sigielki 18.11.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 no właśnie jak w temacie....mieszkanie bedzie oddane dopiero w połowie roku ale juz mamy problemmiaszkanie małe, łazienka malutka 4,5m i wsadzili nam wentylacje na wprost dzwi, tak że miedzy drzwiami a przewidywana umywalką pozostało b. mało miejsca, na planie jest wentylacja ale na Boga nie taka wielka...tego sie w ogole nie spodziewaliśmy w mieszkaniach które do tej pory wynajmowałem, nie widziałem w ogole takich wielkich kominów ( w łazience 0,37 x1,1m, co w 4,5m jest sporym udziałem) troche zawaliłem, bo mozna było troszkę odsunąc ściankę działową i poszerzyć łazienkę, ale nie wiedziałem, że ten caly komin tyle zajmie mam dwa pytania:1 CZy komin wentylacyjny wchodzi w skład powierzchni mieszkania?2. Czy rzuty techniczne mieszkania i wizualizacja znajdujące się na stronie dewelopera stanowia ofertę handlową?(wentylacja na rzucie nie jest zwymiarowana ale w skali w której przedstawione jest mieszkanie jest mniejsza) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 18.11.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Nie wchodzi - wymiary liczysz od ściany do ściany + tynki. W umowie na pewno masz zapisane, o ile % może się bez konsekwencji finansowych zmienić powierzchnia mieszkania po obmiarze końcowym (względem planu wyjściowego). U mnie przybył 1% i nie dopłacałam, u sąsiadki 5% i robiła dopłatę. Bez rzuty łazienki trudno cokolwiek radzić ws. planu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 20.11.2012 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 dziękuję za odpowiedź dzisiaj pojadę dokładnie obmierzyć łazienkę i komin i postaram sie wrzucić plan pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 20.11.2012 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 byłem, zmierzyłem, ciemno już było, ale komin zmierzyłem w miarę dokładnie sytuacja na tle planu wygląda tak jest to rzeczywisty rozmiar komina z zachowaniem skali. Co ciekawe zmierzyłem tez komin piętro niżej i dwa niżej, i tam ma głębokość 25cm (może26), więc zgodnie z planem (10cm niby nic, ale przy tej wielkości sporo) I pytanie: czy taka głebokość komina może być uzasadniona technologicznie? I drugie: czy według Was są podstawy do interwencji u wykonawcy? (niezgodność ze szkicem, różne wymiary na piętrach) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 21.11.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 A czy na innych piętrach nie jest tak, że ściana jest przesunięta i dlatego tylko 25 cm komina wystaje? Dowiedz się u wykonawcy, o co chodzi z tą głębokością u Ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 21.11.2012 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 nie bardzo rozumiemza ścianą jest sąsiednie mieszkanie, układ mieszkań chyba jest niezmienny wentylacja biegnie najpewniej pionowo w linii prostej mieszkania na nizszych pietrach byłyby więc przesunięte o 10 cm, no cóz może....jutro niestety nie mogę, dopiero w piatek postaram sie dowiedzieć czegoś od fachowców pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 01.12.2012 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Mam jeszcze kilka uwag do zgodności mieszkania z planem (otwór na drzwi węższy niż 90cm, w innych, prostopadła ściana dochodzi bezpośrednio do drzwi, bez miejsca na ościeżnicę itp). We wszystkich przypadkach, łącznie z nieszczęsnym kominem wentylacyjnym, na planie jest inaczej. Proszę o podpowiedź na jakie przepisy mogę się powołać. Tak wiecie "znam odpowiednie przepisy i nie zawaham się ich użyć" a nie, że dowiem się że nie dało się inaczej zrobić... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darriusz 07.12.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Jeden komin a tyle problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 08.12.2012 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Jeden komin a tyle problemów. ..tak to jest z kominami, co zrobisz? nic nie zrobisz... technologicznie sprawa sie wyjaśniła, musieli "pogrubic" dodatkową ścianką, żeby móc podpiąc wodę... na dole (tam gdzie jest wężej), sztucznie poszerzyli komin i wolne miejsce dali rury na wodę.. właściwie u nas też mogli tak zrobić i właściwie nie wiem czemu nie zrobili (rozmawiałem z zast. kierownika) inna rzecz mnie "wkurza", jak to jest, że nie buduja zgodnie z projektem?, myślałem że zatwierdzony i sprzedany projekt jest "święty" tzn. niech zmieniają (mogę przyjąć), że czasem jest to konieczne, ale czy nie powinni powiadomić nas o tym wcześniej ? (przecież sami mogliśmy zadecydować czy poszerzyć komin i w którą stronę) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts