Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka wodna w pomieszczeniu z niedużym luzem

michalexpromo

Recommended Posts

Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów,

Jest to mój pierwszy post na forum, mam nadzieję, że jeśli popełnię jakąś gafę przymkniecie na to oko.

Mam w domu zrobione biuro w pomieszczeniu, które było dawnym garażem. Kiedy zdecydowaliśmy się zrobić z niego biuro zamieniliśmy drzwi garażowe na witrynę z demobilu, zasypaliśmy kanał gruzem i wylaliśmy wylewkę. Po czasie jednak okazało się, że pomieszczenie jest bardzo zimne i bardzo ciągnie od podłogi. Mimo jego ocieplenia styropianem z zewnątrz nadal trudno mówić o wielkim komforcie cieplnym.

Chcielibyśmy więc w pomieszczeniu zrobić podłogówkę, ale mamy tylko 10 cm i martwimy się czy będzie to wystarczające zakładając, że podłoga nie jest odizolowana styropianem (jest zrobiona tylko wylewka).

Fachowiec z którym rozmawiałem (ten sam, który wcześniej robił w tym domu prawie wszystko) mówił, że wystarczy mu 8 cm na styropian z ekranem (taki sam ekran jak za kaloryfery), rurki i wylewkę - nie jestem jednak pewny czy mu ufać gdyż inna firma montażowa z którą rozmawiałem mówiła, że będą potrzebowali ponad 2 razy tyle. Martwię się, że bez odpowiedniej izolacji bardzo dużo ciepła pójdzie w ziemię.

Druga kwestia to sama wylewka - duża firma z którą rozmawiałem mówiła, że do podłogówki potrzebna będzie jakaś droższa lepsza wylewka, która schnie 28 dni, mój fachowiec natomiast nalega, że wystarczy zwykła najtańsza wylewka i po 2 tygodniach można już kłaść panele lub kafelki.

Jestem więc kompletnie zagubiony - bardzo chciałbym nie skuwać istniejącej już w tym pomieszczeniu wylewki, tylko zdjąć leżące tutaj panele i jak najlepiej wykorzystać te 10 cm luzu, które są.

Jeśli chodzi o samo podpięcie do wody to w pomieszczeniu jest już kaloryfer i wszyscy mówili, że wystarczy kupić zawór RTL i będzie się można wpiąć bezpośrednio tam. Ktoś jednak wspomniał, że może być potrzeba zakupu drogiej pompy do instalacji za kilka tysięcy. W domu jest już jednak piec, który doprowadza ciepłą wodę 2 piętra wyżej niż znajduje się biuro - mamy więc nadzieję, że taka pompa nie będzie potrzebna.

Nakierujcie mnie proszę - jak taka instalacja powinna być zrobiona, jaką wylewkę zastosować, czy mając 10 cm luzu jest szansa to dobrze położyć? Będę Wam bardzo wdzięczny za całą pomoc.

Z góry dziękuję Wam za wszelką pomoc i pozdrawiam Was bardzo serdecznie.

Masz pecha... pogoniłeś...

Poczytaj "Najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie"

(jest w izolacjach)

Masz tam wszystko z fotkami i filmikami.

To biuro...

Będzie co najwyżej POPRAWNIE (chyba, ze zaczniesz skuwać).

Miejsca masz trochę mało ale tragedii nie ma....

Adam M.

Nie lepiej porządnie zaizolować podłogę i zostawić grzejnik, który ma tą przewagę nad podłogówką, że biura używasz przez 8-10 (?) godzin dziennie i tyleż grzejesz, a podłogówki nie ma sensu wyłączać na noc czy weekend? A jak zawieje i zamiecie i wejdzie ci paru klientów po sobie, zimna pomieszczenie naciągnie to podłogówką czy kaloryferem szybciej dojdziesz do pożądanej temperatury?

Zresztą podłogówka nie jest remedium na ciągnięcie od gruntu, nie ma sensu walczyć ze skutkiem, skoro możesz z przyczyną.