pablomoc 19.11.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Witam, Zainstalowałem wkład kominkowy i podłączyłem go do komina stalową czarną rurą. Łączenia na kolankach uszczelniłem uszczelniaczem SUDAL (do pieców i kominków - taki mi doradzili w castoramie). Wszystko z tym uszczelniaczem było ok do momentu napalenia w kominku. Uszczelniacz się złuszczył, popękał i odpadł :/Mimo, że na opakowaniu jest napisane że wytrzymuje do 1000 st. Fakt, nie śmierdzi, nie pali sie ale odpada. Poprawiłem jeszcze raz i to samo. Wydaje mi się że gość który mi to doradził nie miał zielonego pojęcia o tym co mówi. Jaki preparat polecacie do uszczelnienia połączenia rur czarnych stalowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.11.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Raczej to Ty nie masz pojęcia jak go użyć, no bo i skąd zresztą miałbyś to wiedzieć?. Uszczelniać służy do uszczelniania przestrzeni miedzy rurami. stamtąd nie wypadnie, jeśli użyjesz go we właściwy sposób. Uszczelnia się szczeliny rzędu 1-2 mm. Mniejsze same "zajdą", większe... to problem rur, których bym nie kupił. Obecnie dostępne rury nie wymagają uszczelniania, są spasowane w wystarczający sposób, a na pewno nie ma potrzeby mazać ich na wierzchu, tak jak to zrobiłeś. Mastyka ogniotrwała to nie klej. Musi się znaleźć pomiędzy dwoma NIERUCHOMYMI elementami. Z kolei żaden klej nie wytrzyma temperatury i rozszerzalności stali w tym miejscu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 20.11.2012 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 o prosze, szkoda, że Pan w castoramie nie był łaskawy lepiej tego wytłumaczyć. Rury są ładnie spasowane i nie widać szczelin, chciałem poprostu doszczelnić ale jak samo zajdzie to daje spokój. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.11.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Dobrze jest tez kielichami do góry poukładać. Jakby co miało ćknąć, poleci do środka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 20.11.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Witam! Jak się poczyta opis na etykiecie czarnego uszczelniacza, to rzeczywiście można popełnić kilka błędów. To dość pożyteczny środek i jak się przyjmie do wiadomości po prostu, że to jest najnormalniej w świecie ceramiczna zaprawa ogniotrwała (niskoogniotrwała), to będzie łatwiej dojść, gdzie można,a gdzie nie.Rury w chłodniejszych miejscach (do 300st.) można też próbować silikonem ...(mam na myśli środek, na którym napisane jest wyraźnie "silikon", a nie wszystko, co jest w kartuszu) Jak źle to ocenimy, to najwyżej się wykruszy - nie zaszkodzi. Trochę tylko się musimy liczyć jakiś czas z zapachem przypalanej elektryki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 21.11.2012 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 widziałem taki silikon i nawet o nim myślałem ale ten uszczelniacz wydawał mi się lepszy. Pale w kominku nie zabudowanym cały czas i nic się nie dzieje , czujnik czadu i dymu milczy. rury sztywno się trzymają. Jest ok nie trzeba psuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonzooo 07.04.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Soudala używałem też u siebie i od kilku lat nie miałem żadnego problemu, a tym bardziej nic nie popękało, nie stopiło się. Jak mówił ktoś wyżej to raczej kwestia rur i niewłaściwego zastosowania produktu (w castoramie raczej na podróbkę nie trafiłeś, ale na przyszłość polecam zakup na http://www.piankisklep.pl/ - jak masz problem odpowiedzą i doradzą, a ja na niczym się naciąłem do tej pory). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.04.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Soudala używałem też u siebie i od kilku lat nie miałem żadnego problemu, a tym bardziej nic nie popękało, nie stopiło się. Jak mówił ktoś wyżej to raczej kwestia rur i niewłaściwego zastosowania produktu (w castoramie raczej na podróbkę nie trafiłeś, ale na przyszłość polecam zakup na http://www.piankisklep.pl/ - jak masz problem odpowiedzą i doradzą, a ja na niczym się naciąłem do tej pory). Znam ten sklep , sprzedają od dawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts