Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z płotem

Recommended Posts

Witam.

,Mam problem . Otóż chcę niedługo stawiać płot i z jednej ze stron w ogóle nie znam sąsiada. Wiem, że ziemia obok jest sprzedana i jest czyjąś własnością. Chcę wybudować płot z podmurówką pół na jego ziemi i pół na mojej ale nie wiem czy potem nie będzie z tym problemów, że weszłam na jego część ziemi. Może napisać do niego list czy się zgadza na takie rozwiązanie?

Proszę o poradę co mam zrobić w takiej sytuacji.

Tak a sąsiad postawi swój ;). Też na swojej ziemi.

Najrozsądniej by było umówić się (pisemnie lub ustnie przy świadkach), że stawiacie płot z osią w granicy, jeżeli zgadzacie się co do jego rodzaju - podmurówka itp. Jak się nie uda dogadać - bezpieczniej faktycznie na swoim, tylko sąsiad te dwa palce, będzie miał więcej.

A jak się dogadacie, to można i co do kosztów się porozumieć (choć to nie będzie łatwe, jeżeli sąsiad chwilowo nic nie chce robić z działką.

Widziałam takich , którzy się nie dogadywali, budowali ostatni, ale potem stawiali tylko 20 m b ogrodzenia, bramę i furtkę od drogi. Za to w środku z każdej strony mieli co innego:sztachety, siatkę bez podmurówki, elementy betonowe - bajka po prostu!

Najrozsądniej by było umówić się (pisemnie lub ustnie przy świadkach), że stawiacie płot z osią w granicy, jeżeli zgadzacie się co do jego rodzaju - podmurówka itp.

Łatwiej na swoim, za swoje pieniądze, po swojemu i być jedynym odpowiedzialnym.

Ale jeśli Ci zależy na obniżeniu kosztów, to spróbuj dogadać się z sąsiadem i sporządźcie pisemną umowę z określeniem jakie to ma być ogrodzenie, z czego zrobione, jaki podział kosztów, kto zorganizuje budowę ogrodzenia (i kiedy) oraz jak będzie wyglądać późniejsza konserwacja (co ile, kto, jak).