Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ciężarówkami

frykas

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem. Być może przesadzam albo chciałbym za wiele no ale ciekawy jestem czy w ogóle można coś z tym zrobić.

Więc chodzi o jednorodzinny (poniemiecki) domek, stojący na wsi (teren zabudowany) przy typowej asfaltowej drodze gminnej. Dom jest w dobrym stanie w ciągłym użytkowaniu. Odległość od ulicy to ok 10-15 metrów, tak na oko. Chodzi o to, że ilekroć ulicą przejeżdża jakaś solidna ciężarówka w domu tym dochodzi do drgań. Na parterze tak tego nie czuć ale już na piętrze (poddaszu) meble się trzesą oraz cała podłoga (drewniana). Przypuszczam, że tak było zawsze i nie zaszły tu jakieś zmiany w gęstości gruntu czy spójności budynku ale wiadomo, że teraz ciężarówek wszędzie coraz więcej, są też coraz większe i cięższe. W dodatku odcinek drogi przy którym stoi dom jest dosyć "zachęcający" (długa prosta) do wzięcia małego rozpędu. Niedawno zauważyłem, że na parterze w jednym z pokoi zaczął pękać sufit (płyta K-G). Dokładnie na łączeniach płyt. Przypuszczam, że powodem tego są właśnie te drgania, które ostatnio nasilają się.

Zastanawiam się czy może być z takiej sytuacji jakieś rozwiązanie prawne. Czy w ogóle jest się nad czym zastanawiać czy to tylko mój problem z moim budynkiem i nikogo to nie obejdzie. Myślałem na przykład o tym aby w okolicy tego domu poprosić o zamontowanie progów zwalniających, ostrzeżenia lub może sa inne wyjścia. Co mogę z tym zrobić?

• 1 month później...

Proponuję wystąpić do zarządcy ruchu (jeśli to droga gminna to do starostwa powiatowego ew. zarządu dróg powiatowych) o ograniczenie prędkości znakami (choć to mało efetywne). Jeśli jest droga alternatywna to o ograniczenie tonażu pojazdów. Progi co prawda ograniczą prędkość, ale też spowodują wzrost hałasu. Nie wystarczy tu oczywiście zwykłą listwa czarno-żółta, ale solidny próg płytowy. Pamiętaj, że progów nie wolno lokalizować tam, gdzie jest komunikacja publiczna.

Inną możliwością jest wykonanie przegrody wibroizolacyjnej w gruncie (rów wypełniony luźnym kruszywem).

Witam

Przypuszczam, że tak było zawsze i nie zaszły tu jakieś zmiany w gęstości gruntu czy spójności budynku .............

Przypuszczam, że powodem tego są właśnie te drgania, które ostatnio nasilają się.

Chyba jednak zaszły jakieś zmiany w gruncie, spowodowane np. "zmianą odwodnienia" (dreny) i niekoniecznie w bliskim "zasięgu" drogi, czy budynku.