Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

naprawa tynku C W

Recommended Posts

Witam. Mam taką prośbę czy ktoś wie, jak naprawic w tynku cementowo wapiennym ubytki (dziury , zadrapania, było też kutę pod rury, itp) Tynk dolina nidy był kładziony i zostało mi 2 worki, ale nie wiem czy normalnie rozrobić i położyć (czym?) i rozetrzeć (czym i jak?) Bardzo będę wdzięczny za wskazówki... Pozdrawiam...

Jeśli te 2 worki wystarczą, to spokojnie można to rozrobić z wodą w wiaderku (na worku powinien być przepis, ile wody zarobowej trzeba dodać).

Nakłada się pacą/kielnią, najlepiej poprzez narzucanie. Wcześniej warto miejsce uzupełniane zmoczyć wodą, aby związać pył.

Jak tynk zwiąże wstępnie (stanie się taki półsuchy i kruchy), to trzeba go zatrzeć pacą z gąbką nasączoną wodą i odciśniętą, żeby się nie lało z niej. Zacierać trzeba do uzyskania równej powierzchni i tak, aby na powierzchni były widoczne ziarenka piasku. Warto nałożyć tego tynku tak, aby zrobiła się taka delikatna górka, bo przy zacieraniu część materiału może odpaść/wypłukać się, lub wniknąć w gąbkę - nawiasem mówiąc najlepiej zaciera się starą gąbką, przesiąkniętą tynkiem ;)

Jeśli zacierka będzie dobra, to po całkowitym wyschnięciu nie powinno być nic widać :)

EDIT: dobre do zacierania są też pace styropianowe.

Witam. Mam taką prośbę czy ktoś wie, jak naprawic w tynku cementowo wapiennym ubytki (dziury , zadrapania, było też kutę pod rury, itp) Tynk dolina nidy był kładziony i zostało mi 2 worki, ale nie wiem czy normalnie rozrobić i położyć (czym?) i rozetrzeć (czym i jak?) Bardzo będę wdzięczny za wskazówki... Pozdrawiam...

Niestety raczej ciężko będzie zrobić tak aby nie było widać różnicy, w związanym tynku c-w nie wetrzesz nowej warstwy, więc będzie widoczne pogrubienie. W miejscach gdzie są duże ubytki np bruzdy na rury będzie jeszcze ciężej bo tynk c-w nie jest odpowiednio plastyczny aby wypełnił takie dziury więc będziesz musiał zrobić to na dwa razy .

Najlepszym pomysłem będzie po prostu na wszystko nałożyć gładź i po kłopocie bo ubytki wypełnisz wtedy gipsem.

Edytowane przez Radosław Krasowski

W bruzdy warto dać siatkę rabitza (to taka metalowa, ocynkowana siatka z sześciokątnymi oczkami) - inaczej tynk będzie spływał. Rury wewnątrz bruzdy trzeba opiankować i zaczekać aż zastygnie (przestanie prężyć). Zwłaszcza podejścia do naściennych przyłączy grzejnikowych są ważne, bo przy montażu może rura uciekać do środka.

PS: Radek, pozwolę się z Tobą nie zgodzić - być może kolorystycznie będzie trochę inaczej, ale przecież nikt nie mieszka w gołych tynkach. Każdy normalny albo to pomaluje, albo zagładziuje, albo otapetuje, czy co mu tam wpadnie do głowy :p Tu o fakturę chodzi, a ta zależy od składu mieszanki, czyż nie? No i o zlicowanie nowego fragmentu ze starym. Na ile razy trzeba będzie nakładać, to nie ma znaczenia - w jednym miejscu uda się za jednym podejściem, w innym trzeba będzie kilka razy. Liczy się efekt końcowy.