nihiru 21.11.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Słuszna uwaga:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 21.11.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Z czystej ciekawości jeszcze zapytam, jakimi kołkami kołkowaliście te 50 cm styro? każdą warstwę oddzielnie,czy znaleźliście takie długie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sława05 21.11.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 pprzyszłam się przywitać i powidziać Twoje cudo... Gdyby nie warunki zabudowy... pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 21.11.2012 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 PIR i PUR występuje również w płytach, nie tylko w pianie. Nie wiem co dla Ciebie znaczy słowo "dużo". Lambda 0,35 a 0,23 przekłada się bezpośrednio na grubość zastosowanej izolacji. Nie są to materiały niedostępne dla zwykłych ludzi - jak piszesz. I nie są też "jakąś" rewelacją - znane od dłuższego czasu, wcześniej wykorzystywane głównie w przemysłówce, teraz coraz częściej wybierane także przy budowie domów jednorodzinnych. Pozdrawiam "rewelacje" nie było apropos piany tylko tego co pisała nihiru - tak jak zaglączylam cytat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 21.11.2012 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Z czystej ciekawości jeszcze zapytam, jakimi kołkami kołkowaliście te 50 cm styro? każdą warstwę oddzielnie,czy znaleźliście takie długie? kolkowana pierwsza warstwa następne klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 21.11.2012 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Są materiały lepsze niż styropian i wełna dostępne i u nas. Na początek wcale nie w kosmicznych cenach PIR i PUR. Lambda 0,23-,28. Jest jeszcze aerożel. O tym ostatnim, a nawet farbach(!) izolacyjnych (nieco inne podejście do zatrzymania energii cieplnej w domu - sam jestem ciekaw) w linku podawanym przez jednego z forumowiczów: http://technology.wmk.pl/ chyba miałeś na myśli 0,023 - 0,028 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.11.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 no tak, oczywiście - to z szybkiego pisania na szczęście błąd oczywisty i nie sposób pomylić materiałów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 21.11.2012 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Porównałam jeszcze raz (jak już pisałam, robiłam już to kiedyś przy wyborze termoizolacji dachu) współczynniki przenikania ciepła jakie możemy osiągnąć stosując materiały o różnym przewodzeniu ciepła. Czyli ile zapłacimy za osiągnięcie tego samego współczynnik przenikania ciepła stosując różny materiał. Przyjęłam pianę na poziomie lambda 0,020 (takiej cene znalazłam na Allegro) i wełnę na poziomie 0,035 (czyli taką nienajlepszą, nienajgorszą, przeciętną) przy gr.30cm wyszło mi: piana U=0,07 wełna U=0,11 to oczywiste, że piana wyszła lepiej, ale pytanie ile mniej możemy dać piany, żeby osiągnąć ten sam parametr co przy 30cm wełny wyszło mi, że żeby osiągnąć przy lambdzie 0,020 czyli pianie U=0,11 nalezy położyć 17cm piany Teraz powstaje pytanie jaki jest koszt 17cm piany i jaki jest koszt 30cm wełny ? pierwsza lepsza cena z Allegro wełny Isover o lambdzie 0,035 to 37zł za m2 (liczę cenę 2x15cm) cena piany również a Allegro (coby było sprawiedliwie) o lambdzie 0,020 to koszt ok.13zł za 1cm czyli razy 17cm daje kwotę 221zł żeby być sprawiedliwym trzeba do kosztu wełny doliczyć koszt jej ułożenia ja płaciłam 50zł już z gk wiec nie wiem - dajmy za samą wełnę 40 (choć myslę, że mniej) wychodzi: piana 221zł wraz z natryskiem wełna 37+40=77zł wraz z ułożeniem (może mniej) to różnica 144zł na metrze u mnie było ok. 200m2 dachu więc piana byłaby o 28 800zł droższa. Przy osiągnięciu tego samego rezultatu cieplnego Dla mnie ta kwota jest wystarczajacym dowodem, żeby użyć tradycyjnej wełny (Do obliczeń przyjęłam dla uproszczenia dach tylko jako termoizolację, bo zakładam, że reszta będzie bez zmian - w sensie te same warstwy. No i oczywiście zakładam, że tak jak u mnie da się prosto wełnę położyć, bo jeśli to dach skośny i połamany piana bedzie miała jeszcze przewagę ze względu na mostki, wówczas może...) Jak coś nie tak poprawiajcie Przeczytałam 3 razy chyba mogę wysyłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 21.11.2012 23:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 jeszcze tak z tego co pamiętam sprawdzałam kiedyś - producenci tej super piany podaja grubość jaką można zastosować piany, a ile trzebaby dać np. wełny czy styro. Ale jaka lambdę do tego styro przyjeli to już nie podają, a jak sie dzwoni nie wiedza. Byc może jeśli przyjmą jakieś 0,045 to rzeczywiście różnica w grubości bedzie spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 21.11.2012 23:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Zdjęć nie bedzie aparat został na budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 22.11.2012 00:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 A i chyba jednak samo ułozenie wełny bedzie sporo tańsze. Przypomniałam sobie, że na parterze robili mi sufity g-k za 35zł czyli logicznie biorąc ułożenie wełny byłoby na poziomie 15? Różnica robi się jeszcze wieksza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 22.11.2012 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Kasiu !Wreszcie bardzo fajny dziennik techniczny.Proszę o jak największą ilość szczegółów koncepcyjno wykonawczych, a jeszcze z uzasadnieniem ich zastosowania, toż to będzie pełnia szczęście dla czytających.Ten typ budynku, to nie mój klimat, ale co najmniej mi się podoba.Pomysł ze styropianem na ścinach, super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 22.11.2012 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) To jakiś niesamowity wątek, prawie 5 tys odwiedzin przez 5 dni:jawdrop: No musiałam wejść i się przywitać Do ocieplenia polecam jednak pianę- tez ją mamy- powierzchnia dachu ok 200m.Cenowo wychodzi ciut drożej, ale warto. U nas wyniosło to ok. 7 tys więcej niż wełna. Nie ma możliwości, żeby wełną docieplić dokładnie, piana dotrze wszędzie. Wełna po jakimś czasie się zbija i może lekko opadać, co skutkuje niestety wysokimi rachunkami za ogrzewanie. Pozdrawiam Edytowane 22 Listopada 2012 przez agawi74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 22.11.2012 01:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 To jakiś niesamowity wątek, prawie 5 tys odwiedzin przez 5 dni:jawdrop: No musiałam wejść i się przywitać Do ocieplenia polecam jednak pianę- tez ją mamy- powierzchnia dachu ok 200m.Cenowo wychodzi ciut drożej, ale warto. U nas wyniosło to ok. 7 tys więcej niż wełna. Nie ma możliwości, żeby wełną docieplić dokładnie, piana dotrze wszędzie. Wełna po jakimś czasie się zbija i może lekko opadać, co skutkuje niestety wysokimi rachunkami za ogrzewanie. Pozdrawiam A możesz dokładniej opisać w stosunku do jakiego konkretnego materiału więcej. I czy za te 7 tyś mniej miałabyś to samo U? Oczywiście jeśli masz dach skośny to racja że jest szczelniej. Mnie kwota różnicy powaliła i darowalam sobie pianę. Tylko powtarzam ja mam prosty dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 22.11.2012 01:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Kasiu ! Wreszcie bardzo fajny dziennik techniczny. Proszę o jak największą ilość szczegółów koncepcyjno wykonawczych, a jeszcze z uzasadnieniem ich zastosowania, toż to będzie pełnia szczęście dla czytających. Ten typ budynku, to nie mój klimat, ale co najmniej mi się podoba. Pomysł ze styropianem na ścinach, super ! Miło mi,a już myślałam, że nikt tych moich wypracowań nie czyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 22.11.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Czyta, czyta - z wypiekami na twarzy! STRASZNIE Ci dziękuję za ten post z wyliczeniami! Od razu sobie przypomniałam, czemu nie poszłam na architekturę - o ile wyobraźnię przestrzenną mam niezłą, to wszystko, co związane z fizyką to dla mnie czarna magia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.11.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Witam kolejny modernistyczny wątek coraz nas więcej na FM. Będę podglądał Ps. wizualki rzeczywiście dopieszczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 22.11.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 A możesz dokładniej opisać w stosunku do jakiego konkretnego materiału więcej. I czy za te 7 tyś mniej miałabyś to samo U? Oczywiście jeśli masz dach skośny to racja że jest szczelniej. Mnie kwota różnicy powaliła i darowalam sobie pianę. Tylko powtarzam ja mam prosty dach. Jak napisałam powyżej chodziło o porównanie pianki poliuretanowej PUR (otwarto-komórkowej) do wełny. Nasz współczynnik U przy 30 cm piany wynosi 0,04. Aby osiągnąć taki współczynnik przy użyciu wełny należałoby położyć ją w ilości 40 cm! Taka ilość jest zbyt dużym obciążeniem dla dachu- mamy ciężką dachówkę mnich- mniszka, a dom z założenia jest energooszczędny dlatego wybraliśmy pianę. Przy prostym dachu powinnaś użyć pianki poliuretanowej PUR zamknięto-komórkowej (twardej)- dla współczynnika 0,02 wystarczy dać jej 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 22.11.2012 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Jak napisałam powyżej chodziło o porównanie pianki poliuretanowej PUR (otwarto-komórkowej) do wełny. Nasz współczynnik U przy 30 cm piany wynosi 0,04. Aby osiągnąć taki współczynnik przy użyciu wełny należałoby położyć ją w ilości 40 cm! Taka ilość jest zbyt dużym obciążeniem dla dachu- mamy ciężką dachówkę mnich- mniszka, a dom z założenia jest energooszczędny dlatego wybraliśmy pianę. Przy prostym dachu powinnaś użyć pianki poliuretanowej PUR zamknięto-komórkowej (twardej)- dla współczynnika 0,02 wystarczy dać jej 15 cm. Ale nadal nie odpowiedziałaś jaka wełnę prownywalas. Jaką wełna w grubości 40cm musialabys położyć. Czy robiłaś obliczenia czy podał Ci takie niepełne dane wykonawca pianki? Wiesz piana pianie,a wełna wełnie nierówna Żeby, moc wyciągnąć konkretne wnioski i podawać zamienniki grubości trzeba mieć wszystkie dane i wykonać obliczenia. Poza tym prawdopodobnie u które podajesz tyczy się całej przegrody. Czy wiesz jaką lambde posiada twoja piana? Chętnie bym policzyła na konkretnym przykładzie tak z czystej ciekawości. I jakbyś mogła powiedzieć ile płaciłaa za 1m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 23.11.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Kasiu !Bo my chłopy, to już tak mamy. Jesteśmy oszczędni w słowa mówione, a szczególnie pisane.Ale zobacz ilu tu fizycznych / od słowa fizyka / zagląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts