Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł kupić? Mieszkanie 60 metrów

markez07

Recommended Posts

Witam,

ostatnio co chwilę mój kocioł psuje się i naprawa nie opłaca się, bo zaraz i tak kolejne 800 zł będzie trzeba wydać na następną część, naprawę...

Szukam kotła, który będzie ogrzewał mieszkanie i podgrzewał wodę. Mieszkam w bloku, mieszkanie prawie 60 metrów. Kocioł będzie sobie wisiał w toalecie. Zależy mi żeby był bezpieczny, niedrogi w użytkowaniu, solidny (żeby nie psuł się co 5 minut) i jego cena była przystępna. Nie wiem czy jakieś jeszcze informacje muszę podawać. Wiadomo, że im taniej tym lepiej, ale z drugiej strony nie chcę badziewia, bo wiadomo, że "biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy".

Liczę na Wasze rady, podpowiedzi, propozycje, bo ja w ogóle się na tym nie znam.

Pozdrawiam

e:

Znalazłem na alledrogo takie:

ARISTON CLAS EVO 24 FF - cena 2 300 zł

Eolo Star 24 3 E - cena 2 139 zł

DE DIETRICH ZENA MS 24 MI FF - cena 2 290 zł

Czy któryś z nich będzie dla mnie odpowiedni?

Edytowane przez markez07

• 3 weeks później...

1. Obliczenia zapotrzebowania na ciepło (OZC) możesz albo zlecić albo zrobić samodzielnie. Oblicza się to w oparciu o parametry ścian, okien, drzwi, itd. Robi to komercyjnie kilka osób tu na forum, m.in. ja, asolt i inni.

2. Konkretnego kotła Ci nie polecę, ale odradzę Ci kocioł dwufunkcyjny. Raczej brałbym jednofunkcyjny z zasobnikiem.