Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

Przy składaniu dzisiaj wniosku o PnB , Pani przyjmująca go w starostwie w Ożarowie Maz. zwróciła uwagę, że nie ma na planie zagospodarowania orientacji położenia działki. Na pytanie o co dokładniej chodzi Pani wspomniała coś o mapce w skali np 1:15 tyś lub 1:20 tyś i zaznaczonej na niej lokalizacji działki. Wniosek został przyjęty, ale Pani powiedziała, żeby sobie przygotować coś takiego, żebyśmy mieli to gdy zwróci się do nas osoba zajmująca się sprawą.

Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że projektant wykonujący adaptację pierwszy raz o czymś takim usłyszał, ja nigdzie nie znalazłem w internecie żadnej informacji o takim wymogu czy też oczekiwaniu, ani, żeby ktoś coś takiego załatwiał, a co więcej - nie mam nawet pojęcia skąd miałbym taką mapę wytrzasnąć, żeby spełniała wymogi... W Geodezji Starostwa wnioski mają tylko na standardowe mapy zasadnicze (skala 1:500)

Czy ktoś z forumowiczów z czymś takim się zetknął i mógłby coś podpowiedzieć ?

Szkoda, że architekt nigdy o czymś takim nie słyszał, bo wynika to z rozporządzenia w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego. § 8, punkt 3. Wymagana skala co prawda nie jest konkretnie określona i różnie się ją dobiera w zależności od sytuacji. Generalnie chodzi o pokazanie lokalizacji w nieco szerszym kontekście miasta, gminy, itd. Tak jak napisał powyżej Robert - wystarczy zwykła mapka z zaznaczeniem działki. Ja to zwykle umieszczam na samym rysunku projektu zagospodarowania, gdzieś w rogu np.