kristo1973 17.11.2012 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 WitamKomin z cegły pełnej klinkierowej. Do niego będzie podpięty kominek otwarty.Biorę sie za izoację poddasza, wełna mineralna i drewniana podbitka.Jak bardzo może się nagrzać taki komin na wysokości ok 5m?Zakładam że przy kominie powinienem zastosować jakąś wełne niepalną, jaką polecacie?Czy podbitkę oddzielić od komina jeszcze jakąś izolacją?Jeśli chodzi o odległość komina od drewna to już sam nie wiem. Znalazłem informację że 30cm, 15cm i 10 cm.Z góry dziękuje za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.11.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Przepisy się pogubiły . 30cm i 15cm dotyczyły kominów ceglanych, przy czym mierzy się od strumienia dymu (wewnętrzna krawędź kanału dymnego). 30 cm do drewnianych elementów konstrukcyjnych budynku, 15 do pozostałych. Natomiast 10 cm to założenia dla kominów systemowych i tu mierzymy od krawędzi zewnętrznej komina. Czyli jak masz drewnianą podłogę w domu, musisz sobie zostawić "luzik" na 10 cm . Komin do którego podłączony jest kominek otwarty, nie stanowi zagrożenia z powodu nagrzewania się. Warunkiem jest oczywiście dbanie o jego czystość, by uniknąć pożaru sadzy. Takie kominki działają przy pokaźnej nadwyżce powietrza do spalania, więc dym ma dwu - trzy krotnie niższa temperaturę od tej, produkowanej przez wkłady kominkowe. Ważniejsze dla Ciebie może być zadbanie o dostarczenie odpowiedniej ilości powietrza do pomieszczenia wyposażonego w otwarty kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1973 18.11.2012 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Dziękuję za odpowiedź.O ilość powietrza się nie obawiam, oprócz nawiewników w oknach mam osobne doprowadzenie powietrza do kominka z zewnątrz. O ile pamiętam fi 150.Co do odległości krokwie mam w odpowiedniej odległości, ale jedna z łat jest chyba za blisko - będę musiał ją wyciąć.15 do pozostałych? Na przykład podbitka? To by znaczyło, że powinienem zostawić 3cm luzu.Nie chce zostawiać "dziury" ale może przymocuję płytę szamotową taką jak do izolacji wkładów kominkowych. Czy to dobry pomysł?I co polecicie jako ocieplenie pod membraną dachową przy kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 19.11.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Z tego co ja się orientuję, to komin powinien być otynkowany (zarapowany) i zaizolowany wełną. Co do "luzów" -też powinny być.Ale... o tym dużo w tematach o kominach. Pewnie juz znalazłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1973 19.11.2012 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Problem polega na tym że wiedzy jest pełno na forum, gorzej z usystematyzowaniem. W sklepach jest to samo, albo gorzej. Produktów pełno ale coś się o nich dowiedzieć... Aktualnie prubuję znaleźć jakąś wełnę w przystępnej cenie, która będzie niepalna. Dobrze jest mieć zaufany sklep albo skład budowlany gdzie zawsze znajdzie się fachowiec. Ja niestety jeszcze na taki nie trafiłem. Korzystam głównie z marketów budowlanych a tam w większości pracownicy są przypadkowi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts