newyorker 18.11.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Witam. Dom jest z początku lat 60-tych. W przyszłym roku zamierzam ocieplić ściany zewnętrzne styropianem 10 cm. Mam w związku z tym pytanie. Czy skuwać ze ścian stary tynk? Logika podpowiada, że jeżeli jest słaby i w niektórych miejscach się sypie to powinno się go skuć. Jadnak niektórzy "znawcy" twierdzą, że nie powinno się kuć starego tynku. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.11.2012 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Ostukać, to co słabe samo odpadnie.Uzupełnić ubytki w tynku i ocieplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 20.11.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Witam Nawiązując do Twojego pytania przedstawiam poniżej parę wytycznych dot. przygotowywania starego podłoża: - w przypadku występowania trwałego zawilgocenia ścian lub ich fragmentów – usunąćprzyczynę powstawania zawilgocenia i osuszyć miejsca zawilgocone,- usunąć przyczyny ewentualnego zagrzybienia ścian i odgrzybić te miejsca,- oczyścić szczotkami stalowymi z kurzu, pyłu, nalotów glonów i wykwitów przy pomocy preparatu dezynfekcyjnego FAST PROTEKTOR , następnie zmyć wodą pod ciśnieniem,- usunąć za pomocą szczotek drucianych lub piaskowania łuszczącą się farbę lub łuszczącesię wyprawy tynkarskie,- zmyć zatłuszczone i zdobione fragmenty ścian,- gładkim powierzchniom nadać szorstkość przy pomocy szczotek drucianych lubpiaskowania,- farby olejne, emulsyjne i inne o złej przyczepności do podłoża należy usunąć np. przezpiaskowanie,- odbić tynk w miejscach występowania głuchych odgłosów i wykonać nowy,- tynki powierzchniowo uszkodzone należy również usunąć i wyrównać zaprawą,- w przypadku gdyby ościeżnice otworów po ociepleniu ościeży były zasłonięte należy zościeży otworów odkuć tynk w taki sposób aby w miejscu starego tynku było możliwewykonanie ocieplenia ze styropianu o minimalnej grubości 2-3 cm,- uzupełnić ubytki tynku,- w przypadku występowania nierówności uskoków, wgłębień i ubytków o głębokościponad 10mm – miejsca te należy wyrównać zaprawą, Podsumowując, musisz pamiętać, że właśnie od stanu podłoża będzie zależeć w dużym stopniu trwałość wykonanej na nim elewacji. Dlatego też proponuję zwróć uwagę jak będzie to zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 26.11.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Witam. Dom jest z początku lat 60-tych. W przyszłym roku zamierzam ocieplić ściany zewnętrzne styropianem 10 cm. Mam w związku z tym pytanie. Czy skuwać ze ścian stary tynk? Logika podpowiada, że jeżeli jest słaby i w niektórych miejscach się sypie to powinno się go skuć. Jadnak niektórzy "znawcy" twierdzą, że nie powinno się kuć starego tynku. Co Wy na to? Gładzie chcesz? Jak chcesz to moja rada skuj a właściwie przejedz czym twardym po tym tynku i sam będzie spadał. W tych latach to tynkowali piaskiem i wapnem a że wtedy było dużo fachowców to i przeważnie w rogach tego tynku zawsze więcej jest niż na środku ściany. O falach które na tynku przy wódce robionym wyszły nie będę wspominał. Skuj do cegieł i tynkuj na nowo. Ja w swoim 60latku zrobiłem gładzie w jednym pokoju i wiem że żeby to wyrównać to zajmuje więcej czasu niż położenie nowego tynku a który nie odpadnie po wbiciu kołka na obrazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts