Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w łazience, problem z powierzchnią

sigielki

Recommended Posts

no właśnie jak w temacie....

mieszkanie bedzie oddane dopiero w połowie roku ale juz mamy problem

miaszkanie małe, łazienka malutka 4,5m i wsadzili nam wentylacje na wprost dzwi, tak że miedzy drzwiami a przewidywana umywalką pozostało b. mało miejsca, na planie jest wentylacja ale na Boga nie taka wielka...tego sie w ogole nie spodziewaliśmy w mieszkaniach które do tej pory wynajmowałem, nie widziałem w ogole takich wielkich kominów ( w łazience 0,37 x1,1m, co w 4,5m jest sporym udziałem)

troche zawaliłem, bo mozna było troszkę odsunąc ściankę działową i poszerzyć łazienkę, ale nie wiedziałem, że ten caly komin tyle zajmie

mam dwa pytania:

1 CZy komin wentylacyjny wchodzi w skład powierzchni mieszkania?

2. Czy rzuty techniczne mieszkania i wizualizacja znajdujące się na stronie dewelopera stanowia ofertę handlową?(wentylacja na rzucie nie jest zwymiarowana ale w skali w której przedstawione jest mieszkanie jest mniejsza)

pzdr

Nie wchodzi - wymiary liczysz od ściany do ściany + tynki. W umowie na pewno masz zapisane, o ile % może się bez konsekwencji finansowych zmienić powierzchnia mieszkania po obmiarze końcowym (względem planu wyjściowego). U mnie przybył 1% i nie dopłacałam, u sąsiadki 5% i robiła dopłatę.

Bez rzuty łazienki trudno cokolwiek radzić ws. planu.

byłem, zmierzyłem, ciemno już było, ale komin zmierzyłem w miarę dokładnie

sytuacja na tle planu wygląda tak komin.jpg

jest to rzeczywisty rozmiar komina z zachowaniem skali.

Co ciekawe zmierzyłem tez komin piętro niżej i dwa niżej, i tam ma głębokość 25cm (może26), więc zgodnie z planem (10cm niby nic, ale przy tej wielkości sporo)

I pytanie: czy taka głebokość komina może być uzasadniona technologicznie?

I drugie: czy według Was są podstawy do interwencji u wykonawcy? (niezgodność ze szkicem, różne wymiary na piętrach)

pozdrawiam

nie bardzo rozumiem

za ścianą jest sąsiednie mieszkanie, układ mieszkań chyba jest niezmienny

wentylacja biegnie najpewniej pionowo w linii prostej

mieszkania na nizszych pietrach byłyby więc przesunięte o 10 cm, no cóz może....

jutro niestety nie mogę, dopiero w piatek postaram sie dowiedzieć czegoś od fachowców

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Mam jeszcze kilka uwag do zgodności mieszkania z planem (otwór na drzwi węższy niż 90cm, w innych, prostopadła ściana dochodzi bezpośrednio do drzwi, bez miejsca na ościeżnicę itp). We wszystkich przypadkach, łącznie z nieszczęsnym kominem wentylacyjnym, na planie jest inaczej.

Proszę o podpowiedź na jakie przepisy mogę się powołać.

Tak wiecie "znam odpowiednie przepisy i nie zawaham się ich użyć" a nie, że dowiem się że nie dało się inaczej zrobić...

pzdr

Jeden komin a tyle problemów.

..tak to jest z kominami, co zrobisz? nic nie zrobisz...

technologicznie sprawa sie wyjaśniła, musieli "pogrubic" dodatkową ścianką, żeby móc podpiąc wodę...

na dole (tam gdzie jest wężej), sztucznie poszerzyli komin i wolne miejsce dali rury na wodę..

właściwie u nas też mogli tak zrobić i właściwie nie wiem czemu nie zrobili (rozmawiałem z zast. kierownika)

inna rzecz mnie "wkurza", jak to jest, że nie buduja zgodnie z projektem?, myślałem że zatwierdzony i sprzedany projekt jest "święty"

tzn. niech zmieniają (mogę przyjąć), że czasem jest to konieczne, ale czy nie powinni powiadomić nas o tym wcześniej ?

(przecież sami mogliśmy zadecydować czy poszerzyć komin i w którą stronę)

pzdr