syberia 20.11.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Nasza pani architekt co rysuje ten dom mówi że się zgodzą ( przeczytała warunki zabudowy, to chyba wie co mówi ) chociaż w jednej z okolicznych wiosek gdzie projektowała już podobny dom to musiała go pod taras podciągać. Mam nadzieję że u nas jakoś to przejdzie. Jeszcze zapytam, jaka jest u Ciebie powierzchnia zabudowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 20.11.2012 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Nasza pani architekt co rysuje ten dom mówi że się zgodzą ( przeczytała warunki zabudowy, to chyba wie co mówi ) chociaż w jednej z okolicznych wiosek gdzie projektowała już podobny dom to musiała go pod taras podciągać. Mam nadzieję że u nas jakoś to przejdzie. Jeszcze zapytam, jaka jest u Ciebie powierzchnia zabudowy ? Toś mnie zastrzeliła pytaniem. Nie pamietam, muszę sprawdzić. U mnie co do tego parametru nie było, żadnych wytycznych w planie (no chyba, że jako składowa pow. biologicznie czynnej) więc jakoś nie przywiązałam uwagi do liczby. Jak nie zapomne to jutro w pracy sprawdzę Chodzi Ci na pewno o pow. zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 20.11.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Tak , zapytałam z ciekawości . Czy to Wasz pierwszy dom ? Moja pani architekt jeszcze nie zbudowała domu dla siebie, co w przeróżnych poradach uważane jest za wadę architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 20.11.2012 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Jutro jadę na budowę, bo montują reku. Jak będzie ładnie to może jakieś zdjęcia przywiozę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 20.11.2012 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Tak , zapytałam z ciekawości . Czy to Wasz pierwszy dom ? Moja pani architekt jeszcze nie zbudowała domu dla siebie, co w przeróżnych poradach uważane jest za wadę architekta. Nasz pierwszy i mam nadzieję ostatni, choć różnie może być. Budowa nie pierwsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 20.11.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Chciałabym umieć robić takie ładne wizualizacje , ja umiem tylko posługiwać się takim prostym darmowym programikiem do planowania ( sweethome 3d) ale pomógł mi bardzo w planowaniu własnego domu . Miło się gada , ale już lecę , będę śledzić wątek , dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 20.11.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Tak , przywieź zdjęcia i opowiedz o reku! . jeszcze raz dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 20.11.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Toś mnie zastrzeliła pytaniem. Nie pamietam, muszę sprawdzić. U mnie co do tego parametru nie było, żadnych wytycznych w planie (no chyba, że jako składowa pow. biologicznie czynnej) więc jakoś nie przywiązałam uwagi do liczby. Jak nie zapomne to jutro w pracy sprawdzę Chodzi Ci na pewno o pow. zabudowy? Wytyczne wytycznymi, ale projekt architektoniczno-budowlany zawiera chyba projekt zagospodarowania terenu, a w nim bilans powierzchni? Powierzchnia zabudowy to nie składowa powierzchni biologicznie czynnej, Pani Architekt... A i dachów zielonych u Ciebie nie odnajduję... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 20.11.2012 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Wytyczne wytycznymi, ale projekt architektoniczno-budowlany zawiera chyba projekt zagospodarowania terenu, a w nim bilans powierzchni? Powierzchnia zabudowy to nie składowa powierzchni biologicznie czynnej, Pani Architekt... A i dachów zielonych u Ciebie nie odnajduję... Pozdrawiam Powierzchnia zabudowy plus w moim przypadku tarasy i powierzchnie utwardzone po odjęciu od powierzchni działki dają powierzchnie biologicznie czynną. Ok nie składowa masz rację. Nie wiem czemu chcesz się koniecznie przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 20.11.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Nie chcę, Kasiu Pragnę jedynie zwrócić uwagę, że niektórzy czytają ze zrozumieniem... Przedstawiłaś się jako architekt, więc powinnaś się precyzyjniej wyrażać. Będą Cię czytać tysiące użytkowników, setki pytać o poradę. Sama tu w końcu, zachęcona tytułem, przyszłam. Niestety, zawiodłam się... Serdeczne pozdrowienia, lullaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 20.11.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Kasia, macie stropodach wentylowany na wiązarach (ja też więc mnie to interesuje), a gdzie są otwory wentylacyjne, bo nie zauważyłam? czy wentylację załatwia tylko membrana? Attykę/wiązary obijaliście płytą osb? czy murowaliście? Czy ocieplenie stropu (podwieszana wełna) jest pod wiązarami, nad czy pomiędzy? Ja się zastanawiam czy celulozę mogę wcisnąć między wiązary, czy raczej nie powinna ich otulać. Jaki to dobry klej do styro? że nie trzeba było kołkować? I jak przymocowaliście 50 cm styro? bo rozumiem, że w kilku warstwach. Przepraszam za natłok pytań, ale ja lubię te techniczne szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 20.11.2012 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Kasia, macie stropodach wentylowany na wiązarach (ja też więc mnie to interesuje), a gdzie są otwory wentylacyjne, bo nie zauważyłam? czy wentylację załatwia tylko membrana? Attykę/wiązary obijaliście płytą osb? czy murowaliście? Czy ocieplenie stropu (podwieszana wełna) jest pod wiązarami, nad czy pomiędzy? Ja się zastanawiam czy celulozę mogę wcisnąć między wiązary, czy raczej nie powinna ich otulać. Jaki to dobry klej do styro? że nie trzeba było kołkować? I jak przymocowaliście 50 cm styro? bo rozumiem, że w kilku warstwach. Przepraszam za natłok pytań, ale ja lubię te techniczne szczegóły No to tak: membrana niby paroprzepuszczalna, ale wentylacje też mamy (uważaj, żeby Ci ich izolacją nie zatkali), zdjęcia pokaże jutro. Dach ma taki specjalnie zaprojektowany wiązar z "nogą". Gdzieś chyba wcześniej wrzuciłam zdjęcie. Szczyty są murowane plus słupki i wieniec na koniec. Wełna częściowo jest w wysokości wiązara, częściowo pod nim. Klej do styro - ja mam cały system firmy Caparol. Nawis był kładziony w kilku warstwach [ chyba w trzech, bo nie mogłam na szybko znaleźć odpowiednich grubości, żeby były 2] i oczywiście jest kołkowany) Edytowane 20 Listopada 2012 przez kasia_labo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 20.11.2012 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Nie chcę, Kasiu Pragnę jedynie zwrócić uwagę, że niektórzy czytają ze zrozumieniem... Przedstawiłaś się jako architekt, więc powinnaś się precyzyjniej wyrażać. Będą Cię czytać tysiące użytkowników, setki pytać o poradę. Sama tu w końcu, zachęcona tytułem, przyszłam. Niestety, zawiodłam się... Serdeczne pozdrowienia, lullaby sprawiłaś, że teraz trzy razy przeczytam post zanim go opublikuje Edytowane 20 Listopada 2012 przez kasia_labo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 20.11.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Przyjdę znów, tylko ograniczę się już do korekty błędów ortograficznych O ile taka będzie potrzebna Żartuję oczywiście Trzymaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 20.11.2012 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 21.11.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Kasiu - dziękuję za odpowiedź Przyznam się, że mnie rozczarowała:D - naprawdę liczyłam na jakieś postępy w tej dziedzinie:lol2: Pytanie wzięło się stąd, że kiedyś w "wielkich projektach" pokazywano rodzaj folii, stosowanej podobno w kosmosie, o grubości ok. 2-3 cm, która zastępuje 15 cm styropianu. Byłam ciekawa, czy pojawiła się już w Polsce. Cena z pewnością byłaby zabójcza, ale zawsze można pomarzyć o wygranej w totka:lol2: A cały ten temat wziął się stąd, że dużo siedzę na amerykańskich stronach, gdzie są pokazywane domy w konstrukcji szkieletowej - a w związku z tym na tyle cienkie, że nawet parapetów nie mają W obecnej sytuacji jedyne co mnie pociesza, że można okna zamocować zgodnie ze najnowszymi standardami - w warstwie ocieplenia, a wtedy parapet wewnętrzny zrobi się na tyle szeroki, że będzie mógł służyć do siedzenia:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.11.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Są materiały lepsze niż styropian i wełna dostępne i u nas. Na początek wcale nie w kosmicznych cenach PIR i PUR. Lambda 0,23-,28. Jest jeszcze aerożel. O tym ostatnim, a nawet farbach(!) izolacyjnych (nieco inne podejście do zatrzymania energii cieplnej w domu - sam jestem ciekaw) w linku podawanym przez jednego z forumowiczów: http://technology.wmk.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 21.11.2012 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Są materiały lepsze niż styropian i wełna dostępne i u nas. Na początek wcale nie w kosmicznych cenach PIR i PUR. Lambda 0,23-,28. Jest jeszcze aerożel. O tym ostatnim, a nawet farbach(!) izolacyjnych (nieco inne podejście do zatrzymania energii cieplnej w domu - sam jestem ciekaw) w linku podawanym przez jednego z forumowiczów: http://technology.wmk.pl/ Piany przerabiałam na etapie izolacji poddasza. Liczyłam i liczyłam i współczynnik lambda nie był na tyle dobry, żebym mogła zastosować dużo mniejsza warstwę izolacji. A też nie było takiej konieczności. Wybrałam tańsza wełnę. Przewaga piany jest to, że wnika we wszelkie trudnodostepne szczeliny, ale u mnie warstwa izolacji była równa i prosta do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 21.11.2012 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Kasiu - dziękuję za odpowiedź Przyznam się, że mnie rozczarowała:D - naprawdę liczyłam na jakieś postępy w tej dziedzinie:lol2: Pytanie wzięło się stąd, że kiedyś w "wielkich projektach" pokazywano rodzaj folii, stosowanej podobno w kosmosie, o grubości ok. 2-3 cm, która zastępuje 15 cm styropianu. Byłam ciekawa, czy pojawiła się już w Polsce. Cena z pewnością byłaby zabójcza, ale zawsze można pomarzyć o wygranej w totka:lol2: A cały ten temat wziął się stąd, że dużo siedzę na amerykańskich stronach, gdzie są pokazywane domy w konstrukcji szkieletowej - a w związku z tym na tyle cienkie, że nawet parapetów nie mają W obecnej sytuacji jedyne co mnie pociesza, że można okna zamocować zgodnie ze najnowszymi standardami - w warstwie ocieplenia, a wtedy parapet wewnętrzny zrobi się na tyle szeroki, że będzie mógł służyć do siedzenia:lol2: Wiadomo ciągle pojawiają się jakieś rewelacje w temacie termoizolacji. Jednak pytalas o rzeczy dostępne dla zwykłych śmiertelników stąd odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.11.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 PIR i PUR występuje również w płytach, nie tylko w pianie.Nie wiem co dla Ciebie znaczy słowo "dużo". Lambda 0,35 a 0,23 przekłada się bezpośrednio na grubość zastosowanej izolacji. Nie są to materiały niedostępne dla zwykłych ludzi - jak piszesz. I nie są też "jakąś" rewelacją - znane od dłuższego czasu, wcześniej wykorzystywane głównie w przemysłówce, teraz coraz częściej wybierane także przy budowie domów jednorodzinnych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts