Longer86 10.12.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Witam. Pewnie odświerze temat ale chciałem Was zapytać o ocieplenie stropu betonowego... Myśle nad wełną ale nie wiem jaką folie dać. Co doradzacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Longer86 10.12.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Witam. Pewnie odświeże temat ale chciałem Was zapytać o ocieplenie stropu betonowego... Myśle nad wełną ale nie wiem jaką folie dać. Co doradzacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmatjas 09.09.2021 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Witam Kolegów. Trochę odkopię. Pozwolę sobie podpiąć się pod temat i spytać mądrzejszych bo mnie również czeka docieplenie nieużytkowego strychu w domu rodziców (a raczej sporadycznie użytkowanego, tzn. służy za graciarnię i suszarnie). Sytuacja obecna: - dom wybudowany w 1978r, parter nieogrzewany, piętro ogrzewane, strych nieogrzewany; - strop o powierzchni ~105m2, płyta żelbetonowa, lana, zbrojona, grubości ~10cm; - na stropie rozłożona instalacja elektryczna i rurki odpowietrzające CO (będą usuwane w związku z wymianą instalacji CO na gaz); - przykryte polepą (trociny + wapno) ~7cm; - na górze cienka betonowa wylewka ~2..3cm. Nie jestem pewny co do nośności stropu (o ile wiem powinno być chociaż 150kg/m2), stąd szukam rozwiązania w miarę lekkiego. Zakładam: - usunięcie starej wylewki; - usunięcie polepy (choć tego nie jestem całkiem pewien), jest twarda, nierówna i stosunkowo ciężka (~80kg/m2; zważone na wycinku 10x10cm); - nowe pokrycie stropu może mieć do ~25cm. Przestudiowałem wiele wątków i według wiedzy którą wyczytałem (głównie na tym forum), rozważam wykonanie nowej izolacji w postaci (w kolejności warstw od płyty stropu do góry): 1) warstwa wyrównująca (zakrywająca również kable, rurki itp.) -- ~5cm styrobetonu; -- lub ~5cm wysypka z perlitu - czy można po nim chodzić bez niszczenia w trakcie rozkładania kolejnej warstwy? A może perlitobeton? 2) główne ocieplenie: styropian podłogowy EPS 080 grafit, dwie warstwy na krzyż 10(spód)+5(góra)=15cm; montowany na ciasno, szpary pianką. Wełny nie rozważałem ze względu na trudniejsze pokrycie do chodzenia i grubość warstwy. 3) folia budowlana, wywinięta na ścianę + taśma dylatacyjna. 4) warstwa wierzchnia do chodzenia: -- wylewka betonowa półsucha ~4..5cm mixokret, zbrojenie rozproszone (ciężki jest niestety ~100kg/m2); -- lub wylewka z perlitobetonu ~5cm - lekki ale czy wytrzyma okazjonalne chodzenie? -- lub pokrycie OSB3/MFP 9+9=18mm - dwie warstwy położone na krzyż i skręcone (to niestety obecnie bardzo drogie rozwiązanie) Jeszcze pytanka:- jaka frakcja perlitu jest właściwa do poszczególnych warstw i w jakich proporcjach mieszać?- czy zastosowana folia jest właściwa i we właściwym miejscu?- czy przy układaniu styropianu konieczne jest klejenie bokami i/albo do spodniej warstwy? Proszę was o komentarze - poprawcie / wskażcie co lepsze/ może inne rozwiązanie. To wszystko to teoria którą wyczytałem, a bardzo mi zależy na opinii ludzi znających temat z praktyki, żeby uniknąć głupich błędów. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts