Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bojler w instalacji nagrzewa sie grawitacyjnie do wysokich temperatur

aki007

Recommended Posts

Witam, moze ktos podpowie.

Bojler nagrzewam do 50 C , tyle zadaje na sterowniku pieca, po uzyskaniu tej temperatury pompa CWU , zostaje wylaczona. Ale bojler daje sie grzeje grawitacyjnie nawet do 70 C. Co wstawic w instalacje, zeby nie pozwolilo grawitacyjnie nagrzewac bojlera.

Czy sa jakies zawory dwudrozne odcinajace przeplyw , regulowane np w zakresie do 60 C, lub moze jakies inne rozwiazanie.

Dodam , ze na piecu pale do 80 Stopni, gdyz nagrzewam bufor, podczas ladowania bufora 4-5 godzin, moze bojler nagrzac sie do tych temperatur?

Witam!

Miałem identyczną sytuację, mimo, że bojler jest na tym samym poziomie co kocioł.

Pomógł zwykły zawór zwrotny - taki ze sprężyną. Pompa go pokona, dla grawitacyjnego obiegu jest już barierą nie do pokonania. Ładnie teraz odcina i woda ma temperaturę zadaną sterownikiem - ani stopnia więcej.

Pozdrawiam

Ja też przedtem miałem - taki kulowy, jak przy bajpasach pomp. Nie dawał kompletnie nic (miał właściwie zapobiegać "mieszaniu" przez główną pompę na skróty przez bojler). Po założeniu tego najzwyklejszego sprężynowego jak ręką odjął...

Wprawdzie kolega hydraulik mówił, że ta metalowa sprężyna się tam szybko "zlasuje", ale jakoś już to ładnych parę lat daje radę. Jak przestanie - nowy zawór i po kłopocie. Bez tego też miałem zawsze na bojlerze 70 st.