markez07 20.11.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Witam,ostatnio co chwilę mój kocioł psuje się i naprawa nie opłaca się, bo zaraz i tak kolejne 800 zł będzie trzeba wydać na następną część, naprawę... Szukam kotła, który będzie ogrzewał mieszkanie i podgrzewał wodę. Mieszkam w bloku, mieszkanie prawie 60 metrów. Kocioł będzie sobie wisiał w toalecie. Zależy mi żeby był bezpieczny, niedrogi w użytkowaniu, solidny (żeby nie psuł się co 5 minut) i jego cena była przystępna. Nie wiem czy jakieś jeszcze informacje muszę podawać. Wiadomo, że im taniej tym lepiej, ale z drugiej strony nie chcę badziewia, bo wiadomo, że "biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy". Liczę na Wasze rady, podpowiedzi, propozycje, bo ja w ogóle się na tym nie znam. Pozdrawiam e:Znalazłem na alledrogo takie: ARISTON CLAS EVO 24 FF - cena 2 300 złEolo Star 24 3 E - cena 2 139 złDE DIETRICH ZENA MS 24 MI FF - cena 2 290 zł Czy któryś z nich będzie dla mnie odpowiedni? Edytowane 20 Listopada 2012 przez markez07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.11.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Policz zapotrzebowanie na moc kotła, bo te 24 kW to chyba dużo za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markez07 11.12.2012 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Jak to obliczyć? Może polecisz mi jakiś konkretny kocioł? Z mojego obecnego pieca:http://s6.ifotos.pl/img/kociopng_xewpnwn.png Nie wiem co oznaczają te skróty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.12.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 1. Obliczenia zapotrzebowania na ciepło (OZC) możesz albo zlecić albo zrobić samodzielnie. Oblicza się to w oparciu o parametry ścian, okien, drzwi, itd. Robi to komercyjnie kilka osób tu na forum, m.in. ja, asolt i inni. 2. Konkretnego kotła Ci nie polecę, ale odradzę Ci kocioł dwufunkcyjny. Raczej brałbym jednofunkcyjny z zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 12.12.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Jeżeli zależy ci na poprawieniu komfortu użytkowania ciepłej wody użytkowej to poszukaj dwufunkcjnych z wbudowanym zasobnikiem, na jednofunkcyjny z zasobnikiem pewnie nie masz miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.12.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Słuszna uwaga z tym deficytem miejsca, rozpędziłem się nieco. Powinienem był napisać, że lepszy będzie kocioł z wbudowanym zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts