niciacia 15.04.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Zojka, cos Ty . Po prostu budujesz dom zgodnie ze swietymi zasadami, ktorych nie mozna lekcewazyc. No ale chyba małe grzechy można popełniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 15.04.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Witam wszystkich. Przez przypadek zacząłem niepotrzebnie nowy temat w "Wymianie doświadczeń", a pytanie powinno trafić tutaj. Pytam więc pokornie:muszę działkę podwyższyć o około 80 cm. Planuję to zrobić na jesieni, a w połowie przyszłego roku rozpocząć budowę. Czy w związku z tym tez przed podwyższeniem wypadałoby zdjąć humus, czy może okres ok.8 miesięcy starczy aby wszystko pod spodem zgniło i dobrze osiadło?Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 15.04.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Myślę, że to zależy od humusu. Jak masz piaszczysty grunt, chwasty i perz to wystarczy a jak czarnoziem, glinę lub torf to nie. Jak humus wyjątkowo dorodny to i tak czeka cię wyciąganie z środka fundamentów, koszty i kłopoty. Radzę wyciągać jednak jak już będą fundamenty bo wsypywany piasek powinieneś ubijać warstwami. To się nigdy nie uleży tak dobrze jak byś ubił (no może za 100 lat ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 15.04.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Do mimi31Moja sytuacja była następująca; działka obniżona względem ulicy i działek sąsiednich o około 60 do 40 cm; w najgłębszym miejscu okresowo stoi/stała woda, spływała z działek sąsiednich plus glina na nizszym pozimie. Moje doświadczenia; Pierwsza moja decyzja (do rozwazenia przez ciebie); wykorzystać fakt że w lutym (w moim przypadku) gleba jest zmarźnięta i wywrotki się nie zakopią, nie rozjeżdżą działki, zacząć zwozić ziemię ale dobrą jak do ogródka w miejsca gdzie ma być w przyszłosci ten ogródek (i następnie rozparcelować za pomocą odpowiedniej maszyny oczywiście też zimą i o ile zmarżnięta ziemia na to pozwala), tam gdzie fundament zostawić jak jest i przed stawianiem fundamentu zdjąć tylko humus w tym miejscu. Plan zakończył się porażką. Przy czwartej wywrotce się zakopali pomimo mrozu. Plan nr 2 (aktualnie w realizacji) Zebrać humus z miejsca gdzie jest planowany fundament. Humus przepchnąć na część ogródkową (razem z tymi 4 wywrotkami "zimowymi") i podwyższyć tym część ogródkową. W pozostałym zakresie obniżonej działki nawieść do oporu gorszej (czytaj tańszej) ziemi. W miejscu gdzie zebrano humus zrobił mi się krater (40 cm zebranego humusu plus wcześniejsze obnizenie działki). Zasypałem piachoziemią aż złapałem mniej więcej poziom ulicy. To co wyjdzie z wykopu w trakcie fundamentu wsypię do srodka (tę ziemię którą przywożę - nadaje się do zagęszczenia, resztą obsypie dookoła co by mieć lekką górkę wokół domu). Co koniecznie musiałem zrobić;1. przekalkulować koszty,2. znaleźć dobrego operatora koparki (mój mnie chyba uratował),3 szukać taniej ziemi do podwyższenia ( może być z wykopu ale czysty bez gruzu i gliny),4. szukać okazji do ziemi za (pół)darmo np. z wykopu ale będąc przy tym bardzo ostrożnym (glina która na wywrotce moze nie być widoczna) Ponadto; nie bardzo wierzę że humus zgnije i osiądzie - raczej wyjdzie ci na wierz i będziesz miał po prostu gorszy, grubszy humus; ponadto sprawdź ceny ziemi w typie humusu - myślę, że wtedy go na pewno zbierzesz. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emisia 15.04.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 ojejku! a u mnie to było tak: facet powiedział że bierze 65 zł/h - najdrożej z dotychczas zapytanych ale zabraliśmy go na działkę pokażać mu miejsce i o co chodzi, a on stwierdził, że nie widzi tu roboty za więcej niż 300. umówiliśmy się na za 2 dni przyjechał parę minut przed czasem i wykopał: 50 mb fundamentu o gł. 1 metr dół głęboki na 2,8 metra o dł. 5 a szer. 2,2 m pod zbiorniki oczyszczalni ścieków podjazd z drogi na działkę-taki "lejek" od drogi 9 m wyryte w skarpie wys. ok. 0,8 m zwężające się do 4 metrów z wyprofilowaniem spadku na długości ok. 25 metrów i tak ziemia to sama tłusta i mokra glina - nie chciała wylatywać z łyżki dół pod oczyszczalnię poniżej 1 m okazał się litą skałą wapienną, którą tą łychą darł i kruszył za wszystko policzył wg czasu po cenie jw czyli:6 godzin kopania non stop x 65 zł = 390 zł jestem bardzo zadowolona do dużego kopania nigdy nie bierzcie koparki ostrówek, bo to się w ogóle nie opłaca a może się w trakcie okazać, że są niespodzianki - jak u nas skała lita, które dla takiego ostrówka są nie do przebrnięcia powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 15.04.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Jak czytam Wasze posty, to az mnie zazdrosc bierze, ze macie tyle klopotów z humusem!U mnie jest 200% gliny i humusu ani sladu. Za piasek zaplacilam 4000zl.Ile zaplace za czarnoziem na reszte dzialki,bo przeciez na tej glinie nic nie rosnie - nie chce mi sie myslec?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 16.04.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 po co sie tyle rozpisywać? koniecznie usuńcie humus, żeby wam topola nie wyrosła w kuchni...nwojtek - twojego fachowca od fundamentów ja bym nie zwolnił, ale bym go wylał...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 16.04.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Może jesteście z Górnego Śląska (Tychy) - ja chętnie ten humus wezmę do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arogantisch 16.04.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 humus powinien byc usuniety... pomijam juz takie aspekty że bedzie siadać (i to bardzo !!! ), może smierdzieć czy jakies cudo może nam wyrosną w salonie to posadowienie na humusie jest karalne!! nie wolno tak beztrosko się obchodzic z humusem i po porostu umieszczac go np pod podłogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gacek74 16.04.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 U mnie wystapiła konieczność podsypania na prawie połowie działki, więc zerwałęm chumusz poówy działki , równiez pod fundamentami, generalnie , inspektor powinien polecić zerwanie chumusu.....dzięi zerwaniu mogłem podsypać....aż 30 wywrotek ufffffff..no i po budowie będę mógł zsunąc te 6 czrnej ziemi co by trawka dobrze rosła.. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nwojtek 21.04.2004 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 ''Fachowiec '' od fundamentów ma juz zapłacone , a ja już wygrzebałem bryły humusu z piachu , dokopałem się do zasypanego humusu ,który też usunąłem i teraz będę zasypywał piechem. Dzieki za dobre rady. Dobrze , że jesteście. nwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 25.05.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Zastanawialem sie czy nie zdejmowac teraz humusu a pozniej szukac kogos do fundamentow ale widze ze chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie wynajac koparke ktora upora sie z tymi dwoma rzeczam na raz i mam nadzieje ze wyjdzie to taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts