kominiarz 17.11.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Zastanawiam się, jak najtaniej „wydziobać” fundament. Najtaniej, ale z głową i bezpiecznie. Część prac mogę zrobić sam, na co zwrócić szczególną uwagę? Gdzie można strzelić tzw. babola? Grunt, to dobry grunt, u mnie suchutko, żwirek jak marzenie. Doradźcie co nieco, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.11.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Zastanawiam się, jak najtaniej „wydziobać” fundament. Najtaniej, ale z głową i bezpiecznie. Część prac mogę zrobić sam, na co zwrócić szczególną uwagę? Gdzie można strzelić tzw. babola? Grunt, to dobry grunt, u mnie suchutko, żwirek jak marzenie. Doradźcie co nieco, proszę. To chyba zależy od tego co to znaczy "wydziobać fundament" ? To określenie może z grypsery ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 17.11.2012 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 To chyba zależy od tego co to znaczy "wydziobać fundament" ? To określenie może z grypsery ? Nie, nie, pomyliłeś wątki i fora chyba też. To taka przenośnia. Chodzi mi betonku o rady, których należy przestrzegać przy wykonywaniu fundamentów, jak nie zrobić jakiejś gafy, na co szczególnie zwrócić uwagę itp. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 17.11.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Szalunki, zbrojenie, wylewanie ławy, izolacje poziome i pionowe, ściany fundamentowe, te rzeczy możesz zrobić sam. Roboty ziemne tj. zdarcie humusu, wykopy, a w przede wszystkim zasypanie fundamentów lepiej zlecić "koparce" Ja postanowiłem, że w pierwszym roku zrobię tylko fundamenty, więc miałem dużo czasu. Robiłem popłudniami. Zamawiałem materiały na wymiar. Praktycznie nie miałem żadnych odpadów. Wszystko zależy od czasu i samodyscypliny. Robota na budowie wciąga i wykańcza. Zrobiłem 75mb fundamentów. Zamiast wydać 36 tys. (wg kosztorysu) wydałem niecałe 20 tys. Na wiosnę ruszam z murami. Przez zimę będę zgłębiał literaturę, męczył tych co się znają lub budowali, czytał forum itd (tak było z fundamentami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 17.11.2012 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Mam podobny plan, dzięki. A jak zalewałeś lawę to jechałeś do gruntu, czy kawałek i później bloczkami, co taniej wychodzi? Są troszkę droższe bloczki z keramzytobetonu, są cieplejsze, ale czy nie słabsze, jakie macie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 17.11.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Zrobiłem 10 cm-chudziak, 30 cm-ława, 50 cm-ściana fundamentowa z bloczków betonowych (10+30+50=90cm głębokość poniżej poziomu gruntu).Mam bardzo przepuszczalny grunt, bardzo nisko poziom wód gruntowych więc żadnych problemów z wodą.Zrobiłem pełny wykop i szalunki z desek. Zalałem ławę. Na nią izolac. pozioma i ścianka fundamentowa.Po zdjęciu humusu chciałem zrobić wykop pod same tylko ławy, ale w luźnych piaskach jakie są u mnie nie dało się.Zresztą na moim profilu jest kilka fotek. Edytowane 17 Listopada 2012 przez linciano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca32 22.11.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 LICIANO ogladalem fotki wyglada na super robote , moze i mi sie uda zrobic podbnie , sie okaze , nie wiem tylko czy ocieplales lawe czy izolacje jakas dales ? Pozdrawiam Lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca32 22.11.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 LICIANO chcialbym dowiedziec sie wiecej na temat ocieplenia samej fundamentow no i czy ocieplasz od wewnetrznej strony ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.11.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 LICIANO chcialbym dowiedziec sie wiecej na temat ocieplenia samej fundamentow no i czy ocieplasz od wewnetrznej strony ? Pozdrawiam Zacznij od stron z detalami: http://www.izohan.pl/pl_,rysunki.php?PHPSESSID=5ac7df37ec8ff154d4ea7bb1da8dcada# http://www.netweber.pl/hydroizolacje-weber-deitermann/wybierz-najlepsze-rozwiazanie/rysunki-techniczne-weber-deitermann/hydroizolacje-fundamentow-budynkow-nowo-wznoszonych.html http://www.architekt.icopal.pl/?page=7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 23.11.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 LICIANO chcialbym dowiedziec sie wiecej na temat ocieplenia samej fundamentow no i czy ocieplasz od wewnetrznej strony ? Pozdrawiam Ocieplałem fundamenty styropianem (oczywiście sam mur fundamentowy bez ławy ) tylko z zewnątrz (czyli po obrysie budynku). Kolejność izolacji pionowej po zewnętrznej stronie ściany z bloczków betonowych: 2xdysperbit Dn; styro na zaprawę klejową; siatka+klej; 2xdysperbit Dn; folia kubełkowa (bo żona się uparła). Jak na moje warunki glebowe i wilgotnościowe, to i tak aż nadto! Wewnętrzną stronę zabezpieczyłem tylko 2xDysperbit Dn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 23.11.2012 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Witam, też oglądałem foty, jednym słowem bomba. A jak radziłeś sobie ze zbrojeniem? Chodzi mi o łączenie w narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 23.11.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Początkowo zacząłem giąć pręty, jednak szybko przerzuciłem się na zrobienie osobnych łączników "L". Ponieważ fundament mam długi to mozolnie mi to szło, wziąłem do pomocy zbrojarza i po jednym dniu zrezygnowałem z jego usług. Zamiast przyspieszyć robotę to muisiałem wciąż go poprawiać. Ława nieoczekiwanie wyszła mi dobrze. Różnica poziomów po przekątnych (wszystkich, w tym od narożnika garażu do naroznika salonu) wyszła 0mm. Byłem w szoku. Co prawda taka dokładność nie jest konieczna, ale jest to jakaś nagroda za naprawdę nielekką pracę Warto spróbować robić własnymi siłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 23.11.2012 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Ale spawałeś, czy na druty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 23.11.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Nie spawałem, drut wiązałkowy i cęgi. Chociaż żałuję że nie robiłem tzw kręciołem. Taka sama trudność ale bez kropli krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek K 19.02.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Linciano, odgrzebuję wątek, bo dopiero się zalogowałem. Po przeczytaniu Twoich postów oraz obejrzeniu zdjęć widzę, że odwaliłeś robotę, która mnie dopiero czeka. Pytań mam kilka:- nie wylewałeś "chudziaka" pod ławy?- jak się leje beton z pompy, tzn. czy niewprawny (chyba, że miałeś już wprawę), pierwszy raz lejący sobie poradzi?- nie zawibrowywałeś betonu w ławach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 23.02.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Linciano, odgrzebuję wątek, bo dopiero się zalogowałem. Po przeczytaniu Twoich postów oraz obejrzeniu zdjęć widzę, że odwaliłeś robotę, która mnie dopiero czeka. Pytań mam kilka: - nie wylewałeś "chudziaka" pod ławy? - jak się leje beton z pompy, tzn. czy niewprawny (chyba, że miałeś już wprawę), pierwszy raz lejący sobie poradzi? - nie zawibrowywałeś betonu w ławach? I ja się dołączam do pytań. Mojego męża czeka już na wiosnę taka właśnie robota, więc każda wskazówka jest na wagę złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.02.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Linciano, odgrzebuję wątek, bo dopiero się zalogowałem. Po przeczytaniu Twoich postów oraz obejrzeniu zdjęć widzę, że odwaliłeś robotę, która mnie dopiero czeka. Pytań mam kilka: - nie wylewałeś "chudziaka" pod ławy? - jak się leje beton z pompy, tzn. czy niewprawny (chyba, że miałeś już wprawę), pierwszy raz lejący sobie poradzi? - nie zawibrowywałeś betonu w ławach? Dołączę się do dyskusji, W projekcie mam 10 cm chudziaka pod ławy, majster proponuje pogłębić 20 cm ławę, ułożyć bloczki i na nich zbrojenie. Taniej, w sensie, że nie zamawia się 2 x pompy i betonu.... No i twierdzi, że nie wibruje się ani ław, ani wieńców. Wibruje się jedynie podciągi nad pustą przestrzenią - pokazywał mi np. duży podciąg oparty na słupkach wykuszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 24.02.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Dołączę się do dyskusji, W projekcie mam 10 cm chudziaka pod ławy, majster proponuje pogłębić 20 cm ławę, ułożyć bloczki i na nich zbrojenie. Taniej, w sensie, że nie zamawia się 2 x pompy i betonu.... ]b]No i twierdzi, że nie wibruje się ani ław, ani wieńców. Wibruje się jedynie podciągi nad pustą przestrzenią - pokazywał mi np. duży podciąg oparty na słupkach wykuszu[/b[. Co to za bzdury? To u kolegi rządzi na budowie "majster" bez wiedzy i wykształcenia budowlanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 26.02.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Dołączę się do dyskusji, W projekcie mam 10 cm chudziaka pod ławy, majster proponuje pogłębić 20 cm ławę, ułożyć bloczki i na nich zbrojenie. Taniej, w sensie, że nie zamawia się 2 x pompy i betonu.... No i twierdzi, że nie wibruje się ani ław, ani wieńców. Wibruje się jedynie podciągi nad pustą przestrzenią - pokazywał mi np. duży podciąg oparty na słupkach wykuszu. zawsze się wibruje chodzi o to aby odprowadzić powietrze z betonu im mniej powietrza tym fundament mniej porowaty czyli mocniejszy i mniej w przyszłości będzie chłonoł wode, po drugie chodzi o zagęszczenie betonu to ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 26.02.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 chudy beton pod ławy to podstawa można go zrobić samemu dodając wodo uszczelniacza, dobrze też narożniki ław ściąć ze skosu i skos za zbroić to zależy od gruntu jaki jest ja zrobiłem dla bezpieczeństwa u mnie każdy narożnik domu miał taki skos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts