Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna fasadowa wewnątrz???

MKarkut

Recommended Posts

Witam i pytam:

Co powiecie na ocieplenie ściany od wewnątrz przy użyciu wełny fasadowej rockwoola? Sąsiad tak właśnie kładzie i na to chce dać płytę g/k na kleju?

Ciekawi mnie to gdyż na poddaszu mam ścianę z jednego pustaka solbet 24x24x59 i 8 cm styropianu i chcę jakoś docieplić od wewnątrz ten mur.

Czy mogę skopiować jego pomysł?

Dołączam się do pytania. Znalazłem ciekawy artykuł odnośnie izolacji wewnętrznej i widzę że nie jest to taka prosta sprawa. http://knaufinsulation.pl/pl/sciany-zewnetrzne-izolacja-wewnetrzna

Może jakiś ekspert wypowie się na temat ocieplania od wewnątrz.

Witam,

Zgodnie z zasadami fizyki budowli opór dyfuzyjny poszczególnych warstw przegrody powinien zmniejszać się w kierunku środowiska zewnętrznego. Dlatego też sposób wykonania ocieplenia ścian zewnętrznych od wewnątrz nie jest polecany. Jeżeli jednak ktoś zdecyduje się na ten sposób wykonania ocieplenia to wówczas należy przegrodę przeliczyć w programie cieplno wilgotnościowym pod kątem występowania możliwej kondensacji. Taki program można odnaleźć np. pod adresem http://www.inzynier24.pl/rockwool_cw/iso/

Należy również pamiętać o zachowaniu szczeliny pomiędzy ścianą zewnętrzna a ociepleniem oraz zastosowaniu folii paroizolacyjnej przed wykończeniem płytami gipsowo kartonowymi. Zastosowanie folii zminimalizuje wprowadzenie pary wodnej do przegrody gdzie na styku z zimna ścianą zewnętrzną mogłoby nastąpić wykroplenie.

Niemniej każde rozwiązanie z zastosowaniem ocieplenia ścian zewnętrznych od wewnątrz powinno zostać sprawdzone kalkulatorem cieplno- wilgotnościowym.