vip42 16.11.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 zapis w MPZP: Zasady modernizacji, rozbudowy i budowy systemów infrastruktury technicznej: 1) zaopatrzenie w wodę: a) zaopatrzenie w wodę z istniejących magistral wodociągowych poprzez istniejącą i projektowaną sieć rozdzielczą zlokalizowaną w poszczególnych ulicach, b) sieć wodociągową projektować w ciągach komunikacyjnych, c) obowiązuje zakaz realizacji indywidualnych ujęć wody, d) ... 2) odprowadzenie ścieków sanitarnych: a) odprowadzenie ścieków sanitarnych do kanalizacji gminnej, b) kanalizację sanitarną projektować w ciągach komunikacyjnych, c) obowiązuje zakaz budowy nowych bezodpływowych osadników ścieków oraz przydomowych oczyszczalni ścieków, d) ... 3) odprowadzenie wód opadowych... Na pytanie do gminy kiedy planuje zbudowac infrastrukturę, otrzymałem odpowiedź: Zgodnie z MPZP teren ten musi być uzbrojony kompleksowo (jeżeli wodociąg, to i kanalizacja), a to znacznie podnosi koszty. Gmina obecnie nie ma na to kasy, bo inwestuje gdzie indziej. W tej sytuacji dziewicze tereny nieuzbrojone muszą czekać. W tym przypadku może nawet do 10-ciu lat, ale przy dobrej sytuacji finansowej Gminy może krócej. W przypadku dróg wewnętrznych (niepublicznych) można rzecz przyspieszyć realizując uzbrojenie wod - kan w takiej drodze własnym staraniem i na własny koszt. Moja działka jest otoczona drogami gminnymi, a do sieci wod-kan mam z 300 m. Czy to oznacza, że jestem zmuszony tylko czekać, aż gmina znajdzie kasę? Czy można coś zrobić aby przyspieszyć budowę sieci wod-kan? Bo bez wod-kan nie dostanę PnB... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 16.11.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 A nie masz zapisu w Planie, że do czasu wybudowania infrastruktury dopuszcza się własne ujecia wody i szambo? (gdzieś na końcu). Raczej powinno byc. A po wybudowaniu sieci bedziesz zmuszony sie podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 17.11.2012 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 A nie masz zapisu w Planie, że do czasu wybudowania infrastruktury dopuszcza się własne ujecia wody i szambo? (gdzieś na końcu). Raczej powinno byc. A po wybudowaniu sieci bedziesz zmuszony sie podłączyć. niestety, jedyny zapis to taki że do czasu wybudowania infrastruktury dopuszcza się dotychczasowe użytkowanie terenów. Czyli jak nie mam szamba to go mieć nie mogę Czy mogę coś zrobić oprócz cierpliwego czekania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 19.11.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 niestety, jedyny zapis to taki że do czasu wybudowania infrastruktury dopuszcza się dotychczasowe użytkowanie terenów. Dotychczasowe uzytkowanie - dotychy przeznaczenia działki, nie infrastruktury. Wg Rozporządzenia: "W razie braku warunków przyłączenia sieci wodociągowej i kanalizacyjnej działka, o której mowa w ust. 1, moŜe być wykorzystana pod zabudowę budynkami przeznaczonymi na pobyt ludzi, pod warunkiem zapewnienia moŜliwości korzystania z indywidualnego ujęcia wody, a takŜe zastosowania zbiornika bezodpływowego lub przydomowej oczyszczalni ścieków, jeŜeli ich ilość nie przekracza 5 m3 na dobę. JeŜeli ilość ścieków jest większa od 5 m3, to ich gromadzenie lub oczyszczanie wymaga pozytywnej opinii właściwego terenowo inspektora ochrony środowiska." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 12.12.2012 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 ale MPZP zakazuje szamba. O w-ki nawet nie występowałem bo przy 300m odległości budowa sieci wod-kan (obowiązkowo jedno i drugie) leży poza możliwościami finansowymi. Nawet razem z sąsiadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts