Korozja 14.01.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 . Musimy kupić sobie zmywark 45cm zamiast 60 Ale ustawimy ją obok zlewu. Innej opcji nie ma, bo przyłącza i tak już zrobione.. To sie powymadrzam... A po cholerę Ci zmywarka 60 jak Ty nie jesteś kurą domową?! Ja też strasznie taka chciałam mieć ale ostatecznie mamy 45 i jestem zadowolona. Siostra M. ma zmywarkę 60 i dwójkę dzieci. Ja ci powiem że zapełnić ją to jest masakra. Ona też niespecjalnie gotuje więc tym bardziej jest ciężko. Pamietam że zanim zapełniliśmy tą zmywarkę to skończyły sie i kubki i sztućce i trzeba było wyciągać ze zmywarki i myć. Takie błędne koło. Jak wy jesteście we dwójkę to 45 wam spokojnie starczy. No chyba że zaopatrzysz się w komplet 40 kubków i ze 20 garów no i codziennie urządzacie party na 20 osób to wtedy ok. Miej sobie tą 60 Tak serio. Po co maja te naczynia zalegać kilka dni zanim zmywarkę zapełnicie? Ja dużo gotuję i daje radę z 45. Owszem czasami taka większa by sie przydała ale tylko dlatego że ja na prawdę sporo czasu spędzam w kuchni i jestem tak chaotyczna że połowę garów i naczyń zużywam do jednej potrawy:lol2: Bardzo więc dobrze że będziecie mieć mniejszą zmywarkę Fajnie że palec żyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 14.01.2013 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 I jeszcze szybka spowiedź weekendowa. Mówiąc ogólnie, zmieniliśmy prawie wszystko 1. kupiłam w tygodniu odpływ liniowy, jest zamontowany obecnie i zalany wylewką i cieszy 2. kupiliśmy stelaż podtynkowy do kibelka, jest już zamontowany 3. w sypialni mieszka sobie już nasz kibelek, roca victoria oraz nasza umywalka, roca gap i czekają na zamontowanie 4. kupiliśmy octogono alaska na podłogę w łazience, za to w całej warszawie brak tych czarnych kwadracików Taco Negro. Zamówiliśmy na środę. 5. kupiliśmy mozaikę na wannę, będzie marmur lotus beige. Przypadkowo udało się nam kupić w hurtowni, która ściąga to bezpośrednio z Turcji i sprzedaje po Polsce. Ta sama mozaika w sklepie kosztuje 20% więcej. http://www.fedmar.eu/?id=katalog_produktow&cat=5&pro=10&fot=a A jest łaaaadna. Na zdjęciu nawet jej nie rozważalismy. Na żywo wygrała w przedbiegach. 6. Ta sama firma wyceni nam blat do kuchni. Ta kuchnia była inspiracją: 7. Przelecieliśmy całą Bartycką i znaleźliśmy białe płytki w macie, które pasują do octogono. Nie mam pojęcia co to było. Chyba Keraben... 8. Rozpracowalismy podwieszenie umywalki, blatu kamiennego i konsolki, która jest samoróbką. 9. Odebralismy resztę podłogi. 10. Rozpracowaliśmy elektrykę. Oczywiście, połowa tego, co mamy, do prucia. Od dziś Marcin robi wszystkie kartongipsy (musimy pozasłaniać rury od klimy), kanał wentylacyjny i całą elektrykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 14.01.2013 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 To sie powymadrzam... A po cholerę Ci zmywarka 60 jak Ty nie jesteś kurą domową?! A widzisz, Aniu, bo jak człowiek coś sobie umyśli, to mu ciężko z tego rezygnować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 14.01.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Wyanna, Gratuluję tempa i podziwiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 15.01.2013 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Wyanna, Gratuluję tempa i podziwiam... A dziękuję. Dla mnie zdecydowanie za wolne. Widziałam, jak któryś z sąsiadów montował kuchnię. Tj wywalał pudła po kuchni. Gadałam dzisiaj z Marcinem - skończył zabudowę kabli w sypialni (przypominam osłonięcie kartongipsem rur od klimy), zabrał się za robienie tego samego w salonie (tam też są rury od klimy). Elektrykę chce robić na koniec, bo to syf straszliwy i nie chce pylić materiałów, których można nie pylić. Dostaliśmy też info od Grohe, że nasze zamówienie na ichniejszą armaturę bedzie zrealizowane za jakieś dwa tygodnie..... Zadanie na dziś: 1. znaleźć alternatywę wanny. Wszyscy namawiają nas na wannę akrylową. A my wybraliśmy sobie metalową, zeby Gutek nie zarysował jej za szybko. 2. znaleźć listwy przysufitowe 3. znaleźć farbę na ściany. 4. poinformować pana Piotra, że znowu zmieniliśmy wizję kuchni 5. poprosić Pamir o wycenę blatu w colonial creme 6. poprosić o to samo pana Piotra 7. przemyśleć sprawę szafy w sypialni. Widzieliście gdzieś szafy o szerokości 75cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 15.01.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 7. przemyśleć sprawę szafy w sypialni. Widzieliście gdzieś szafy o szerokości 75cm? Ikea? http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20214571/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 15.01.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Dla mnie zdecydowanie za wolne. Widziałam, jak któryś z sąsiadów montował kuchnię. Tj wywalał pudła po kuchni. Może bez podłogi się sprowadził? Też byłam chora, gdy się okazało, że ktoś się przed nami wprowadził A te 75 cm to cała szerokość szafy? Czy jeden moduł? Bo jeśli moduł, to tak jak agatah napisała - PAXy i drzwi przesuwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 15.01.2013 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Może bez podłogi się sprowadził? Też byłam chora, gdy się okazało, że ktoś się przed nami wprowadził My soul sister.... TY mnie rozumiesz... Już tłumaczę, o co chodzi z tą całą szafą. Od początku: w sypialni mamy 270 cm wnęki na szafę. Byliśmy pewni, że zrobimy tam kolejną przesuwaną szafę i z głowy. Ale przejadły się nam przesuwane szafy. Zachciało się nam zwykłych, skrzydłowych. Wybór oczywisty, po zrewidowaniu zawartości portfeli, padł na Ikeę. Mojemu mężowi bardzo podobają się Birkelandy. Problem w tym, że te szafy mogą być tylko wielokrotnością 50 cm. Mój mąż stwierdził, że to nie problem, i możemy zrobić tak: http://img541.imageshack.us/img541/6761/birkeland250.png A w pustych miejscach po obu stronach coś trzymać. Pewnie mopy i parasole, bo to wymarzone miejsce... Ja ostatnio przez przypadek włączyłam telewizor (normalnie nie oglądam niczego, ze co mi nie płacą ) i obejrzałam jednym okiem program Candice na domo+. Laska fajnie podeszła do tematu takiej wielkiej szafy w sypialni. Pewne małżeństwo miało ileśtam segmentów szafy, a ona wywaliła środek i wstawiła tam komodę. (brak materiału zdjęciowego, żeby to unaocznić) Wyglądało to fajnie, lekko... I pomyślałam, że może to jest dla nas rozwiązanie - dwie szafy 100 cm z ikei z frontami birkeland i komoda szerokości 70cm. Mogłabym sobie lustro powiesić nad nią. I mieć gdzie odkładać pierdoły. Wygląda to tak: http://imageshack.us/a/img835/6342/birkeland100cm.pngMój mąż boi się, że proporcje są słabe - po środku zostanie nam taka wąska dziura. Trochę ma rację... Ale z drugiej strony nie wiem sama... I stąd moje pytanie o szafy 75. Bo zrobiłam wizkę z szafkami 50 cm po obu stronach i długą komodą po środku. I wygląda to źle - jak jakiś ołtarz. Przy 75 proporcje są ok. Przy 80 też by były w sumie. http://imageshack.us/a/img338/1727/birkeland75cmpojedyncze.png http://imageshack.us/a/img138/4685/birkeland75cmjednoskrzy.png Normalnie, chyba pojadę do Ikei i sobie poustawiam obok dwóch szaf komodę, żeby to poczuć Trochę się obsługa może zdziwić... Chyba, że..... wezmę korpusy 75 a drzwi dorobię na zamówienie... ale to podnosi koszty. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez wyanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 15.01.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 My soul sister.... TY mnie rozumiesz... Pomysł jest OK. Pytanie tylko, czy Wam wystarczy miejsca na przechowywanie. Mnie tam zawsze za mało szaf, szafek i półek. Chyba, że..... wezmę korpusy 75 a drzwi dorobię na zamówienie... ale to podnosi koszty. To zależy gdzie i jakie chcesz robić Płyta cięta na wymiar i oklejona nie jest wcale koszmarnie droga. Podajesz, gdzie dokładnie mają być zawiasy i już. Ania, zawsze na początek możecie zrobić tak jak my. Mamy korpusy, dorobiliśmy pomiędzy nimi drążek i mamy szafę. Zasłonka robi za drzwi. Wygląda przyzwoicie. Jak się wzbogacimy, to i drzwi się pojawią. Chociaż nie wiem jakim uczuciem Gutek będzie darzył zasłonkę Jeśli na zabój sie zakocha, to zasłonka może marnie skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 15.01.2013 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Pomysł jest OK. Pytanie tylko, czy Wam wystarczy miejsca na przechowywanie. Mnie tam zawsze za mało szaf, szafek i półek. Myślę, że tak. W przedpokoju będzie docelowo stać trumna szafowa 320x70 . Teraz w szafie 250 mamy wszystkie nasze rzeczy (pomijając książki, ale na nie będzie miejscusio w salonie) Chociaż nie wiem jakim uczuciem Gutek będzie darzył zasłonkę Jeśli na zabój sie zakocha, to zasłonka może marnie skończyć. I tu jest pies pogrzebany. Gucio jest wielkim fanem tekstyliów. Dzisiaj, kiedy wróciłam do domu, odkryłam, że z kolejnego misia http://images.sklepy24.pl/77174291/121/medium/mis-w-spodenkach.jpg zostały spodenki i jedno ucho... Tekstylia to marny pomysł. Chyba, że bym zasłoniła parasolami. O, to jest myśl. Gutek boi się parasoli. Nawet fajerwerki lubi, a parasole są dla niego be. Narendil, myślisz, że opcja 100-70-100 jest sensowna? Ja to chwilami uważam, że jest ok, chwilami wręcz przeciwnie. Na mózg mi chyba padło z tą szafą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korozja 15.01.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 A ja tam jestem zwolenniczką powolnego wykańczania niech se spokojnie ściany popekają, kto ma mnie zalać niech zaleje, niech sobie łazienki pourządzają coby potem mi nie hałasowali cięciem płytek a ja sobie na spokojnie poczekam podumam.... W nowo budowanych blokach na naszym osiedlu rekordziści urządzili się w m-c! Normalnie kuchnia, mebelki wszystko git majonez zrobione. I tak se myślę albo super zorganizowani albo mega zdesperowani Co do szafy to ja jestem zdania że nic na siłę. Może lepiej poczekać na zastrzyk gotówki i zrobić sobie na zamówienie taką wymarzoną a na razie póki co jakiś wieszak prowizoryczny na rzeczy codzienne a reszta do kartonów p.s. Moim zdaniem macie mega tempo. Aż mi głupio bo my z M. wprowadziliśmy się rok po odebraniu kluczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 15.01.2013 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Kochana, codziennie dojeżdżam do pracy 1 godzinę i 10 minut. Wracam tyle samo. Po przeprowadzce będę dojeżdżać 25 minut. To jest najsilniejszy argument. Poza tym dzisiaj pan bank przysłał zaproszenie do spłacenia pierwszej raty kredytu. Utrzymywanie dwóch mieszkań w wawie nie jest na moją kieszeń... A tak między nami, to jakie tempo.... dzisiaj się położył pierwszy rząd płytek, powiesiły pierwsze kartongipsy i tyle...Pogadamy za tydzień. Będę rozrysowywać układ podłogi, która musi się podocinać, pokleić, poschnąć, pogruntować i polakierować. To brzmi jak miesiąc, prawda? I w sumie jeszcze jedno: Birkeland to jest szafa marzeń. Co musi mieć szafa marzeń: 1. musi mnie na nią stać - check 2. musi mieć półki i relingi - check 3. musi mieć drzwi skrzydłowe - check 4. musi mieć te takie płyciny, czy jak tam się to nazywa (życzenie M) - check 5. musi dać się szybko kupić - check Po co mi więcej? Mnie urlopu pod palmą trzeba, a nie szaf za kupę kasy Edytowane 15 Stycznia 2013 przez wyanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 16.01.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Aniu, a znalazłaś już tą komodę na 70 cm? Masz już gotowy zestaw? Bo nie wiem, czy tak łatwo będzie. Mi się pomysł szafa-komoda-szafa podoba. I proporcje 100-70-100 tez. Tym bardziej, że zawisłoby tam lustro. Tym bardziej, że nie chcecie robić na zamówienie, tylko budować z gotowych klocków. Wrócę jeszcze do pomysłu męża samych szaf. Te 10 cm z każdej strony można zasłonić maskownicą. I już się mop/parasol nie zmieści A może dać szafy obok siebie a komodę z boku? Choć nie wiem czy ja bym zniosła taki brak symetrii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 16.01.2013 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 U nas nie ma miejsca z boku. Z boku to łóżko będzie stało 60 metrów, a nic się ustawić nie da, cholera. Mam dwie opcje na komodę 70 cm. Muszę ją obejrzeć. I sprecyzować małżeńskie życzenia birkelandowe. Ja też bez symetrii nie kcem tej szafy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 16.01.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Anulka, pocieszę Cię pisząc, że na 90-ciu metrach też się ciężko poustawiać Ostatnio się zorientowałam, że albo fotel w sypialni, albo szafka nocna. No, jest jeszcze opcja braku symetrii pomiędzy łóżkiem a kinkietami. Ale to, nie wiem czemu, nie wchodzi w rachubę. Znaczy, chyba jest, bo nawet nie sprawdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 16.01.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 2. znaleźć listwy przysufitowe 7. przemyśleć sprawę szafy w sypialni. Widzieliście gdzieś szafy o szerokości 75cm? Mogę podpowiedzieć, gdzie solidnie i tanio zrealizujesz pkt. 2 : Firma MARBET Pkt. 7 Tak widziałam taka szafę u mojej dentystki - drzwi tzw garderobiane (?) - składane w połowie szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 16.01.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Tak widziałam taka szafę u mojej dentystki - drzwi tzw garderobiane (?) - składane w połowie szerokości Takie drzwi zrobiliśmy sobie sami w kibelku. Funkcjonują pod nazwą łamane. Ale tu chyba głównie chodzi o wygląd jak w Birkelandzie. A to już się wiąże z robieniem na zamówienie. Chociaż, też się da samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 16.01.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Takie drzwi zrobiliśmy sobie sami w kibelku. Funkcjonują pod nazwą łamane. Ale tu chyba głównie chodzi o wygląd jak w Birkelandzie. A to już się wiąże z robieniem na zamówienie. Chociaż, też się da samemu Trzeba przeciąć gotowe drzwi wzdłuż i pomiędzy otrzymanymi połówkami zamontować zawiasy... Łatwizna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 16.01.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Trzeba przeciąć gotowe drzwi wzdłuż i pomiędzy otrzymanymi połówkami zamontować zawiasy... Łatwizna... Że łatwizna to wiem W końcu sama robiłam. Pod warunkiem, że znajdziesz takie gotowe na 75 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 16.01.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Że łatwizna to wiem W końcu sama robiłam. Pod warunkiem, że znajdziesz takie gotowe na 75 cm. To trzeba wybrać gładkie i zwęzić od strony zawiasów do wymaganej szerokości A tak serio, to wolałabym węższą komodę i 100-ki szafy niż odwrotnie. Szafa to szafa, że się tak filozoficznie wypowiem. Ludzie obrastają w rzeczy , a nie rzeczy w ludzi ... (to druga z moich osobistych sentencji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts