Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie zdjąłem chumusu - czy można go zasypać piachem ?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Przez przypadek zacząłem niepotrzebnie nowy temat w "Wymianie doświadczeń", a pytanie powinno trafić tutaj. Pytam więc pokornie:

muszę działkę podwyższyć o około 80 cm. Planuję to zrobić na jesieni, a w połowie przyszłego roku rozpocząć budowę. Czy w związku z tym tez przed podwyższeniem wypadałoby zdjąć humus, czy może okres ok.8 miesięcy starczy aby wszystko pod spodem zgniło i dobrze osiadło?

Mirek

Myślę, że to zależy od humusu. Jak masz piaszczysty grunt, chwasty i perz to wystarczy a jak czarnoziem, glinę lub torf to nie. Jak humus wyjątkowo dorodny to i tak czeka cię wyciąganie z środka fundamentów, koszty i kłopoty. Radzę wyciągać jednak jak już będą fundamenty bo wsypywany piasek powinieneś ubijać warstwami. To się nigdy nie uleży tak dobrze jak byś ubił (no może za 100 lat :wink: )

Do mimi31

Moja sytuacja była następująca;

działka obniżona względem ulicy i działek sąsiednich o około 60 do 40 cm; w najgłębszym miejscu okresowo stoi/stała woda, spływała z działek sąsiednich plus glina na nizszym pozimie.

Moje doświadczenia;

Pierwsza moja decyzja (do rozwazenia przez ciebie); wykorzystać fakt że w lutym (w moim przypadku) gleba jest zmarźnięta i wywrotki się nie zakopią, nie rozjeżdżą działki, zacząć zwozić ziemię ale dobrą jak do ogródka w miejsca gdzie ma być w przyszłosci ten ogródek (i następnie rozparcelować za pomocą odpowiedniej maszyny oczywiście też zimą i o ile zmarżnięta ziemia na to pozwala), tam gdzie fundament zostawić jak jest i przed stawianiem fundamentu zdjąć tylko humus w tym miejscu.

Plan zakończył się porażką. Przy czwartej wywrotce się zakopali pomimo mrozu.

Plan nr 2 (aktualnie w realizacji)

Zebrać humus z miejsca gdzie jest planowany fundament. Humus przepchnąć na część ogródkową (razem z tymi 4 wywrotkami "zimowymi") i podwyższyć tym część ogródkową. W pozostałym zakresie obniżonej działki nawieść do oporu gorszej (czytaj tańszej) ziemi. W miejscu gdzie zebrano humus zrobił mi się krater (40 cm zebranego humusu plus wcześniejsze obnizenie działki). Zasypałem piachoziemią aż złapałem mniej więcej poziom ulicy. To co wyjdzie z wykopu w trakcie fundamentu wsypię do srodka (tę ziemię którą przywożę - nadaje się do zagęszczenia, resztą obsypie dookoła co by mieć lekką górkę wokół domu).

Co koniecznie musiałem zrobić;

1. przekalkulować koszty,

2. znaleźć dobrego operatora koparki (mój mnie chyba uratował),

3 szukać taniej ziemi do podwyższenia ( może być z wykopu ale czysty bez gruzu i gliny),

4. szukać okazji do ziemi za (pół)darmo np. z wykopu ale będąc przy tym bardzo ostrożnym (glina która na wywrotce moze nie być widoczna)

Ponadto; nie bardzo wierzę że humus zgnije i osiądzie - raczej wyjdzie ci na wierz i będziesz miał po prostu gorszy, grubszy humus; ponadto sprawdź ceny ziemi w typie humusu - myślę, że wtedy go na pewno zbierzesz. Powodzenia.

ojejku! :o

a u mnie to było tak:

facet powiedział że bierze 65 zł/h - najdrożej z dotychczas zapytanych

ale zabraliśmy go na działkę pokażać mu miejsce i o co chodzi,

a on stwierdził, że nie widzi tu roboty za więcej niż 300.

umówiliśmy się na za 2 dni

przyjechał parę minut przed czasem i wykopał:

50 mb fundamentu o gł. 1 metr

dół głęboki na 2,8 metra o dł. 5 a szer. 2,2 m pod zbiorniki oczyszczalni ścieków

podjazd z drogi na działkę-taki "lejek" od drogi 9 m wyryte w skarpie wys. ok. 0,8 m zwężające się do 4 metrów z wyprofilowaniem spadku na długości ok. 25 metrów

i tak

ziemia to sama tłusta i mokra glina - nie chciała wylatywać z łyżki

dół pod oczyszczalnię poniżej 1 m okazał się litą skałą wapienną, którą tą łychą darł i kruszył

za wszystko policzył wg czasu po cenie jw

czyli:6 godzin kopania non stop x 65 zł = 390 zł

jestem bardzo zadowolona

do dużego kopania nigdy nie bierzcie koparki ostrówek, bo to się w ogóle nie opłaca a może się w trakcie okazać, że są niespodzianki - jak u nas skała lita, które dla takiego ostrówka są nie do przebrnięcia

powodzenia :)

Jak czytam Wasze posty, to az mnie zazdrosc bierze, ze macie tyle klopotów z humusem!

U mnie jest 200% gliny i humusu ani sladu. Za piasek zaplacilam 4000zl.

Ile zaplace za czarnoziem na reszte dzialki,bo przeciez na tej glinie nic nie rosnie - nie chce mi sie myslec?!

U mnie wystapiła konieczność podsypania na prawie połowie działki, więc zerwałęm chumusz poówy działki , równiez pod fundamentami, generalnie , inspektor powinien polecić zerwanie chumusu.....dzięi zerwaniu mogłem podsypać....aż 30 wywrotek ufffffff..no i po budowie będę mógł zsunąc te 6 czrnej ziemi co by trawka dobrze rosła..;)

pozdro

''Fachowiec '' od fundamentów ma juz zapłacone , a ja już wygrzebałem bryły humusu z piachu , dokopałem się do zasypanego humusu ,który też usunąłem i teraz będę zasypywał piechem. Dzieki za dobre rady. Dobrze , że jesteście. nwojtek

• 1 month później...