rafstraz 20.11.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Witam, tak naprawde to nie wiem czy to włąściwe miejsce do uzuskania informacji i porady ale ryzykuje, jesli nie prosze o info gdzie przenieśc mój wątek... W naszym projekcie notabene indywidualnym zabrakło nam charakterystyki wiezby dachowej, zwracam sie Was o pomoc przy wyliczeniu masy całego drewna potrzebnego na wieźbę. Nasz projektant gdzieś chyba na kolanie uzyskał dla mnie takie zestawienie, które ja wkleiłam do exela. zy to jes zgodne ze stanem fakjtycznym, jaka ma byc masa całego drena? Wieżba dachowa w naszym projekcie; http://images39.fotosik.pl/1845/e789fa7874fdd3c0m.jpg Wylicznie w exelu str 1 http://images34.fotosik.pl/464/4da50a6ae92670d7m.jpg Wyliczenie w exelu str.2 http://images34.fotosik.pl/464/4da50a6ae92670d7m.jpg Edytowane 20 Listopada 2012 przez rafstraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 20.11.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 poproscie cieśle to z pewnoscią wyliczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstraz 20.11.2012 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 myslałam, ze wczesniej zrobi mi to jakaś dobra duszyczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 20.11.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.11.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Mam takie wrażenie, że Twój projektant ma miałkie doświadczenie. Więźba posiada braki i niespójności. Brak krokwi w narożach. Zbyteczne wymiany przy oknach połaciowych. Krokwie koszowe przecinają się z krokwiami. Jak to możliwe aby w projekcie indywidualnym komin kolidował z płatwią?! W rozstawie krokwi jakiś dziwny chaos. Co to za wymiar 7,5 dla krokwi skoro typowy to 8. Krokwie narożne i koszowe dość skąpe 8x16. Zestawienie nie odpowiada wymiarom na rysunku więźby! Murłaty i płatwie na rysunku mają przekrój 12x12 w zestawieniu 14x14, słupy na rysunku 16x16 w zestawieniu 16x14. Nie podano wymiarów deski okapowej. Dwa okna źle umiejscowione podchodzą pod samą płatew. Masz zestawienie drewna, projektant powinien wyliczyć m3. Można to zrobić samemu mnożąc długości przez przekroje. Ocena ogólna: to beznadziejny fragment projektu. Jak cały dom ma takie wady to Ci współczuję. Mam takie wrażenie jak by to robił niedoświadczony student. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 21.11.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 komin ktory koliduje z ramą powinien być zmniejszony o jeden kanal wentylacyjny i poprowadzony rurą spiro do kominka wentylacyjnego aby nie przerywac płatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstraz 21.11.2012 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Mam takie wrażenie, że Twój projektant ma miałkie doświadczenie. Więźba posiada braki i niespójności. Brak krokwi w narożach. Zbyteczne wymiany przy oknach połaciowych. Krokwie koszowe przecinają się z krokwiami. Jak to możliwe aby w projekcie indywidualnym komin kolidował z płatwią?! W rozstawie krokwi jakiś dziwny chaos. Co to za wymiar 7,5 dla krokwi skoro typowy to 8. Krokwie narożne i koszowe dość skąpe 8x16. Zestawienie nie odpowiada wymiarom na rysunku więźby! Murłaty i płatwie na rysunku mają przekrój 12x12 w zestawieniu 14x14, słupy na rysunku 16x16 w zestawieniu 16x14. Nie podano wymiarów deski okapowej. Dwa okna źle umiejscowione podchodzą pod samą płatew. Masz zestawienie drewna, projektant powinien wyliczyć m3. Można to zrobić samemu mnożąc długości przez przekroje. Ocena ogólna: to beznadziejny fragment projektu. Jak cały dom ma takie wady to Ci współczuję. Mam takie wrażenie jak by to robił niedoświadczony student. Pozdrawiam. Andrzej Wilhelmi dziękuję za wszystkie cenne uwagi.musze to przeanalizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 22.11.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Jeśli ta konstrukcja jest 'zaprojektowana' pod ciężkie pokrycie to po prostu masakra. Na ogół to więźby nie lewitują. Żeby uzyskać długość krokwi musisz policzyć współczynnik, do tego potrzebny jest kąt pochylenia dachu lub połaci, plus 20-30cm naddatku na zaciosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstraz 23.11.2012 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Jeśli ta konstrukcja jest 'zaprojektowana' pod ciężkie pokrycie to po prostu masakra. Na ogół to więźby nie lewitują. Żeby uzyskać długość krokwi musisz policzyć współczynnik, do tego potrzebny jest kąt pochylenia dachu lub połaci, plus 20-30cm naddatku na zaciosy. Kryjemy blachodachówką, kąt dachu 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 23.11.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Współczynnik dla narożnych i koszy 1,134 dla pozostałych 1,155. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts