KK2012 20.11.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Witam! W mojej gminie przy odbiorze budynku niezbędny jest certyfikat cieplny budynku. O dziwo nie jest to tym samym co Certyfikat energetyczny, który załatwiam również u swojego elektryka. Orientujecie się co to za papierek i jak się go wyrabia? Podobno do tego też przyjeżdża jakiś delikwent mierzyć ściany budynku, warstwy ocieplenia itp. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.11.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 potrzebujesz czegoś takiego : http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=certyfikat+energetyczny ja sprawę załatwiłem korespondencyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 20.11.2012 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.11.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Jaka szkoda, że dowiadujesz się o tym obowiązku dopiero teraz. Gdybyś wiedziała o tym wcześniej, mogłabyś zrobić to rzetelnie i z korzyścią dla samej siebie, a tak teraz pozostaje tylko kupić dokument wart tyle, co te kilka kartek papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 20.11.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Coś się zmieniło w ciągu ostatniego miesiąca? U mnie przy odbiorze konieczne było ŚWIADECTWO ENERGETYCZNE. Skrótowo mówiąc - określenie zapotrzebowania na energię cieplną i wskaźnika tzw. energii pierwotnej. Podstawowe dane do ś. e. były w projekcie, ale ponieważ zmienialiśmy materiał konstrukcyjny i izolacyjny , rodzaj okien , wentylacji itp., to i tak magik musiał liczyć jeszcze raz.Charakterystyka energetyczna to chyba ch. złącza kablowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 21.11.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Nic się nie zmieniło. Kolega po prostu spotkał się z "lokalnym nazewnictwem" dokumentacji. To stosunkowo nowe coś potrzebne do odbioru, to świadectwo charakterystyki energetycznej, a uprawniony instalator elektryk zrobi również potrzebne protokoły z pomiarów i badań, ale nie energetyki domu, tylko pewnych parametrów instalacji elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 21.11.2012 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Jaka szkoda, że dowiadujesz się o tym obowiązku dopiero teraz. Gdybyś wiedziała o tym wcześniej, mogłabyś zrobić to rzetelnie i z korzyścią dla samej siebie, a tak teraz pozostaje tylko kupić dokument wart tyle, co te kilka kartek papieru. Hehe, nie jestem kobietą. Daj spokój z tą rzetelnością, po załatwieniu wszystkich odbiorów mogę jedynie stwierdzić, że to jest fikcja i sponsoring konkretnych grup. Dom mam ocieplony najlepiej jak mogłem to tylko zrobić, więc o żadnych dodatkowych korzyściach nie może być mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.11.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Zdaje Ci się, ale to tylko potwierdza moją tezę, że szkoda, że dowiadujesz się o tym dopiero teraz. Przepraszam za pomyłkę co do płci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 22.11.2012 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Lisie Twoje teorie nie mają potwierdzenia w moim przypadku, więc nie bardzo rozumiem po co ciągniesz ten temat. Jeśli Tobie certyfikat cieplny pomógł w uzyskaniu określonych celów to ok, ale dla mnie nie miałoby to absolutnie żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.11.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 To popatrz, cała masa ludzi na forum tu chce sobie robić obliczenia zapotrzebowania na ciepło dla budynku, które z wyjątkiem szczegółów są tożsame z obliczeniami dla świadectw charakterystyki energetycznej. Potem ludzie na tej podstawie wybierają sobie optymalny system grzewczy, optymalną grubość izolacji i materiał izolacyjny, oszczędzając nierzadko kupę pieniędzy. Dopóki tego nie policzysz, stwierdzenie "dom mam ocieplony najlepiej jak mogłem" jest nic nie warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 29.11.2012 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Nie neguję czyjeś osobistej potrzeby szacunkowego obliczania zapotrzebowania na ciepło. Kluczem właściwego ocieplenia budynku jest możliwie największe zniwelowanie wszystkich strat ciepła oraz klasy systemu grzewczego. Okna czy drzwi o lepszych właściwościach termoizolacyjnych aniżeli standardowe, ich profesjonalny ("ciepły") montaż, odpowiednia warstwa ocieplenia budynku czy dachu, zlikwidowanie wszelkich mostków cieplnych, wyższa klasa kotła grzewczego + ewentualne dodatkowe źródła ciepła + wiele innych rzeczy - na tym nie da się oszczędzić chyba, że na zasadzie przesady, ale o to raczej ciężko. I przede wszystkim w moim przypadku - właściwe rozplanowanie systemu grzewczego poprzez zapoznanie się z zaletami i wadami różnych rozwiązań w takim samym budynku, których stoi w mojej okolicy kilka. Nie potrzebuję do tego kolejnego papierka dot. zaleceń, którym się miałbym później sugerować. Nie twierdzę jednak, że ktoś inny nie będzie się nim kierował. Tak na marginesie - właśnie otrzymałem mój certyfikat charakterystyki energetycznej, oczywiście drogą korespondencyjną. Nie ma w nim ani jednej rzeczy, która zmieniłaby sposób ocieplenia czy ogrzewania mojego budynku. Dane są uśrednione, szacunkowe, nie uwzględniające mojego trybu życia. Pomijam oczywiście fakt licznych błędów w takich certyfikatach o czym swego czasu wspominał chociażby Aleksander Panek, prezes Zrzeszenia Audytorów Energetycznych. Ma jednak jedną ogromną zaletę. Pozwoli mi zakończyć proces budowy w Nadzorze. Edytowane 29 Listopada 2012 przez KK2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts