Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa pralki bez filtra z przodu

tom182

Recommended Posts

Witam

Na początku chciałem zaznaczyć, że jestem kopmpletnie zielony w temacie. Posiadam pralke stary model WMC 5008 kompletnie nie wiem co to jest za pralka. Wynająłem mieszkanie i po prostu jest. Prała , prała aż przestała. Tzn. Na poczatku przestała pobierac płyn do prania, nastepnie, po dwqóch praniach mniej więcej.. nagle przestała odprowadzac wode. Pralka nie posiada w prawym dolnym rogu filtra abym mół ew. przeczyscic itd. Od tyłu widzę jakieś rury itp. Jest chyba pompa albo to jest i filtr umocowany za pomocą takich cienkich metalowych zatrzasków ( kompletnei nie wiem jak je ściągnąc). Prosiłbym o jakieś rady, i podkreslałam.....KOMPLETNIE SIE NA TYM NIE ZNAM, więc łopatologiczne porady są wskazane

Serdecznie dziękuję z góry i pozdrawiam

Cześć,

Nic nie rozbieraj, bo bebechy pewnie zabite osadem. Gumowe rurki odprowadzające wodę trzeba porządnie wymiętolić, żeby pokruszyć kamień. Poza tym trzeba nastawić pranie na 90 stopni i albo wlać kilka butelek octu (to będzie śmierdzieć), albo normalnego odkamieniacza w sporej ilości. W trakcie trwania programu prania 90 stopni musisz wyłączyć pralkę i przestawić na odpompowanie wody, co pozwoli wprowadzić kwas do bebechów. W trakcie odpompowania trzeba wyłączyć pralkę. Zostawić wszystko na kilka godzin, żeby sobie to wszystko przereagowało. Potem dokończyć odpompowanie i wypłukać pralkę. W razie potrzeby powtórzyć. Taką terapię trzeba robić w zależności od poziomu twardości wody przynajmniej raz na trzy miesiące. Tak mi powiedział kiedyś serwisant z autoryzowanego serwisu. U mnie działa.

Cześć,

Nic nie rozbieraj, bo bebechy pewnie zabite osadem. Gumowe rurki odprowadzające wodę trzeba porządnie wymiętolić, żeby pokruszyć kamień. Poza tym trzeba nastawić pranie na 90 stopni i albo wlać kilka butelek octu (to będzie śmierdzieć), albo normalnego odkamieniacza w sporej ilości. W trakcie trwania programu prania 90 stopni musisz wyłączyć pralkę i przestawić na odpompowanie wody, co pozwoli wprowadzić kwas do bebechów. W trakcie odpompowania trzeba wyłączyć pralkę. Zostawić wszystko na kilka godzin, żeby sobie to wszystko przereagowało. Potem dokończyć odpompowanie i wypłukać pralkę. W razie potrzeby powtórzyć. Taką terapię trzeba robić w zależności od poziomu twardości wody przynajmniej raz na trzy miesiące. Tak mi powiedział kiedyś serwisant z autoryzowanego serwisu. U mnie działa.

hej. a gdzie mam wlać ten ocet?

Najlepiej byłoby go wlać do pralki ;)

Możesz wlać bezpośrednio do bębna. Im więcej go będzie, tym roztwór agresywniej potraktuje osad. Pralka uzupełni sobie wodą to co wlejesz.

Przestawilem, podczas prania na odpompowywanie i cisza.....nic sie nei dzieje. żaden program sie nei uruchamia. pralka niby właczona, żadne swiatelko sie nei swieci, woda stoi w bębnie hmmmmmmm...... ciezko tez bylo z odwirowywaniem, był jakis dziwny dzwiek w czasie gdy powinna wirować, takie ciche bzyczenie, nie wiem jak to nazwac.....no nic poczekam zobacze co sie stanie

Przestawilem, podczas prania na odpompowywanie i cisza.....nic sie nei dzieje. żaden program sie nei uruchamia. pralka niby właczona, żadne swiatelko sie nei swieci, woda stoi w bębnie hmmmmmmm...... ciezko tez bylo z odwirowywaniem, był jakis dziwny dzwiek w czasie gdy powinna wirować, takie ciche bzyczenie, nie wiem jak to nazwac.....no nic poczekam zobacze co sie stanie

właczyła się po chwili, ale bęben sie nei kręci, nei mam pojkecia o co chodzi......

Zabita pompa. Program wirowania nie uruchomi szybkich obrotów bębna, w momencie, gdy jest on pełny wody (czujnik). Spróbuj wąż z odpływu przechylić wylotem do jakiejś miednicy, tak, by poziom wody w pralce był wyżej. Jeśli odpływ jest w miarę drożny, to woda powinna popłynąć do miednicy. Spuść z dwa litry, tak żeby kwas został w bebechach i zostaw na noc. Tylko oczywiście wąż odpływowy podnieś do góry. Jeśli pompa jeszcze nie skończyła żywota, to po odkamienieniu może ruszy. Jeśli nie, to obawiam się że remont nie będzie już opłacalny.

…. Pralka nie posiada w prawym dolnym rogu filtra abym mół ew. przeczyscic itd. …

Jesteś pewien? Było by to bardzo dziwne. W niektórych modelach nie ma małej klapki do filtra tylko ściąga się listwę idącą przez całą szerokość pralki Np:

AWO-C-61010_859230149010_pl_PL_678x450.jpg

Ale żeby pralka w ogóle nie miała dostępu do filtra? Obadaj sprawę dokładnie.

Jeśli się nie uda próbował bym jednak wydłubać jak najwięcej kamienia i osadów mechanicznie.

…. Od tyłu widzę jakieś rury itp. Jest chyba pompa albo to jest i filtr umocowany za pomocą takich cienkich metalowych zatrzasków ( kompletnie nie wiem jak je ściągnąc).
Pompę z filtrem zidentyfikujesz łatwo. Bezpośrednio z niej wychodzi wąż spustowy. Poza tym jest to element położony najniżej. Zazwyczaj najłatwiej się do niego dobrać od spodu, przechylając pralkę lub kładąc ją na boku, ale najpierw musisz spuścić całą wodę..

Co do zacisków to możesz mieć takie

drutowa-opaska-zaciskowa-38-mm.jpg prosta sprawa, kręcisz śrubką aż się poluzuje i ściągasz z gumę elementu na którym jest zamocowana.

druga opcja

1308138445.JPG też prosto. Ściskasz te wystające końcówki (kleszczami bo palcami raczej nie dasz rady), obejma się luzuje i dalej jw.

ewentualnie trzecia opcja

2730363297_1.jpg najpierw skręcasz i wyjmujesz śrubę, a dalej tak samo jak w przypadku drugim.

• 7 months później...
I dlatego ja zawsze używam Calgonu (http://www.calgon.pl/

droga anno może powiesz mi ile razy w miesiącu robisz pranie?

przez 6 lat ciągłego dodawania drogiego calgonu do prania wychodzi, że przeznaczyłaś na niego co najmniej kilkaset złotych. za tyle to możesz kupić nową pralkę. mylę się?

Edytowane przez SAVAGE7

.....że przeznaczyłaś na niego co najmniej kilkaset złotych. za tyle to możesz kupić nową pralkę. mylę się?
Poniekąd się mylisz, jeśli nasza nowa spamerka pierze w miarę często, powiedzmy średnio raz dziennie ( nie jest to bardzo dużo ale i nie całkiem mało) to przez pięć lat nie wydała kilkaset złotych na calgon tylko dwa dwa i pól tysiąca zł. :cool:

• 2 years później...
Użytkownikom calgonu polecam wpis na naszym blogu http://www.pogotowie-agd.pl/blog/dluzsz-zycie-kazdej-pralki-to-czy-na-pewno/ i zgadzam się z poprzednikami. A co do samej usterki to kolega G.N. ma rację, czasem faktycznie pralki nie mają filtra, czasem jest klapka ale co raz częściej producenci stosują zdejmowany cokół, który zakrywa wkład filtra pompy. Sądząc po objawach to już chyba wszystko zostało napisane, pompa zablokowana, najprawdopodobniej przez osad z kamienia, taniego proszku, resztek tkanin lub po prostu jakieś ciało obce się przedostało.

• 1 year później...