okojan 18.11.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Otwór drzwi tarasowych 3100 x 2200.W jednym z salonów renomowanego producenta ( mam ofertę na drzwi 3070 x 2200- dzielone na pół, czyli 1535 cm bedzie ruchome)powiedziano mi, ze nie bedzie problemu z przesuwaniem drzwi w systemie PSK.Jak to jest w rzeczywistości? Czy przy takim wymiarze podejmuje duże ryzyko zamawiając te drzwi? Na stronie tegoż producenta piszą, ze bez problemu przesuwa sie skrzydło nawet 1600 cm i do takich wymiarów takie drzwi wykonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 18.11.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) Jeśli w tych drzwiach będzie zastosowany tzw automat to będzie się to otwierać i zamykać bez większych problemów. Wielkość takich drzwi ograniczają max długości profili, jeden z moich dostawców robi np na Schuco max 3000mm szerokości, za to na Rehale już 3200mm. Edytowane 18 Listopada 2012 przez ClNEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 19.11.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Witam, za tydzień montaż okien. Pogoda powinna dopisać. Więc bardzo się cieszę. Dużo już wiem o montażu okien z tego forum, jedna rzecz jeszcze mnie zastanawia:drzwi balkonowe z okuciem hks (psk) szerokość 215cm. Czy klocki podporowe powinny być tylko pod słupkami? czy co 50 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 19.11.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Każda suwanka powinna być podparta co 40-50cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 19.11.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Każda suwanka powinna być podparta co 40-50cm Wg producentów okuć podparcie powinno być na całej szerokości (ciągłe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 19.11.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno zauważyłem. Mam instrukcje montażu dla profili Brugmann oraz zalecenia ITB odnośnie rozstawu kotew. Jest różnica w odstępach mocowań poziomych części ościeżnicy. Wg Brugmanna nie potrzeba w poziomie kotwy ok 15 cm od narożnika. Teraz to nie wiem czy mam starą instrukcję czy też producent wie co pisze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.11.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Witam Dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno zauważyłem. Mam instrukcje montażu dla profili Brugmann oraz zalecenia ITB odnośnie rozstawu kotew. Jest różnica w odstępach mocowań poziomych części ościeżnicy. Wg Brugmanna nie potrzeba w poziomie kotwy ok 15 cm od narożnika. Teraz to nie wiem czy mam starą instrukcję czy też producent wie co pisze:) moje zdanie w temacie rozbieżności, we wszelakich instrukcjach, normach itp - robisz dla siebie, stosuj najbardziej rygorystyczne !!! robisz dla innych - stosuje dokładnie te same !!! albo nie rób tego wcale Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 19.11.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) Jeszcze jedno zauważyłem. Mam instrukcje montażu dla profili Brugmann oraz zalecenia ITB odnośnie rozstawu kotew. Stosuj się do instrukcji producenta twoich okien. On zna swoje wyroby najlepiej i to on udziela gwarancji. robisz dla siebie, stosuj najbardziej rygorystyczne !!! Nadgorliwość gorsza od... A "naddyblowość" kończy się pękaniem zgrzewów Edytowane 19 Listopada 2012 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 20.11.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie:Przy oknie powiedzmy 1x1m to ile powinno być kotw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 20.11.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 przeczytaj jeszcze raz instrukcję będziesz miał podane ile od narożnika ma być pierwsza a później odległość max następnej czyli100cm szerokości przyjmując że kotwa ma być 15cm od narożnika to pozostaje ci 70cm pomiędzy jedna a drugą trzymając się tej wersji takie okno powinno mieć 8 dybli,kotew czy na co tam będą montować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 20.11.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie myślałem, ze 8 kotew wejdzie. A w przypadku okna powiedzmy 0,7mx0,7m też 8 kotew się daje ? Czy to już nadgorliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 21.11.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie myślałem, ze 8 kotew wejdzie. A w przypadku okna powiedzmy 0,7mx0,7m też 8 kotew się daje ? Czy to już nadgorliwość? Również 8. odległość między jedną a drugą jest po prostu mniejsza. a jak będziesz miał 0,5x0,5 też 8:) (tak za wczasów powiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 26.11.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Witam, u mnie już prawie wszystkie okna zamontowane. Trafiłem nawet na dobrych montażystów. Zastanawiam, się czy pod ruchomym słupkiem w drzwiach balkonowych, trzeba dać kliny?- wydaje mi się, że nie ale pewien nie jestem. Kilka kotew jest w odległości mniejszej niż te 15 cm (jakieś 11cm) czy mają to poprawić czy też może zostać? W ogóle niech ktoś mądry mi wytłumaczy dlaczego kotwa nie może być przy samym narożniku, tylko akurat minimum 15 cm od narożnika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 26.11.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Zastanawiam, się czy pod ruchomym słupkiem w drzwiach balkonowych, trzeba dać kliny?- wydaje mi się, że nie ale pewien nie jestem. Trzeba, nawet co 30cm. W słupku ruchomym bardzo ważne są kliny pod spodem po bokach, (niezgodnie z instrukcjami) powinny być nie więcej niż 10cm od naroży W bardzo ciężkich ja daję bezpośrednio pod pionową belką ożcieżnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 26.11.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Może niefortunnie napisałem, w temacie o psk, bo chciałem go kontynuować. Ale to są zwykłe drzwi balkonowe. Myślałem, że podpiera się tylko przy pionowych słupkach, żeby profil się nie wygiał. Tylko nie wiem jak, ze slupkiem ruchomym.A w przypadku psk o szerokości 2.15m. To wystarczy podeprzeć w narożnikach, pod słupkiem oraz jeszcze po jednym klinie pomiędzy narożami a słupkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 26.11.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) ...... Usunięte z powodu błędnie zrozumianego pytania nie załapałem, że chodzi o balkon a nie okno Edytowane 26 Listopada 2012 przez ClNEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 26.11.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Jak dla mnie, podpieranie okna pod słupkiem ruchomym jest zbędne. Zdanie każdy ma swoje i każdy za swoje montaże odpowiada Po iluś tam nadepnięciach na ościeżnicę dorosłego chłopa może piana w tym miejscu się odspoić od profilu , to nie taśma rozprężna. Zresztą zależy to od wielu rzeczy, czy sama ościeżnica czy skręcona z profilami bazowymi, czym uszczelniane (a nuż rozprężną?) itd. Kilka klinów więcej a śpimy spokojniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 26.11.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 W Vademecum Aluplastu napisane jest, że w przypadku drzwi szerszych niż 1metr, należy je podeprzeć. Oczywiście to są zalecenia ale powiem montażystom, aby dali kliny, nie zrozumiałem twojej wcześniejszej wypowiedzi IVO, wystarczy jak dam klin centralnie pod tym słupkiem ruchomym? Bo przy psk to dobrze będzie jak zrobią jak napisałem wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 26.11.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 W Vademecum Aluplastu napisane jest, że w przypadku drzwi szerszych niż 1metr, należy je podeprzeć. Oczywiście to są zalecenia ale powiem montażystom, aby dali kliny, nie zrozumiałem twojej wcześniejszej wypowiedzi IVO, wystarczy jak dam klin centralnie pod tym słupkiem ruchomym? Bo przy psk to dobrze będzie jak zrobią jak napisałem wyżej? Zakładając że to typowa dla s.r. szerokość około 180cm ja bym podparł boki, środek i pośrodku skrzydeł (czyli w 5 punktach) a w przypadku PSK nie jest przesadą klinowanie dołu co 30-35cm. Czy będzie to montowane na profilach bazowych czy zwykłych (jak w oknach) listwach podparapetowych? To bardzo ważne pytanie jeśli chodzi o PSK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szablon 26.11.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Będzie poszerzenie ale 30mm reszta to podmurówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts