Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament.

kominiarz

Recommended Posts

Zastanawiam się, jak najtaniej „wydziobać” fundament. Najtaniej, ale z głową i bezpiecznie. Część prac mogę zrobić sam, na co zwrócić szczególną uwagę? Gdzie można strzelić tzw. babola? Grunt, to dobry grunt, u mnie suchutko, żwirek jak marzenie. Doradźcie co nieco, proszę.

Zastanawiam się, jak najtaniej „wydziobać” fundament. Najtaniej, ale z głową i bezpiecznie. Część prac mogę zrobić sam, na co zwrócić szczególną uwagę? Gdzie można strzelić tzw. babola? Grunt, to dobry grunt, u mnie suchutko, żwirek jak marzenie. Doradźcie co nieco, proszę.

To chyba zależy od tego co to znaczy "wydziobać fundament" ?

To określenie może z grypsery ?

To chyba zależy od tego co to znaczy "wydziobać fundament" ?

To określenie może z grypsery ?

Nie, nie, pomyliłeś wątki i fora chyba też. To taka przenośnia. Chodzi mi betonku o rady, których należy przestrzegać przy wykonywaniu fundamentów, jak nie zrobić jakiejś gafy, na co szczególnie zwrócić uwagę itp.

dzięki

Szalunki, zbrojenie, wylewanie ławy, izolacje poziome i pionowe, ściany fundamentowe, te rzeczy możesz zrobić sam. Roboty ziemne tj. zdarcie humusu, wykopy, a w przede wszystkim zasypanie fundamentów lepiej zlecić "koparce" :)

Ja postanowiłem, że w pierwszym roku zrobię tylko fundamenty, więc miałem dużo czasu. Robiłem popłudniami. Zamawiałem materiały na wymiar. Praktycznie nie miałem żadnych odpadów.

Wszystko zależy od czasu i samodyscypliny. Robota na budowie wciąga i wykańcza.

Zrobiłem 75mb fundamentów. Zamiast wydać 36 tys. (wg kosztorysu) wydałem niecałe 20 tys.

Na wiosnę ruszam z murami. Przez zimę będę zgłębiał literaturę, męczył tych co się znają lub budowali, czytał forum itd (tak było z fundamentami).

Zrobiłem 10 cm-chudziak, 30 cm-ława, 50 cm-ściana fundamentowa z bloczków betonowych (10+30+50=90cm głębokość poniżej poziomu gruntu).

Mam bardzo przepuszczalny grunt, bardzo nisko poziom wód gruntowych więc żadnych problemów z wodą.

Zrobiłem pełny wykop i szalunki z desek. Zalałem ławę. Na nią izolac. pozioma i ścianka fundamentowa.

Po zdjęciu humusu chciałem zrobić wykop pod same tylko ławy, ale w luźnych piaskach jakie są u mnie nie dało się.

Zresztą na moim profilu jest kilka fotek.

Edytowane przez linciano

LICIANO chcialbym dowiedziec sie wiecej na temat ocieplenia samej fundamentow no i czy ocieplasz od wewnetrznej strony ? Pozdrawiam

Ocieplałem fundamenty styropianem (oczywiście sam mur fundamentowy bez ławy :) ) tylko z zewnątrz (czyli po obrysie budynku).

Kolejność izolacji pionowej po zewnętrznej stronie ściany z bloczków betonowych: 2xdysperbit Dn; styro na zaprawę klejową; siatka+klej; 2xdysperbit Dn; folia kubełkowa (bo żona się uparła).

Jak na moje warunki glebowe i wilgotnościowe, to i tak aż nadto!

Wewnętrzną stronę zabezpieczyłem tylko 2xDysperbit Dn.

Początkowo zacząłem giąć pręty, jednak szybko przerzuciłem się na zrobienie osobnych łączników "L". Ponieważ fundament mam długi to mozolnie mi to szło, wziąłem do pomocy zbrojarza i po jednym dniu zrezygnowałem z jego usług. Zamiast przyspieszyć robotę to muisiałem wciąż go poprawiać. Ława nieoczekiwanie wyszła mi dobrze. Różnica poziomów po przekątnych (wszystkich, w tym od narożnika garażu do naroznika salonu) wyszła 0mm. Byłem w szoku. Co prawda taka dokładność nie jest konieczna, ale jest to jakaś nagroda za naprawdę nielekką pracę :) Warto spróbować robić własnymi siłami :)

• 2 months później...

Linciano, odgrzebuję wątek, bo dopiero się zalogowałem. Po przeczytaniu Twoich postów oraz obejrzeniu zdjęć widzę, że odwaliłeś robotę, która mnie dopiero czeka. Pytań mam kilka:

- nie wylewałeś "chudziaka" pod ławy?

- jak się leje beton z pompy, tzn. czy niewprawny (chyba, że miałeś już wprawę), pierwszy raz lejący sobie poradzi?

- nie zawibrowywałeś betonu w ławach?

Linciano, odgrzebuję wątek, bo dopiero się zalogowałem. Po przeczytaniu Twoich postów oraz obejrzeniu zdjęć widzę, że odwaliłeś robotę, która mnie dopiero czeka. Pytań mam kilka:

- jak się leje beton z pompy, tzn. czy niewprawny (chyba, że miałeś już wprawę), pierwszy raz lejący sobie poradzi?

I ja się dołączam do pytań. Mojego męża czeka już na wiosnę taka właśnie robota, więc każda wskazówka jest na wagę złota. :)

Dołączę się do dyskusji,

W projekcie mam 10 cm chudziaka pod ławy, majster proponuje pogłębić 20 cm ławę, ułożyć bloczki i na nich zbrojenie. Taniej, w sensie, że nie zamawia się 2 x pompy i betonu....

No i twierdzi, że nie wibruje się ani ław, ani wieńców. Wibruje się jedynie podciągi nad pustą przestrzenią - pokazywał mi np. duży podciąg oparty na słupkach wykuszu.

Dołączę się do dyskusji,

W projekcie mam 10 cm chudziaka pod ławy, majster proponuje pogłębić 20 cm ławę, ułożyć bloczki i na nich zbrojenie. Taniej, w sensie, że nie zamawia się 2 x pompy i betonu....

]b]No i twierdzi, że nie wibruje się ani ław, ani wieńców. Wibruje się jedynie podciągi nad pustą przestrzenią - pokazywał mi np. duży podciąg oparty na słupkach wykuszu[/b[.

Co to za bzdury? To u kolegi rządzi na budowie "majster" bez wiedzy i wykształcenia budowlanego?

Dołączę się do dyskusji,

No i twierdzi, że nie wibruje się ani ław, ani wieńców. Wibruje się jedynie podciągi nad pustą przestrzenią - pokazywał mi np. duży podciąg oparty na słupkach wykuszu.

zawsze się wibruje chodzi o to aby odprowadzić powietrze z betonu im mniej powietrza tym fundament mniej porowaty czyli mocniejszy i mniej w przyszłości będzie chłonoł wode, po drugie chodzi o zagęszczenie betonu to ważne