Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem przy studni wierconej!!!

sebaaa88

Recommended Posts

Witam:)

Zdjęcie0260.jpg

Skonstruowałem i zrobiłem sobie taka maszynke jak na zdjęciu powyżej:)

Miałem i dalej mam ambitne plany wiercić nią studnie pod wode i różne inne takie odwierty...

Rozpocząłem wiercenie u siebie na działce (mam już dwie sztyce wbite na głębokość około 7metrów) ale chce uzyskać większy pobór wody jak i również wypróbować maszynę na jaka max. głębokość wywierci.

Problem mój jest następujący od głębokości 3,90m w piasku mam wode, zszedłem wierłem ślimakowym na głębokość 7,20 gdzie dalej jest piasek ale gdy zdąże wyciągnąć wiertło odwiert już zas jest do głębokości 3,8-3,9m zamulony.

Wydaje mi sie że maszyna ma wielkie możliwości gdyż zejście na te 7 metrów zajęło mi z 10 min ale brak mi wiedzy i technologii:( :confused:

Jest podobno coś takiego jak wiercenie w rurze osłonowej.... czy ktoś wie jak to krok po kroku wygląda??? Lub też może mi zaproponować inna technologie wiercenia która sprawdzi sie w moim terenie???

Chciałbym spróbować uzyskać wode z tego płytkiego pokładu jak i również jeszcze z niższego(robiąc dwie studnie rzecz jasna).

Z góry dziękuje za wszelką pomoc:):)

Bastek

Zdjęcie0260.jpg

Po pierwsze panie kolego pojęcie mam bardzo duże o geologii.

Skończyłem szkołę częściowo po tym kierunku i pracuje cały czas przy odwiertach poziomych i rzadziej pionowych.

Uprawnienia mam na wiertnice RTG 18 jeśli coś Ci to mówi i moge wiercić pale do fi 800.

Studni może nie wierciłem ale to nic złego jęsli ktoś chyba chce sie doinformować i douczyć??

Dzięki pomimo wszystko chociaż nie o taka pomoc mi chodziło.

Licze na dalszą pomoc, konkretną pomoc

Nie wierce w rurze osłonowej, robie tylko do 15m i typu CFA kolumny DSM pale przemieszczeniowe jet grouting i ścianki z grodzic stalowych ale to nie o tym tu jest mowa.

Poza tym to jest zupełne inne wiercenie niż Ci czarodzieje od studni. Tu maszyna ma 54tony i robi co ze chce w ziemii. A skoro ludzie daja sobie rade recznymi świdrami wywiercić studnie to ja też dam sobie rady. Wiec słucham....

Dziękuje a coś o technologii wiercenia dowiem sie?? PROSZE...

Czy to urządzenie do wiercenia ma choć homologację, czy atest z urzędu górniczego?

Poza tym co innego wiercenie pod pale - czyli dla budownictwo, a co innego wiercenia ujęciowe - hydrogeologiczne.

Do wiercenia otworów pod ujęcia wód podziemnych należy posiadać uprawnienia górnicze wydane przez Urząd Górniczy nadzorujący prace wiertnicze.

A tak w ogóle to warto się doszkolić w dziedzinie WIERTNICTWO. Są w tym zakresie szkoły techniczne które tego uczą. Nawet ja jako geolog na studiach miałem taki przedmiot.