Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie betonowej podłogi na strychu

cbdu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 years później...

Witam Kolegów.

Trochę odkopię. Pozwolę sobie podpiąć się pod temat i spytać mądrzejszych bo mnie również czeka docieplenie nieużytkowego strychu w domu rodziców (a raczej sporadycznie użytkowanego, tzn. służy za graciarnię i suszarnie).

Sytuacja obecna:

- dom wybudowany w 1978r, parter nieogrzewany, piętro ogrzewane, strych nieogrzewany;

- strop o powierzchni ~105m2, płyta żelbetonowa, lana, zbrojona, grubości ~10cm;

- na stropie rozłożona instalacja elektryczna i rurki odpowietrzające CO (będą usuwane w związku z wymianą instalacji CO na gaz);

- przykryte polepą (trociny + wapno) ~7cm;

- na górze cienka betonowa wylewka ~2..3cm.

Nie jestem pewny co do nośności stropu (o ile wiem powinno być chociaż 150kg/m2), stąd szukam rozwiązania w miarę lekkiego. Zakładam:

- usunięcie starej wylewki;

- usunięcie polepy (choć tego nie jestem całkiem pewien), jest twarda, nierówna i stosunkowo ciężka (~80kg/m2; zważone na wycinku 10x10cm);

- nowe pokrycie stropu może mieć do ~25cm.

Przestudiowałem wiele wątków i według wiedzy którą wyczytałem (głównie na tym forum), rozważam wykonanie nowej izolacji w postaci (w kolejności warstw od płyty stropu do góry):

1) warstwa wyrównująca (zakrywająca również kable, rurki itp.)

-- ~5cm styrobetonu;

-- lub ~5cm wysypka z perlitu - czy można po nim chodzić bez niszczenia w trakcie rozkładania kolejnej warstwy? A może perlitobeton?

2) główne ocieplenie: styropian podłogowy EPS 080 grafit, dwie warstwy na krzyż 10(spód)+5(góra)=15cm; montowany na ciasno, szpary pianką. Wełny nie rozważałem ze względu na trudniejsze pokrycie do chodzenia i grubość warstwy.

3) folia budowlana, wywinięta na ścianę + taśma dylatacyjna.

4) warstwa wierzchnia do chodzenia:

-- wylewka betonowa półsucha ~4..5cm mixokret, zbrojenie rozproszone (ciężki jest niestety ~100kg/m2);

-- lub wylewka z perlitobetonu ~5cm - lekki ale czy wytrzyma okazjonalne chodzenie?

-- lub pokrycie OSB3/MFP 9+9=18mm - dwie warstwy położone na krzyż i skręcone (to niestety obecnie bardzo drogie rozwiązanie)

Jeszcze pytanka:

- jaka frakcja perlitu jest właściwa do poszczególnych warstw i w jakich proporcjach mieszać?

- czy zastosowana folia jest właściwa i we właściwym miejscu?

- czy przy układaniu styropianu konieczne jest klejenie bokami i/albo do spodniej warstwy?

Proszę was o komentarze - poprawcie / wskażcie co lepsze/ może inne rozwiązanie. To wszystko to teoria którą wyczytałem, a bardzo mi zależy na opinii ludzi znających temat z praktyki, żeby uniknąć głupich błędów.

Z góry dziękuję za pomoc.