Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyanna urządza mieszkanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 720
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To się wytłumaczyłaś tylko nie wiem czy w jednej szafie zmieści sie tyyyle rzeczy...

Musi. Wedle planów, wejdzie tam jeszcze minimum 3mb drążków ubraniowych, pościel i ręczniki. A, i torby, torebki, plecaki. Szafa ma ponadnormatywną głębokość, bo ok 70-75 cm. Pomyślałam więc, że przy takiej głębokości zamiast robić drążki w poprzek, czyli tak standardowo, mogłabym zrobić je wysuwane, jak cargo. Dzięki temu zamiast 2x 100cm miałabym 4x75cm, czyli o cały metr drążka więcej. Podobno jednak nie ma carg ubraniowych, a firma, która mi wczoraj robiła wycenę, nie chce podjąc się samoróbki, bo dają jakąś kosmicznie długą gwarancję na swoje wyroby, a na samoróbki nie mogą, bo nie wiedzą, jak to się sprawdza w praktyce... Zastanawiałam się, może w takim razie zrobić wieeeelką szufladę, a w środku postawić takie zwykłe, tanie stojaki na ubrania, tylko z dwoma drążkami, jak trzepak? Ma to dwa minusy:

1. jak utrzymać stabilnie 2m front przymocowany tylko na dole

2. czy tandemboxy albo instalacje do szuflad typu tandembox są długie na 75cm?

W sumie, jak sobie rozkminię wszystko, to równie dobrze mogę się zamienić w doktor narendil i sama se poskręcać. W sumie know-how jest mój, a za to się płaci najwięcej :D

• 2 weeks później...
I jak tam sprawa z szafą? Będzie nie będzie....? ;)

O cześć :D

Dawno nie zaglądałam na FM, bo się okropnie pochorowałam i wszystkie mieszkaniowe sprawy poszły w odstawkę.

W końcu doczekaliśmy się wyceny szafy (i szafek w łazience). Niestety, 9k to dla mnie za dużo. Po prostu nie czuję, żeby te meble były tyle warte. W międzyczasie znaleźliśmy w drzwiach ulotkę od pewnego lokalnego studia kuchennego i tam bardzo mi się podoba zarówno plan, jak i pomysł na wykonanie. Tylko cena 8,300 :(

Dzisiaj pojechaliśmy do Indeco. Czekamy na wycenę. A ja chyba sobie wymaluję moją szafę i porozsyłam po Polsce. Kurczę, za 9k to ja sobie na fajny urlop mogę pojechać, a nie mebel postawić :(

Z milszych rzeczy: dzisiaj mieliśmy wizytę panów prysznicowych. Jak dobrze pójdzie, za tydzień będę miała kabinę prysznicową :D

Kupiliśmy też nową kanapę. A właściwie - zamówiliśmy "skrojoną na miarę", ponieważ te, które są fabrycznie dostępne, nie odpowiadają nam rozmiarowo. A w tym tygodniu pożegnaliśmy się z naszym Klippanem - od czwartku mieszka w pobliskiej naleśnikarni. Jutro idziemy go odwiedzić :D

Trochę o kanapie:

Wybraliśmy się do lokalnego BRW i znaleźliśmy tam przypadkiem całkiem fajną sofę. Nazywa się Big Mama i bardzo nam odpowiadała. Ma funkcję spania, ma lamówki, jest wygodna. Po prostu super. Kiedy wróciliśmy, zaczęłam guglać i znalazłam producenta: firma Kasprzakk, obecnie Optisofa.

Tak wygląda na stronie producenta:

rhh_sofa_big_mama_0.jpg

W katalogu producenta znalazłam jeszcze inne ciekawe modele:

1. Sofa Mama, która jest 20 cm węższa (big mama była troszkę za szeroka dla nas i nogi mi dyndały :D)

2. Sofa glamour rhh_sofa_glamour[1].jpg

3. Sofa inbox rhh_sofa_inbox_1.jpg

Problem z nimi jest taki, że są za długie dla nas. I przypadkowo w rozmowie z rodzicami dowiedzieliśmy się o lokalnym producencie mebli. Pojechaliśmy do niego w ubiegłą sobotę, z założeniem "pooglądamy, pomyślimy" a wyszliśmy z zamówieniem na sofę, która jest hybrydą tych trzech. Będzie zrobiona na taką długość, jaką nam trzeba, obita jasnoszarym materiałem z grafitowymi lamówkami. Ma specjalną, miękką piankę, na której nam się najlepiej siedziało i automat do rozkładania. A wszystko za mniejszą sumę, niż jakakolwiek inna sofka, którą oglądaliśmy :D

Postanowiłam ją podzielić na 3 części, tak jak sofa glamour, ponieważ z dwiema poduchami osoba która siedzi w środku, będzie siedzieć na dziurze ;D Zamówiliśmy sobie też takie okrągłe boczki, jak w sofie Mama i Glamour. Nie mogę się już doczekać.

Zamówiłam też daaaaaaaaaawno temu na tkaniny.net materiał obiciowy do mojego DYI, ale dziady ciągle po 3 tygodniach nie wysyłają ani nie odpisują na maile.:mad:

Pan prysznicowy ? A co to za stanowisko ?

Plecy myje? Wode ustawia ? Ręcznik podaje ?

Tak pytam....

Babcia klozetowa to wiem, znam, widziałam ....:lol2:

Mari, rozpalasz moją wyobraźnię :p Niestety, w moim przypadku pan prysznicowy, to pan, który przyjdzie z dużą szybką i zrobi mi rozpierduchę w łazience, bo chce wiercić w podłodze, pod którą jest mata podłogówki...

Kurcze ceny szaf to niestety tragedia:bash: Ja to się chyba nigdy nie dorobie szafy. Potrzebuję taką na całą ścianę w sypialni więc ogromna. Cenowo wychodzi masakra. A może coś z Ikeą wykombinujesz. Ktoś na muratorze tak zrobił. Środek ikeowy a drzwi na zamówienie z innego miejsca ;)

Kanapy fajne. Śliczny kolorek tej glamour na obrazku :) Ja z M. to chyba jacyś nieudolni jesteśmy. Już tyle razy czytałam że ktoś sobie coś upatrzył ale ostatecznie załatwił sobie za super cenę od producenta. Ja tak nie potrafię :mad:

W sumie, jak sobie rozkminię wszystko, to równie dobrze mogę się zamienić w doktor narendil i sama se poskręcać. W sumie know-how jest mój, a za to się płaci najwięcej :D

Polecam :D

Ja nie wiem, za co stolarze tyle kasy sobie życzą :o

Ze zdrowiem już wszystko ok?

Kanapy fajne. Śliczny kolorek tej glamour na obrazku :) Ja z M. to chyba jacyś nieudolni jesteśmy. Już tyle razy czytałam że ktoś sobie coś upatrzył ale ostatecznie załatwił sobie za super cenę od producenta. Ja tak nie potrafię :mad:

Korozjo, miałam dzisiaj okazję siedzieć na tej glamour. Jest po prostu boska. Dobrze, że jest za duża, bo bym się zaczęła wahać :lol2: Jest taka piękna, elegancka, miękka, możesz sobie skonfigurować z jakich tkanin chcesz ją mieć uszytą... A cena od 2600 w zależności od tkaniny. Nie jest źle. A czego tak naprawdę potrzebujesz jeszcze? Wydawało mi się, że już jesteś urządzona na dobre :D

Ja nie wiem, za co stolarze tyle kasy sobie życzą :o

No właśnie. Ja też nie. Chyba przeliczę sobie koszt płyty, wtedy będę mogła wiedzieć, jaką cenę mogę przyjąć za dopuszczalną. Za takie pieniądze to ja na wakacje pojadę, a nie szafę sobie kupię :D

Ze zdrowiem już wszystko ok?

No, nie do końca. Szczególnie wieczorami mam duszące ataki kaszlu. Brakuje mi powietrza :/ I pomysłów, co mi jest.

To, zwykle źle się kończy :bash:

Dlatego liczę na to, że będziemy po prostu kleić :D Się okaże jak to będzie. Powoli mi wszystko jedno się robi.

Jako że mój kamerdyner i mój stolik nocny nie spotkały się ze zrozumieniem, postanowiłam wkleić znalezioną super kanapę. Wygląda na mega wygodną i będę polowac na fotel z tej serii. Oto Sofa Nuvola Gervasoni. Cały efekt robią te pikowania, bo w innym materiale nie wygląda już tak fajnie.

http://czasnawnetrze.pl/i/Y2g9NjAxJmg9NjAxJmN3PTY5NCZjeT0zJnc9Njk0JmN4PTExMw==/2e1b7d7c/18776-_MUSI_BYC_MOOD_DESIGN.jpg

Edytowane przez wyanna

A tu fotele. Nie podoba mi się,że ze strony luxprodukt czy coś takiego. Raczej nie sugeruje ceny ikeowej :D

http://3.bp.blogspot.com/-YvLzqpTRIa0/UJjwMwkJtRI/AAAAAAAAGGY/IO_zYZBk4EU/s1600/nuvola_armchair_sofa_gervasoni_design_furniture_idea_livingroom_before_after_inspiration_home_vavavoom_blog_01.jpg

http://www.luxprodukt.pl/image/gervasoni_01.jpg

Edytowane przez wyanna

Jaki boski kamerdyner !

A jakie sliczne szafki nocne !

Sama robiłas ?

Zdolniacha :lol2::lol2::lol2:

Kanapiszcza,smiechowe. Ciekawe, ile nerek kosztują....

Coś ten Twój zachwyt podejrzany :lol2::lol2:

Kamerdyner sama robiłam, szafki pozwoliłam Ikei zrobić :D

Rozglądam się powoli za dużym, wygodnym fotelem, bo nasze malutkie już mi się znudziły. Zastanawiam się nad obiciem go w jakiś kolor. Może w odcieniach błękitów, może paski jakieś (chyba powoli zaczynam u siebie zauważać manię paskową)...