Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam gotową ściankę działową 3x2,7x10 (szerokość m x wysokość m x grubość cm).

Scianka wykona z karton gipsu, przykręcona do pionowych stelazy oddalonych o jakieś 45cm od siebie z czego w poziomie są jeszcze 3 czy 4 wzmocnienia. Ścianka jest wypełniona ala watą kupowaną na metry. Po środku są wpuszczone drewniane belki na około 1,5x1,5m pod telewizor.

Wszystko ze ścianką jest OK. Telewizor wisi. Tylko teraz podłączyłem sprzęt audio i okazuje się, że ścianka przy odsłuchu cała pracuje i robi za pudło rezonansowe. I teraz moje pytanie brzmi. Czym taką ściankę mogę wypełnić, aby nie było dudnienia?

Wpadłem na pomosł zakupu podłogi w płynie samopoziomującą, którą stopniowo bym wypełniał przestrzeń w ściance. Jednak obawiam się 2 rzeczy.

1) rozmiękczenie karton gipsu.

2) zawaleniem się konstrukcji (taki beton będzie trochę ważył i pytanie czy profile aluminiowe to wytrzymają - sama ścianka może byc nierówno wypełniona, a to będzie oznaczać nierówne obciążenia).

Czy mógłby mi ktoś polecić jakieś rozwiązanie? Jeszcze myślałem o piance ze spray;a, ale to sądzę, że efekt będzie ciut lepszy jak zastosowanie waty.

Pytanie w ogóle czy taki beton w płynie przesiąknie pomiędzy watą na niższe partie i stworzy równą strukturę.

Czy miał ktoś jakieś doświadczenia w podobnej materii? Na co trzeba uważać i czy w ogóle pomysł jest bezpieczny. Czy ścianka się nie zawali?

Nawierty do wlewania robił bym co jakieś miejsce tak aby wcelowywać w puste przestrzenie między profilami.

A i jest jeszcze jedna kwestia jak zachowuje się taki beton podczas wysychania - rozszerza się?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez zygert

Według mnie ciężko będzie to uratować. Możesz spróbować zwiększenie masy ścianki, ale może to nie pomóc. Co do betonu nie spotkałem się z takim sposobem. Może zasypanie jakimś keramzytem lub perlitem? Z reguły ściany z gk to jedno wielkie pudło jeśli chodzi o akustykę. Nie lepiej dostawić obok ściankę z modularnej cegły 9cm? 2 ścianki o różnych drganiach własnych(masach) sprawdziłyby się idealnie.

Betonem nie zalejesz, płyta Ci się wybrzuszy w najlepszym wypadku, ale równie dobrze może rozmięknąć i tak czy inaczej będziesz musiał całość rozbierać.

Jeśli chcesz to ratować (aczkolwiek może być kiepsko), to po pierwsze musisz wymienić wypełnienie ścianki na coś dźwiękoszczelnego (mata wygłuszająca, ewentualnie wełna rockton). Domyślam się też że nie stosowałeś taśmy izolacyjnej z pianki na profilach które stykają się z ścianą, a to również ma wpływ na wibracje.

Uchwyt telewizora postaraj się również odizolować matą od ścianki, to może poprawi się akustyka. W ostateczności kup kino domowe (najtańsze nawet za 300zł dostaniesz) i to załatwi sprawę. Najmniej inwazyjna metoda ;)