Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z odpadającym tynkiem

Recommended Posts

Witam serdecznie :)

Przygotowałem ściany pod tapetowanie i natrafiłem na spory problem.

Ale zacznijmy od początku, mieszkanie w bloku z wielkiej płyty, 2 ściany miałem pomalowane farbą i 2 pokryte tapetą.

Zerwałem starą tapetę i razem z tapetą poleciała stara farba i odkryła suchy tynk (na oko wygląda jak jakaś tania gładź) tak więc zebrałem się w sobie i zeskrobałem całą farbę ze ścian, załatałem dziury szpachlą i całość zagruntowałem uniwersalnym gruntem.

24 godziny później podczas nakładania kleju na ścianę (metylen do tapet winylowych), stara gładź zaczęła się złuszczać odsłaniając betonowe podłoże.

Spróbowałem kilku prób z tym podłożem i w ramach testu pomalowałem kawałek ściany farbą emulsyjną i również tynk zaczynał odchodzić.

Proszę Was o pomoc co mam z tym zrobić.

Pozdrawiam

Damian

Witam

Wygląda na to, że odspajająca się gładź nakładana była na betonowe płyty bez ich prawidłowego gruntowania. Jest to dość częsty problem bo spotkałem się z nim również osobiście podczas swojego remontu. W tej sytuacji możesz spróbować zastosować porządny grunt głębokopenetrujący lub niestety zerwać wszystko do surowej ściany, zagruntować środkiem do gruntowania takich podłoży i następnie nałożyć nową gładź. To jest wg mnie jedyna opcja. Do wzmocnienia słabej gładzi możesz spróbować naszego produktu FAST GRUNT G. Jest on produkowany na drobnocząsteczkowej żywicy akrylowej i ma dość dużą siłę penetracji. Z własnego doświadczenia nie wróżę jednak wielkiego sukcesu i chyba bez usunięcia tego podłoża się nie obejdzie.

Odspajajacych się warstw od podłoża, nie gruntuje się a usuwa:-)

Taki stan jak opisujesz nie koniecznie wyszedł za sprawa źle przygotowanego podłoża płyt b. Zła wentylacja wczasie użytkowania, czy też wykończenie było robione w złych warunkach temperaturowo wlgotnosciowych.

Drogi Forumowiczu,

Zgadzam się, że jeśli coś się odspaja to trzeba to usunąć. Znam jednak przypadki gdzie przy użyciu dobrej jakości preparatu głębokopenetrującego można wzmocnić naprawdę słabe podłoża. Warto więc spróbować.

Co do przyczyn odspajania się gładzi to szczerze nie słyszałem, aby wpływ na to miał brak odpowiedniej wentylacji pomieszczeń :confused:

Pisząc o źle przygotowanym podłożu nie miałem na myśli wyłącznie słabej jego przyczepności ale również jego wysoką wilgotność, która mogła osłabić związanie jej z podłożem.