Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja przy 100% podłogówki

usrobo

Recommended Posts

dzięki!

a doradzcie mi proszę odnośnie ilości rurek w podłodze.

zleciłem wykonanie projektu OZC i CO i z niego wynika ze potrzebuje ok 800m rur 18x2.0

dałem tez projekt domu do wycena firmom wykonawczym i róznie do tego podchodza ale jedna firma powiedziała ze stosuje 9m rury na 1m kw podłogi

to w moim wypadku było by ok 1400m rury pex-al-pex 16x2 mm.

co z tym zrobic? czy robić zgodnie z projektem, czy robić zgodnie z wykonawcą ? czy wiecej rury to lepiej?

chyba lepiej bedzie sie ciepło rozchodzić ale wiecej będzie wody w obiegu wiec wiecej trzeba bedzie tej wody ogrzewac?

michal

Jezeli zleciłeś wykonanie obliczen ozc i projektu to instalatorzy nie powinni go zmieniać. To ze ktoś od wielu lat wykonuje takie instalacje nie znaczy ze dla domów energoszczednych czy izolowanych wykona taką instalację bez przewymiarowania. Powodów takiego postępowania jest kilka a wsród nich takie jak :

wiecej materiału, wieksza marża, droższa robocizna,

zabezpieczenie przed ewentualnym niedogrzaniem,

brak wiedzy na temat obliczen ozc i obliczen grzejników podłogowych.

Wiecej rury nie znaczy lepiej, wiecej rury to wiekszy koszt, wieksze opory a tym samym wiecej energii do pomp.

9m rury na 1 m2 to rozstaw ok 11 cm, czyli mały, czasami go stosuję a tylko w pomieszczeniach gdzie wg projektu ma taki być (dokładnie to 10 cm). Najczęsciej w łazienkach (gdzie jest deficyt mocy dla podłogówki) lub pokojach gdzie jest parkiet lub deska warstwowa, oczywiście zgodnie z projektem.

Ja osobiscie nie mam takiego dylematu gdyż podłogówkę wykonuję na podstawie własnego projektu i własnych obliczeń ozc. Jezeli miałbym wykonać taką instalację na podstawie obcego projektu to na pewno zweryfikowałbym te obliczenia.

Ilośc wody instalacji nie ma zadnego wpływu na straty ciepła całego budynku, ma jedynie pewien wpływ na bezwładność podłogówki.

Edytowane przez asolt

dzięki!

? czy wiecej rury to lepiej?

chyba lepiej bedzie sie ciepło rozchodzić ale wiecej będzie wody w obiegu wiec wiecej trzeba bedzie tej wody ogrzewac?

michal

Więcej rury to gorzej bo rura cieńsza i większe opory dla pompy.Ale czy ty chcesz zagrzać tyko wodę czy cały budynek.

Woda jest tyko nośnikiem ciepła .