Tomek0 19.11.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Witam,Tak jak w temacie, interesuje mnie temperatura w rurach spalinowych czarnych na różnych wysokościach. Szukałem takiej informacji w Internecie, ale bez skutku. Mam świadomość, że zależy to od wkładu kominkowego, opału, ilości opału i wielu wielu innych czynników. Dlatego chodzi mi o takie średnie temp. np. na wysokości 1m od wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.11.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 coś nie wydaje mi się, aby dało się tą średnią uzyskać. W szczególności, że chociażby u mnie rura spalinowa wchodzi w komin jakieś 80cm od wkładu Za dużo czynników na to wpływa, o których nawet wspominasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.11.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) Pisałem o tym : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172514-Taki-sobie-piecyk-ceramiczny ale łatwiej znaleźć tu : http://komineknasz.pl/?p=398 Tyle (955 o C) pewnie trudno Ci będzie osiągnąć, ale może się zdarzyć. Natomiast 800 o C to już normalka przy ostrym paleniu. Edytowane 19 Listopada 2012 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.11.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Witam.Tomku0 ... to jest po prostu niemożliwe do określenia. Natomiast jest jak najbardziej do zmierzenia w każdym jednym kominku. Bo w każdym kominku jak sam z resztą zauważyłeś, będą to temperatury różne ... i to przy każdym niemal rozpaleniu.Można jedynie określić ogólne "zalecenia" co do wysokości temperatury na samym wejściu do komina.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.11.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Słuchajcie - a możecie polecić jakiś prosty czujnik temperatury (oczywiście niedrogi), aby pomierzyć temp. na rurze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.11.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Witam.Masz odpowiedź u siebie w wątku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts