Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość styropianu

cypryski

Recommended Posts

Witam i proszę o poradę.

Zastanawiam się nad grubością styropianu do ocieplenia domu. Ściany zewnętrzne są z cegły silikatowej 18 cm, mogę dać ocieplenie grafitowym styropianem o grubości 15 cm lub 18 cm.

Według dostępnych kalkulatorów:

1) styropian lambda = 0,031 o grubości 15 cm daje współczynnik przenikania ciepła ściany 0,18 W/m2K i całkowity opór cieplny ściany 5,431 m2K/W

2) styropian lambda = 0,031 o grubości 18 cm daje współczynnik przenikania ciepła ściany 0,16 W/m2K i całkowity opór cieplny ściany 6,398 m2K/W

Pozostałe informacje odnośnie domu: powierzchnia użytkowa ok. 160 m2, po podłogach ok. 220 m2, ocieplenie posadzki na gruncie styropian 0,031 o grubości 10 cm (nie mogę więcej :( ), w domu będzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, okna bez nawiewników o współczynniku Uw od 0.8 do 1.1. Zastanawiam się także nad ogrzewaniem podłogowym w całym domu, ale tutaj decyzja jeszcze nie zapadła (nie wiem czy to jest istotne dla potrzeb niniejszego pytania).

Czy w tej sytuacji warto dodać 3 cm styropianu grafitowego?

Będę wdzięczny za podpowiedzi, gdyż nie potrafię obliczyć: a) różnicy w cenie zakupu styropianu b) ewentualnych korzyści z inwestycji w grubszą warstwę styropianu.

Edytowane przez cypryski

Nie, te 12 odnosi się do strat przez ściany. Jak możesz dopłacić te 1,5-2tys więcej, to weź grubszy. Tym bardziej, że masz cienką ścianę. Te pieniądze Ci się zwrócą, choć trochę to potrwa. Gdzieś to obok jest wątek, w którym zastanawiaja się nad sensem 30cm ocieplenia...