Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka jest najlepsza instalacja na paliwo stałe w układzie zamkniętym czy otwartym ?

pawko_

Recommended Posts

Ostatnio zasłyszałem, że instalacja w układzie otwartym jest bezpieczniejsza szczególnie przy braku prądu. Czy jest to prawda ?

Ja mam instalacę w układzie zamkniętym ponieważ hydraulik powiedział, że wszystko na tym lepiej pracuje i jest bardzo bezpieczna i juz sam nie wiem jak to z tym jest...

Zawsze instalacja w układzie otwartym jest bezpieczniejsza (przy zagotowaniu wody w piecu nadmiar zawsze ma ujście), za to instalacja w układzie zamkniętym ma dużo innych plusów (nie trzeba dobijać wody bo nie odparowuje, na nanometrze widać od razu czy niema wycieku itd.), odnośnie bezpieczeństwa jak w układzie zamkniętym jest instalacja dobrze zrobiona to nie powinno przy zagotowaniu wody nic się stać, zawsze możesz odłączyć zasilanie kotłowni z sieci i zobaczyć czy piec sam wygaśnie czy muszą zadziałać zabezpieczenia (powinieneś to sprawdzić od razu przy hydrauliku).

generalna zasada -kocioł na paliwo stałe =układ otwarty .Jeżeli producent w specjalnym dopuszczeniu uzyska zgodę dla danego kotła na układ zamknięty to można

Generalnie to bombka,i spokojnie możesz zawiadomić prokuratora .Podpada to pod narażania na utratę życia .

Piszę bardzo poważnie

generalna zasada -kocioł na paliwo stałe =układ otwarty .Jeżeli producent w specjalnym dopuszczeniu uzyska zgodę dla danego kotła na układ zamknięty to można

Generalnie to bombka,i spokojnie możesz zawiadomić prokuratora .Podpada to pod narażania na utratę życia .

Piszę bardzo poważnie

E tam ! Ja bym odrazu zastrzelił hydraulika i zgłosił to jako samoobrone. Są wężownice schładzające, ups'y i napewno jeszcze kilka innych metod zabezpieczenia. Próbowałem różnych awaryjnych sytuacji u siebie (kocioł z podajnikiem w instalacji zamkniętej) i nie widze tu nic niebezpiecznego.

E tam ! Ja bym odrazu zastrzelił hydraulika i zgłosił to jako samoobrone. Są wężownice schładzające, ups'y i napewno jeszcze kilka innych metod zabezpieczenia. Próbowałem różnych awaryjnych sytuacji u siebie (kocioł z podajnikiem w instalacji zamkniętej) i nie widze tu nic niebezpiecznego.

A jakie są przepisy szanowny kolego w tej materii .

Jakie dajesz zawory bezpieczeństwa .?

Czy kocioł ma na tabliczce podane ciśnienie maksymalne?

Nam nadzieję ,że ciśnienie maksymalne jest większe od ciśnienia otwarcia zaworu.?

Tak to można kotły gazowe montować bez wentylacji.

Trzeba postawić pomnik hydraulika siedzącego.

Zapraszam do poczytania

http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3546%3Amontaz-kotla-na-paliwa-stale-w-swietle-obowizujcych-przepisow-bezpieczna-instalacja&Itemid=158&lang=pl

Edytowane przez hydraulik_

Proszę bardzo:

Jedną ze zmian wprowadzonych w rozporządzeniu z dnia 12 marca 2009 jest sposób montażu kotłów na paliwa stałe. W świetle obecnych przepisów „zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonego w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła”.

Proszę bardzo:

Jedną ze zmian wprowadzonych w rozporządzeniu z dnia 12 marca 2009 jest sposób montażu kotłów na paliwa stałe. W świetle obecnych przepisów „zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonego w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła”.

Takie można ,ale nie jest ich wiele

Kotłów do 300 kW nie jest wiele?

Zawsze najbezpieczniej zabezpieczyć w układzie otwartym.

Pewne rzeczy od strony instalacji np. wymogi gwarancyjne przy danych grzejnikach... może pogodzić instalacja mieszana...

Czyli sam kocioł w kotłowni zabezpieczony w ukł.otwartym, wymiennik ciepła i za nim układ zamknięty. To nadal dobre zabezpieczenie kotła.

Kolejny krok to wężownica schładzająca, dla mnie o tyle lepsza,że nie dolewa zimnej wody do kotła, ale odbiera tzw energię szczątkową poprzez wężownicę i zrzuca nadmiar. Na polskim rynku jest dwóch producentów tych rozwiązań posiadających badania tego elementu, jeden w instytucie w Brnie a drugi w UDT.

Nie ma takiego wpływu na ciśnienie w kotle, mniejszy kłopot z odkładaniem kamienia kotłowego.

U mnie na dole tej listy jest zawór DBV (najtańsze rozwiązanie dla zabezpieczenia w ukł.zamk.) dolewający wodę do układu kotłowego, dla mnie ma to sporo minusów, choć jest dopuszczone.

Generalnie problem z tymi zabezpieczeniami jest taki,że zależą od działania danego zaworu, oby zawsze działał, jak będzie potrzebny.

Jak masz zamontowany zawór DBV lub wężownice schładzającą to nie musisz się za bardzo obawiać, są to urządzenia mechaniczne i w razie braku prądu wystarczą. Zresztą nie chodzi o brak prądu tylko uszkodzenie jakieś części sterownika powodujące że piec zacznie gotować wodę, normalnie piec powinien przy braku prądu sam wygasnąć bo silnik podajnika nie poda paliwa. Można dodatkowo się zabezpieczać montując nawet małego UPS-a tylko włączyć go poprzez przekaźnik pod samą pompę obiegową i jak masz alarm z powiadomieniem GSM to możesz wyprowadzić informacje o braku sieci i o przekroczeniu temperatury np.70C.