pawko_ 18.11.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Ostatnio zasłyszałem, że instalacja w układzie otwartym jest bezpieczniejsza szczególnie przy braku prądu. Czy jest to prawda ?Ja mam instalacę w układzie zamkniętym ponieważ hydraulik powiedział, że wszystko na tym lepiej pracuje i jest bardzo bezpieczna i juz sam nie wiem jak to z tym jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 18.11.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Zawsze instalacja w układzie otwartym jest bezpieczniejsza (przy zagotowaniu wody w piecu nadmiar zawsze ma ujście), za to instalacja w układzie zamkniętym ma dużo innych plusów (nie trzeba dobijać wody bo nie odparowuje, na nanometrze widać od razu czy niema wycieku itd.), odnośnie bezpieczeństwa jak w układzie zamkniętym jest instalacja dobrze zrobiona to nie powinno przy zagotowaniu wody nic się stać, zawsze możesz odłączyć zasilanie kotłowni z sieci i zobaczyć czy piec sam wygaśnie czy muszą zadziałać zabezpieczenia (powinieneś to sprawdzić od razu przy hydrauliku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.11.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 A masz wężownicę schładzającą w kotle, czy tylko kretyna instalatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 20.11.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 A masz wężownicę schładzającą w kotle, czy tylko kretyna instalatora? Nie koniecznie musi być montowana wężownica schładzająca aby było zgodnie z polskimi normami w układzie zamkniętym są też inne rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.11.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 generalna zasada -kocioł na paliwo stałe =układ otwarty .Jeżeli producent w specjalnym dopuszczeniu uzyska zgodę dla danego kotła na układ zamknięty to możnaGeneralnie to bombka,i spokojnie możesz zawiadomić prokuratora .Podpada to pod narażania na utratę życia .Piszę bardzo poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 21.11.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 generalna zasada -kocioł na paliwo stałe =układ otwarty .Jeżeli producent w specjalnym dopuszczeniu uzyska zgodę dla danego kotła na układ zamknięty to można Generalnie to bombka,i spokojnie możesz zawiadomić prokuratora .Podpada to pod narażania na utratę życia . Piszę bardzo poważnie E tam ! Ja bym odrazu zastrzelił hydraulika i zgłosił to jako samoobrone. Są wężownice schładzające, ups'y i napewno jeszcze kilka innych metod zabezpieczenia. Próbowałem różnych awaryjnych sytuacji u siebie (kocioł z podajnikiem w instalacji zamkniętej) i nie widze tu nic niebezpiecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 21.11.2012 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 No to ciekawe rzeczy tu wypisujecie panowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.11.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 (edytowane) E tam ! Ja bym odrazu zastrzelił hydraulika i zgłosił to jako samoobrone. Są wężownice schładzające, ups'y i napewno jeszcze kilka innych metod zabezpieczenia. Próbowałem różnych awaryjnych sytuacji u siebie (kocioł z podajnikiem w instalacji zamkniętej) i nie widze tu nic niebezpiecznego. A jakie są przepisy szanowny kolego w tej materii . Jakie dajesz zawory bezpieczeństwa .? Czy kocioł ma na tabliczce podane ciśnienie maksymalne? Nam nadzieję ,że ciśnienie maksymalne jest większe od ciśnienia otwarcia zaworu.? Tak to można kotły gazowe montować bez wentylacji. Trzeba postawić pomnik hydraulika siedzącego. Zapraszam do poczytania http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3546%3Amontaz-kotla-na-paliwa-stale-w-swietle-obowizujcych-przepisow-bezpieczna-instalacja&Itemid=158&lang=pl Edytowane 21 Listopada 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 21.11.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Proszę bardzo:Jedną ze zmian wprowadzonych w rozporządzeniu z dnia 12 marca 2009 jest sposób montażu kotłów na paliwa stałe. W świetle obecnych przepisów „zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonego w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.11.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Takie można ,ale nie jest ich wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 21.11.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Proszę bardzo: Jedną ze zmian wprowadzonych w rozporządzeniu z dnia 12 marca 2009 jest sposób montażu kotłów na paliwa stałe. W świetle obecnych przepisów „zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonego w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła”. Takie można ,ale nie jest ich wiele Kotłów do 300 kW nie jest wiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 21.11.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Kotłów do 300 kW nie jest wiele? No będzie kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.11.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Zawsze najbezpieczniej zabezpieczyć w układzie otwartym. Pewne rzeczy od strony instalacji np. wymogi gwarancyjne przy danych grzejnikach... może pogodzić instalacja mieszana...Czyli sam kocioł w kotłowni zabezpieczony w ukł.otwartym, wymiennik ciepła i za nim układ zamknięty. To nadal dobre zabezpieczenie kotła. Kolejny krok to wężownica schładzająca, dla mnie o tyle lepsza,że nie dolewa zimnej wody do kotła, ale odbiera tzw energię szczątkową poprzez wężownicę i zrzuca nadmiar. Na polskim rynku jest dwóch producentów tych rozwiązań posiadających badania tego elementu, jeden w instytucie w Brnie a drugi w UDT.Nie ma takiego wpływu na ciśnienie w kotle, mniejszy kłopot z odkładaniem kamienia kotłowego. U mnie na dole tej listy jest zawór DBV (najtańsze rozwiązanie dla zabezpieczenia w ukł.zamk.) dolewający wodę do układu kotłowego, dla mnie ma to sporo minusów, choć jest dopuszczone. Generalnie problem z tymi zabezpieczeniami jest taki,że zależą od działania danego zaworu, oby zawsze działał, jak będzie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 21.11.2012 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 No mam kocioł rbr 11kw czyli daleko mu do 300 Producent tego kotła dopuszcza go do instalacji zamkniętej pod warunkiem posiadania zaworu dvb-t. Pytanie co jeszcze trzeba spełnić by było to bezpieczne w przypadku braku zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.11.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Zrób zgodnie z instrukcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 21.11.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Przy braku zasilania zabezpieczy Cię UPS, tylko nie taki od kompa a specjalny z sinusoidą na wyjściu i do tego jakiś akumulator samochodowy np.50Ah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 21.11.2012 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Tak jest zrobione. Ale czy mam czego się obawiać podczas braku dostawy prądu ? Bo wtedy chyba wszystkie zabezpieczenia nie działają ? Chyba, że źle rozumuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 21.11.2012 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 W jakiej cenie taki zestaw ? Czy koncentrować się na jakiejś konkretnej firmie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 21.11.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 zawór dbv zadziała bez prądu to raz dwa widziałem w necie skutek wybuchu kotła w układzie otwartym bo ... naczynie na strychu zamarzło !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 21.11.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Jak masz zamontowany zawór DBV lub wężownice schładzającą to nie musisz się za bardzo obawiać, są to urządzenia mechaniczne i w razie braku prądu wystarczą. Zresztą nie chodzi o brak prądu tylko uszkodzenie jakieś części sterownika powodujące że piec zacznie gotować wodę, normalnie piec powinien przy braku prądu sam wygasnąć bo silnik podajnika nie poda paliwa. Można dodatkowo się zabezpieczać montując nawet małego UPS-a tylko włączyć go poprzez przekaźnik pod samą pompę obiegową i jak masz alarm z powiadomieniem GSM to możesz wyprowadzić informacje o braku sieci i o przekroczeniu temperatury np.70C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts