aki007 19.11.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Witam, moze ktos podpowie.Bojler nagrzewam do 50 C , tyle zadaje na sterowniku pieca, po uzyskaniu tej temperatury pompa CWU , zostaje wylaczona. Ale bojler daje sie grzeje grawitacyjnie nawet do 70 C. Co wstawic w instalacje, zeby nie pozwolilo grawitacyjnie nagrzewac bojlera.Czy sa jakies zawory dwudrozne odcinajace przeplyw , regulowane np w zakresie do 60 C, lub moze jakies inne rozwiazanie.Dodam , ze na piecu pale do 80 Stopni, gdyz nagrzewam bufor, podczas ladowania bufora 4-5 godzin, moze bojler nagrzac sie do tych temperatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 19.11.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Witam! Miałem identyczną sytuację, mimo, że bojler jest na tym samym poziomie co kocioł.Pomógł zwykły zawór zwrotny - taki ze sprężyną. Pompa go pokona, dla grawitacyjnego obiegu jest już barierą nie do pokonania. Ładnie teraz odcina i woda ma temperaturę zadaną sterownikiem - ani stopnia więcej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 19.11.2012 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 tam jest zawor zwrotny, tylko nie wiem czy ze sprezynka. Wszystkie zawory zwrotne maja sprezynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 19.11.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Ja też przedtem miałem - taki kulowy, jak przy bajpasach pomp. Nie dawał kompletnie nic (miał właściwie zapobiegać "mieszaniu" przez główną pompę na skróty przez bojler). Po założeniu tego najzwyklejszego sprężynowego jak ręką odjął...Wprawdzie kolega hydraulik mówił, że ta metalowa sprężyna się tam szybko "zlasuje", ale jakoś już to ładnych parę lat daje radę. Jak przestanie - nowy zawór i po kłopocie. Bez tego też miałem zawsze na bojlerze 70 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 19.11.2012 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 dzieki za info, podmienie i zobaczymy co sie bedzie dzialo:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts