yahu83 19.11.2012 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Bo serwisant powiedział że powinna być ponad 60 stopni dla ochrony przed korozją a bieżące potrzeby regulować zaworem 3d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yahu83 20.11.2012 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Jaka jest różnica czy zetka czy branie powietrza bezpośrednio z kotłowni przez uchylone okienko? I tu i tu powietrze jest przecież dostarczane bezpośrednio z zewnątrz. Zresztą przyobecnych temp w kotłowni jest spokojnie z 15 stopni, więc owietrze jakie pobiera piec nie ma temp arktycznej.Tak samo ocieplnie piwnicy ktora pełni jedynie funkcje przechowalni różnych rzeczy wydaje mi sie mało sensowna. Oczywiscie ocieplenie parteru ok jako części mieszkalnej.Równie dobrze mogę obłożyć wełna sam piec ale jak juz pisalem jego ścianki są chłodne więc nie grzeje raczej piwnicy, w miarę ciepły jest jedynie czopuch i drzwiczki paleniska ale też nie przesadnieNie wiem jednak ile ciepla idzie w komin, moze jakiś odczyt temp spalin dał by odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Jaka jest różnica czy zetka czy branie powietrza bezpośrednio z kotłowni przez uchylone okienko? I tu i tu powietrze jest przecież dostarczane bezpośrednio z zewnątrz. Zresztą przyobecnych temp w kotłowni jest spokojnie z 15 stopni, więc owietrze jakie pobiera piec nie ma temp arktycznej. piec pobiera do spalania kilkaset m3 powietrza na godzinę, na to miejsce napływa znacznie zimniejsze niż te 15*... a skoro utrzymuje sie taka temperatura to znaczy że piec na bieżąco uzupełnia tą stratę... przy obecnych zewnętrznych nazbiera się ze 30-40kwh na utrzymanie tych 15*, czyli masz już połowę twojego zużycia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.11.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) w sumie dobrze powiedział punkt w którym zaczyna się wykraplać woda to zdaje się 55 oC więc te 60oC to bezpieczna wartość choć zapewne i 57 byłoby ok Moim zdaniem masz stanowczo zbyt wielki kocioł. 20kW by wystarczył no i gdybyś miał jeszcze ocieplone ściany na zewnątrz to zauważyłbyś różnicę. Dla porównania mam powierzchnię grzaną w domu około 180m2 kocioł na ekogroszek 20kW (dla mnie za duży) wystarczyłby około 16kW z tym że on grzeje też CWU. Obecnie jeden zasobnik (3x30kg ekogroszku dobrego ok 28MJ) starcza na około 9dni w domu temp ok 21-21,5oC dom ocieplony 15cm styro + dach 18+5cm wełny Twój kocioł po prostu dużo pali... to podobnie jak z autem z silnikiem przykładowo 1,4l i 3l to drugie weźmie więcej paliwa przy tej samej pokonanej drodze. (to spore uproszczenie ale z grubsza o to chodzi). Samo podtrzymanie u Ciebie więcej zużywa węgla niż w mniejszym kotle. jeszcze jedno... częstsze czyszczenie kotła z sadzy polepsza jego sprawność czyli zmniejsza zużycie węgla Edytowane 20 Listopada 2012 przez pierwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 20.11.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 piec pobiera do spalania kilkaset m3 powietrza na godzinę, na to miejsce napływa znacznie zimniejsze niż te 15*... a skoro utrzymuje sie taka temperatura to znaczy że piec na bieżąco uzupełnia tą stratę... przy obecnych zewnętrznych nazbiera się ze 30-40kwh na utrzymanie tych 15*, czyli masz już połowę twojego zużycia... Połowa zużycia? 40kg *7kwh/kg*0.8=224 kwh na dobę czyli te 30kwh to baaardzo mało! Ale tak to właśnie bywa z uproszczonymi rachunkami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Połowa zużycia? 40kg *7kwh/kg*0.8=224 kwh na dobę czyli te 30kwh to baaardzo mało! Ale tak to właśnie bywa z uproszczonymi rachunkami ... "chłop o gruszce a baba o pietruszce"... wyraźnie napisał że na minimum pobiera 450kg na miesiąc czyli 15kg na dobę... co daje nam 84kwh ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 20.11.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Taaa a czytać umi? Przy obecnych temperaturach tj ok 7 stopni w dzień i przymrozkach w nocy piec zużywa jakieś 40kg groszku na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.11.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Ustawienia kotła zmieniałem na różne sposoby, przeważnie zostaje mniej lub więcej spieków. Piec pomimo tak dużej mocy 38kw, i tak małej temperaturze wody w obiegu ustawionej zaworem 3-drożnym, szybko wytraca temperaturę i dość długo dochodzi do zadanej (63 stopnie, histereza 2 stopnie). Wydaje mi się że przy tej mocy kotła powinien on przy takich ustawieniach praktycznie gotować tą wodę. CWU nie posiadam. Wg mnie przyczyna może być bardzo prosta tzn. kiepski węgiel lub źle ustawiony kocioł. Jaki masz węgiel [nazwa, kopalnia] ? Czy próbowałeś zmniejszyć mocno ilość powietrza [nawet przymykając dmuchawę na 10% i przesłaniając ją potrójnie złożoną ściereczką - często bez tego nic nie zdziałasz gdy sterownik nie ma skutecznej regulacji mocy dmuchawy] ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.11.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Połowa zużycia? 40kg *7kwh/kg*0.8=224 kwh na dobę czyli te 30kwh to baaardzo mało! Ale tak to właśnie bywa z uproszczonymi rachunkami ... 0.8 to sprawność kotła 80% ??? - szczerze wątpię, żeby uzyskiwał >70% - polecam wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yahu83 20.11.2012 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Wg mnie przyczyna może być bardzo prosta tzn. kiepski węgiel lub źle ustawiony kocioł. Jaki masz węgiel [nazwa, kopalnia] ? Czy próbowałeś zmniejszyć mocno ilość powietrza [nawet przymykając dmuchawę na 10% i przesłaniając ją potrójnie złożoną ściereczką - często bez tego nic nie zdziałasz gdy sterownik nie ma skutecznej regulacji mocy dmuchawy] ? Teraz to chyba jest wegiel z Kazimierz-Juliusz, rodzaj groszek I ale miałem już nie jeden, różnice są ale na żadnym nie udało się osiągnąć optymalnego spalania. Mam sciereczką zasłonić dmuchawę? Mój sterownik nie ma możliwości regulowania mocy dmuchawy, jest tylko klapka na wentylatorze. Jak ją zasłonie całkiem to ogień jest bardzo spokojny, jak na ognisku przy bezwietrznej pogodzie i mam wrażenie że wtedy dużo dłużej dochodzi do temp zadanej ale to musiał bym zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Taaa a czytać umi? umi umi... niech sobie wlezie na dach i pomierzy temperatury na wylotach komina i przewodów wentylacyjnych... przy paleniu normalnym (te40kg )i tym tyci tyci (te 15kg )... będzie wiedział gdzie mu węgiel się podziewa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.11.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Teraz to chyba jest wegiel z Kazimierz-Juliusz, rodzaj groszek I ale miałem już nie jeden, różnice są ale na żadnym nie udało się osiągnąć optymalnego spalania. Mam sciereczką zasłonić dmuchawę? Mój sterownik nie ma możliwości regulowania mocy dmuchawy, jest tylko klapka na wentylatorze. Jak ją zasłonie całkiem to ogień jest bardzo spokojny, jak na ognisku przy bezwietrznej pogodzie i mam wrażenie że wtedy dużo dłużej dochodzi do temp zadanej ale to musiał bym zmierzyć. Zasłoń więc dmuchawę prawie całkiem, płomień ma być spokojny a dochodzenie do zadanej ma być wolne. Cyknąłem fotkę pokazującą jak u mnie się pali teraz Pieklorz - podrzuć mi na priv adres email to podeślę także filmik i zobaczysz jak ma się palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.11.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Pieklorz Julian na zwykłej retorcie PPS 50 palił mi się tak http://czp.pl/kociol/nastawy/14.12.2010/index.html i było ok. na sterowniku ST37 Pieklorz Bobrek na zwykłej retorcie PPS 25 palił mi się tak http://czp.pl/kociol/nastawy/12.12.2011/index.html i było b. ok. na sterowniku bruli Zauważ, że w obu przypadkach nadmuch jest mały w okolicach 30 % a nawet mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yahu83 21.11.2012 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Pieklorz Julian na zwykłej retorcie PPS 50 palił mi się tak http://czp.pl/kociol/nastawy/14.12.2010/index.html i było ok. na sterowniku ST37 Pieklorz Bobrek na zwykłej retorcie PPS 25 palił mi się tak http://czp.pl/kociol/nastawy/12.12.2011/index.html i było b. ok. na sterowniku bruli Zauważ, że w obu przypadkach nadmuch jest mały w okolicach 30 % a nawet mniej I tak to powinno wygladać? Wydaje mi sie ze jakoś dużo niedopałków, szczególnie w 2 przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.11.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Czasami udaje się niektórym użytkownikom o wiele lepiej ( zostaje sam popiół i pył) ale głównie to kwestia jakości ekogroszku. W tym drugim przypadku było trochę drobnych żużli i takich spieków kruchych i wypalonych w środku na biało - niedopałków nie było widać. Problem z częściowymi niedopałkami mam w tym roku z ekogroszkiem z KWK Chwałowice ( jest trochę koksujący ) i wymaga długiego leżakowania w retorcie ale nie jest to do końca możliwe jak się chce uzyskać jakąś moc - ale jakieś pośrednie wyjście na razie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts