Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyty, pozwolenia (totalny nowiciusz)

dorek1

Recommended Posts

Witajcie!

Jest to mój pierwszy post, aczkolwiek bardzo dla mnie ważny. Zamierzam kupić rozpoczętą budowę. Trudno to nazwać nawet stanem surowym, ponieważ jest fundament są postawione ściany nośne i jest położony strop. Zastanawiają mnie dwie rzeczy:

1. Właściciel rozpoczął budowę już dobre pare lat temu i z tego co mi wiadomo miał przerwę w budowie dłuższą niż 2 lata, czyli pozwolenie na budowę wygasa. Mam pytanie o formalności związane z nowym pozwoleniem: czy znowu muszę dostarczać mapki gruntów i inne dokumenty typu plany zagospodarowania itd., skoro przy aktualnym pozwoleniu te wszystkie dokumenty były przedstawione? Czy może się zdarzyć, że nie dostanę pozwolenia na budowę?

2. Zamierzam oczywiście wziąć na to kredyt hipoteczny w PKO BP i nie mam pojęcia jak takie coś jest traktowane od strony banku tzn, czy traktują to jako działkę czy jako budowę? Z mojej strony wyglądało by to tak, że potrzebuję pieniądze z banku na zakup tego wszystkiego, a za własne pieniądze chciałbym to wykończyć. Czy w tym momencie bank potrzebuje opini rzeczoznawcy ??

Pomóżcie jestem totalnym laikiem

Pozdrawiam

Witaj, tez jestem laikiem w tej materii dlatego chcialabym ci pomoc bo wiem jak bardzo to cieszy. Tez zamierzam sie budowac na rozpoczetej juz wczesniej budowie, wybudowane jest 40% ostatni wpis do dziennika budowy byl 10 lat temu i tez nie wiedzialam co mam dalej robic. Okazalao sie, ze architekt ktory prowadzil wczesniej ta budowe powiedzial ze moze uzupelnic dziennik budowy zeby bul wpis z ostatnich dwoch lat i pozwolenie na budowe bedzie dalej aktualne. Jesli chodzi o bank to jest mu potrzebna wycena nieruchomosci przez rzeczoznawcow ktorzy figuruja na liscie banku. Jesli kupisz za alasne pieniadze ta dzialke i bedziesz chcial wziac kredyt na dokonczenie bank to nieruchomosc wraz z dzialka potraktuje jako wklad wlasny i tym samym bedzie nizej oprocentowana pozyczka.

Powodzenia :D

Witam, jesteśmy w podobnej sytuacji, z pozwoleniem na budowę zrobiliśmy tak jak radził Batonik, a jeżeli chodzi o kredyt w PKO BP to jesteśmy właśnie przed podpisaniem umowy. Akurat w tym banku nie jest potrzebna wycena rzeczoznawcy, tylko kosztorys prac na specjalnym druku banku sporządzony lub podpisany przez osobę z uprawnieniami budowlanymi. My sporządziliśmy sami i poprosiliśmy o podpis kompetnentnej osoby. Wkład własny jest w tej chwili nie wymagany przez PKO BP ale jeżeli go masz to od tego zależy oprocentowanie. Co jest dobre w PKO BP to to, że nie wymagają faktur, tylko kontrolują etapy budowy.Jeżeli potrzebujesz więcej informacji to pytaj. Pozdrawiam i powodzenia.

My też kupiliśmy działkę z rozpoczętą budową.

Musisz poprosić poprzedniego właściciela, żeby uzupełnił wpisy w Dzienniku Budowy tak, aby między kolejnymi robotami nie było przerwy dłuższej niż 2 lata. Można wpisać dowolną robotę - kierownik budowy ( lub ten, co dokonywał wpisów) na pewno będzie wiedział, co wpisać.

Po załatwieniu formalności notarialnych zgłaszasz się do Starostwa, piszesz prośbę o przepisanie pozwolenia na budowę na swoje nazwisko, dołączasz oświadczenie o tym, że jesteś właścicielem działki (teoretycznie-bo w praktyce żądają ksero aktu notarialnego),oświadczenie poprzedniego inwestora, że się zgadza na zamianę decyzji na Twoje nazwisko, dołączasz Dziennik Budowy i ksero pozwolenia na budowę. Uff!

Na temat kredytu na razie nic nie wiem. Życzę powodzenia!