Witam,

W trzecią rocznicę ślubu postanowiliśmy, że na piątą rocznicę będziemy mieszkać we własnym domu. Przystąpiliśmy do realizacji. Kupiliśmy działkę i od początku stycznia rozpoczęliśmy prace - najpierw papierologia, potem dziura w ziemi.

Dom w tej chwili jest na etapie tuż przed stanem developerskim tj jest dach, elewacja, okna, instalacje, a lada moment będzie wylewana podloga.

Wybraliśmy projekt PUK, ale wprowadziliśmy nieco zmian.

Tak wyglądają rzuty

parter

rzuty_Page_1.jpg

piętro

rzuty_Page_2.jpg

A w środku:

1. jasna - kremowo biała kuchnia

2. gustawiański stół w jadalni z krzesłami typu medalion

3. pieco-kominek z białych kafli

4. ściana z cegły rozbiórkowej gdzie jest kominek i ścianka na wysokości spiżarni też z cegieł - mieszkanie daguni - zobaczyłam i powiedziała też tak chcę mieć

5. w salonie jasne kanapy

6. białe drzwi w całym domu

7. wysokie białe listwy przypodłogowe

8. w łazience na parterze białe mugaty - łazienka mugatki jest dla mnie niedoścignionym wzorem

9. pokój na parterze - tj. gabinet w stylu angielskiego klubu z tabaczkowymi lub zielonymi ścianami, ciemnymi meblami i grafikami wiktoriańskich map na ścianach - nieco marinistycznych elementów (mąż uwielbia: żeglarstwo, historię i książki)

10. sypialnia jasna - rozbielona cytryna lub brzoskwinia z bielą i drewnem jabłoni, gęste muślinowe firany

11. pracownia i pokój rekreacyjny (nad garażem) jasne pastele

12. pokój obok łazienki - królestwo córki - znając ją powinno być wściekle różowe i wszędzie księżniczki Disney (lokatorka ma prawie 4 lata)

13. najmniejszy pokój - rozwojowy...

14. łazienka na piętrze szaro biała.

Generalny trend jasno-domowo-przytulnie troche angielskich klimatów, ale nie dosłownie.

Ciekawa jestem co mi wyjdzie.

ok no to na dziś zacznę opowieść o kuchni jako, że kuchnia jest sercem domu - przynajmniej dla mnie. W kuchni spędzam dużą część swojego wolnego czasu dlatego, że lubię i chętnie gotuję.

Napisałam wam, że kuchnia ma byc jasna. W poprzednim mieszkaniu mieliśmy kuchnię urządzoną w nowoczesnych ciemnych frontach - tak bardziej industrialnie i owszem była wygodna, ale utwierdziła mnie w przekonaniu, że nie tego chcę.

Chcę białej kuchni. Białej z drewnianymi blatami. To jest mój pierwszy szkic. I na chwilę obecną jest w nim już kilka zmian.

kuchnia 5.jpg

kuchnia 6.jpg

kuchnia 3.jpg

kuchnia 1.jpg

kuchnia 2.jpg

okap nie będzie taki stylizowany na wiejski. Będzie w zabudowie g-k taki klocek aż do samego sufitu z ozdobną listwą

dołożę niewielką wyspę od strony płyty w kierunku jadalni.

oczywiście zlew porcelanowy domsjo.

na całej podłodze salon, hall, jadalnia pokój dzienny będą płytki podłogowe imitujące drewno (wszędzie mamy podłogówkę)

Scianka obok lodówki ma mieć około 1m długości i będzie z cegły

Dzięki koleżance mamy piękną prawdziwą ponad 100 letnią cegłę pochodzącą ze starej stodoły. To naprawdę zaskakujące w jak doskonałym stanie jest taki wiekowy materiał. Jest cudowny. Trochę tej cegły nazwoziliśmy i z cegły będzie jeszcze ściana w salonie tam gdzie jest kominek i cały podcień wejściowy. Tego ostatniego jestem bardzo ciekawa, bo dom w swojej bryle nie jest taki rustykalny. Elewacja będzie w odcieniach szarości, fundament bardziej ciemny, dachówka antracytowa, podbitka w kolorze pinni a stolarka orzechowa. Wiec taki podcień będzie się delikatnie odcinał.

Ponieważ zmieniliśmy układ pomieszczeń względem projektu gotowego nie mamy wiatrolapu. Do domu wchodzi się bezpośrednio do hallu z którego widać jadalnię i przestrzeń dzienną. Chciałabym aby wszystkie pomieszczenia otwarte tworzyły jedną spójną całość ale powinny mieć też elementy różnicujące (nad tymi myślę - mam nadzieję, że pomożecie).

Ok wracając do wnętrz, dom jest ustawiony w osi południe-północ. Wejście jest od południa - salon i jadalnia od zachodu i taras od północy.

Mimo trochę niekorzystnego układu względem stron świata zdecydowaliśmy się na duże okna prawie od samej podłogi do sufitu. Dwa takie okna sa w jadalni i jedno obok drzwi tarasowych.